Gołąbki z kaszą gryczaną i bryndzą
Gołąbki lubi chyba każdy. W tradycyjnej wersji zawijamy mięsny farsz w liście kapusty i dusimy w sosie pomidorowym. jednak gołąbki możemy przygotować również w wersji wegetariańskiej. Spróbujcie koniecznie połączenia kaszy gryczanej i bryndzy. Palce lizać.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Rodzaj diety: |
- 4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 średnie cebule
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 200 g bryndzy
- 2 jajka
- 1 łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 małe ząbki czosnku
- Obierz z kapusty wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża, wykrój głąb. Do garnka z gotującą, osoloną wodą włóż kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona. Zagotuj.
- W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddziel wierzchnie liście z kapusty i pozwól im pogotować się 2 - 3 minuty. Podgotowane liście wyjmij na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garnku same zaczną się oddzielać od główki.
- Po oddzieleniu się wszystkich liści przygotuj nadzienie: obierz cebule i posiekaj w drobną kostkę, bryndzę pokrusz. Zeszklij posiekaną cebulę na oliwie, dodaj do niej kaszę gryczaną wraz z jajkami, bryndzą, natką pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj na jednolitą masę.
- Na każdy liść nałóż porcję nadzienia i zwijaj brzeg liścia do środka, formuj gołąbki. Ułóż w wysmarowanym olejem i wyłożonym liśćmi prodiżu.
- Przygotuj sos: zagotuj wodę, dodaj passatę, rozgnieciony czosnek i świeży zmielony pieprz. Sosem zalej gołąbki i na wierzch połóż kilka liści kapusty. Piecz około godziny.
- Gołąbki możesz również przygotować w garnku i gotować na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.
- Gołąbki są gotowe, kiedy kapusta będzie prawie miękka (nie powinna być rozgotowana), a sos gęsty. Możesz podawać z ziemniakami albo bułką pszenną.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze