Frittata z botwinką zapiekana pod żółtym serem
Frittata, czyli włoski omlet, to wyśmienita propozycja na rodzinne śniadanie. duże znaczenie ma użyta do przygotowania frittaty patelnia – najlepsza jest żeliwna i pozbawiona plastikowych elementów, dzięki czemu można ją umieścić w rozgrzanym piekarniku.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Botwinkę, cebulę i czosnek posiekać. Lekko podsmażyć na patelni. Żółty ser zetrzeć na tarce.
- W osobnym naczyniu roztrzepać jajka i przyprawić je solą i pieprzem.
- Na patelnię z botwinką wlać jajka, delikatnie wymieszać. Na wierzchu posypać masę żółtym serem i ułożyć połówki pomidorków.
- Patelnię wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 10 minut, aż ser się rozpuści, a jajka zetną.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl