wp

Domowe łazanki

Trwa ładowanie...
Zdjęciewww.sliwkawegierka.pl
Podziel się
wp

Łazanki, jeden z makaronowych klasyków w kuchni polskiej, można zrobić w pełni własnoręcznie. Smak domowego specjału zachwyci całą rodzinę.

Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • masło
  • słodka kapusta do podania
Przepis

Na stolnicę lub do większej miski wsyp mąkę, wbij jajko i wlej wodę. Wyrób ciasto rękoma, aż uzyskasz gładką kulę ciasta. Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj, podsypując delikatnie mąką. Zostaw płaty ciasta na stolnicy na około 30 minut w celu wyschnięcia ciasta. Następnie pokrój ciasto w kratkę. Łazanki wrzuć do osolonej gotującej się wody i zamieszaj. Gdy wypłyną na wierzch, to znak, że są gotowe.

Odcedź, polec roztopionym masłem i podawaj ze słodką kapustą.
Zobacz także: sernik gotowany na miodowych ciastkach

Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Podziel się na Facebooku
wp
wp