Ciasto żurawinowe
Składniki ciasto: 3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 1/4 łyżeczki soli, skórka z cytryny, 225 g masła, 1 jajko, ekstrakt waniliowy, 1/4 szklanki zimnej wody. Nadzienie: 335 g żurawiny, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki skrobi kukurydzianej, sok z cytryny. Wymiary formy: 22x32 cm.
Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą robota kuchennego połączyć mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i skórkę z cytryny. Dodać masło i zmiksować. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, ponownie wymieszać. Stopniowo dodawać wodę, aby całość połączyła się w zwartą masę. W średniej wielkości misce połączyć cukier i skrobię kukurydzianą. Dodać żurawinę i sok z cytryny. Nadzienie rozprowadzić równomiernie na wierzchu ciasta. Pozostałą część zetrzeć lub pokruszyć na nadzienie. Piec około 30-35 minut, do czasu, aż wierzch i boki ciasta zyskają złotobrązowy kolor. Z formy wyciągnąć po przestudzeniu i podawać.