Trwa ładowanie...
d2tnbzn
14-07-2021 10:06

Botwina na ciepło. Prosty przepis na jarzynkę do obiadu

Przepis

Botwinkę możemy wykorzystać nie tylko do przygotowania zupy. Duszone liście młodych buraczków, doprawione czosnkiem i posypane ziarnami słonecznika będą świetnym dodatkiem do młodych ziemniaków z koperkiem.

d2tnbzn
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • pęczek botwiny bez buraczków
  • 1–2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego (roztopionego)
  • 2 łyżki chudej śmietany lub jogurtu greckiego (8–12 proc. tłuszczu)
  • łyżka pestek słonecznika
  • sól i pieprz
Przepis
  • Botwinę dobrze opłucz z ziemi i osusz.
  • Posiekaj łodyżki na krótkie słupki a listki porwij.
  • Na patelni rozsmaruj i rozgrzej olej.
  • Wrzuć łodyżki botwiny i podsmażaj przez około 2 minuty. Dodaj listki. W razie potrzeby ostrożnie podlej zawartość patelni odrobiną gorącej wody.
  • Duś na małym ogniu jak szpinak, następnie zdejmij z ognia, dodaj pestki słonecznika, czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj i odstaw na kilka minut.
  • Dodaj śmietanę lub jogurt i lekko podgrzej.
  • Wskazówka: Możesz zastąpić śmietanę lub jogurt mlekiem kokosowym.

Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Schudnij bez diety"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Botwina na ciepło. Prosty przepis na jarzynkę do obiadu
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tnbzn
d2tnbzn
d2tnbzn
d2tnbzn
Więcej tematów
d2tnbzn