Trwa ładowanie...
dz3mh4j
27-06-2019 14:57

Najlepszy zapiekany makaron z serem. Obiad palce lizać!

Przepis

"Z całą odpowiedzialnością mogę napisać, że jest to najlepszy makaron. Jest pyszny, dobrze doprawiony, delikatny i zapiekany pod pierzynką z bułki tartej. Ogromna ilość sera, wymieszana z makaronem, powoduje, że do tego dania nie potrzebujesz już mięsa, a jeśli masz dzieci, to uwierz mi, że będą zachwycone" - pisze autorka bloga "Marta M.".

dz3mh4j
3.3
(30 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Marta M.
Źródło: Marta M.
Składniki
  • 4 szklanki ulubionego makaronu (dobrze sprawdzą się tutaj rurki, kokardki, muszelki lub podobne)
  • 2 łyżki masła
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 3 szklanki tartego dobrego sera żółtego (użyłam pomarańczowej odmiany cheddara) im bardziej wyraźny ser w smaku, tym lepszy wyjdzie sos
  • sól, pieprz, chilli, lubczyk
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki tartego parmezanu
Przepis

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 170 st. C i przygotowujemy naczynie żaroodporne. 2 łyżki masła roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę, mieszamy i wlewamy mleko oraz śmietankę. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając. W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem, chilli i lubczykiem (należy spróbować sos, czy jest odpowiednio słony).

Gdy ładnie zgęstnieje, zdejmujemy rondel z ognia i wsypujemy do sosu 2 szklanki sera żółtego, mieszamy. Dodajemy makaron i wszystko ładnie mieszamy i wsypujemy do przygotowanego naczynia. Posypujemy resztą sera żółtego.

Rozpuszczamy 2 łyżki masła i łączymy je z bułką tartą oraz parmezanem. Mieszamy i posypujemy tak przygotowaną posypką naszą zapiekankę. Pieczemy około 25-30 minut, aż bułka tarta się zarumieni.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Najlepszy zapiekany makaron z serem. Obiad palce lizać!
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

37
34

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dz3mh4j
dz3mh4j
dz3mh4j
dz3mh4j
Więcej tematów
dz3mh4j