Żurawina - zdrowy i smaczny produkt na zimę

Czerwone kulki kojarzą nam się z ozdobami girland i świątecznymi wypiekami. Jak się okazuje, żurawina to doskonałe źródło witamin i cennych pierwiastków. Oto jak jej użyć w kuchni.

Obraz

/ 10Cenne owoce i sok

Obraz
© Shutterstock.com

Czerwone kulki kojarzą nam się z ozdobami girland i świątecznymi wypiekami. Świeży produkt łatwo kupić w listopadzie i grudniu, z kolei suszoną dostaniemy w większości sklepów spożywczych przez cały rok. Jak się okazuje, żurawina to doskonałe źródło witamin i cennych pierwiastków. Oto jak jej użyć w kuchni.

/ 10Odporna na przymrozki

Obraz
© 123RF.COM

Prym w uprawie żurawiny wiodą Stany Zjednoczone skąd pochodzi żurawina wielkoowocowa. W Polsce również można natknąć się na tę roślinę. Dziko rosną jej dwa gatunki: żurawina błotna i pospolita - ta druga coraz częściej jest też uprawiana. Świeże owoce najłatwiej kupić na targach, okazyjnie pojawiają się w niektórych supermarketach. Warto również zlecać ją samodzielnie - najlepiej po pierwszych przymrozkach, ponieważ właśnie wtedy żurawina jest najsmaczniejsza. Owoce można przechowywać na surowo w temperaturze nieco powyżej zera. Jeśli zaczną wysychać, należy skropić je chłodną wodą.

/ 10Skarbnica cennych składników

Obraz
© 123RF.COM

Żurawina jest bogata w flawonoidy, antocyjany i garbniki. Zawiera duże ilości kwasów organicznych, głównie cytrynowego i jabłkowego - odpowiedzialnych za jej cierpki smak. Poza tym to prawdziwa skarbnica witaminy C, dostarcza również witaminy A, B1, B2 oraz wielu mikroelementów, m.in. żelaza (co sprawia, że jest polecana osobom z anemią)
, magnezu, wapnia, fosforu, potasu i jodu.

W jej składzie znajdziemy silne przeciwutleniacze, które chronią przed chorobami nowotworowymi. Żurawina w szczególności pomocna jest w przypadku białaczki, raka płuc i okrężnicy. W ramach naturalnej profilaktyki specjaliści zalecają regularne spożywanie soku z żurawiny.

Owoce żurawiny, dzięki zawartości kwasu chinowego, zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych. Zapobiegają również m.in. chorobom serca, zmniejszają ryzyko powstawania niebezpiecznych skrzepów w naczyniach krwionośnych, a także ograniczają stężenie złego cholesterolu we krwi. Co więcej, żurawina działa bakteriobójczo, dzięki czemu zapobiega rozwojowi choroby wrzodowej żołądka, a także chroni przed próchnicą i zapaleniami dziąseł.

/ 10Suszone łakocie

Obraz
© 123RF.COM

Suszona żurawina to składnik musli i batonów fit. Kupując ją jednak warto uważnie czytaj etykietę - powinna być suszona naturalnie, bez dodatku oleju. Smaczna i zdrowa może być np. w syropie z ananasa, dzięki czemu nie ma w składzie niepotrzebnego cukru. Garść tych przysmaków (40 g) to 128 kcal.

/ 10Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Odpowiednio przygotowana żurawina jest wspaniałym dodatkiem lub uzupełnieniem dań. Można z niej robić powidła i serwować z serem camembert, drobiem, rybami, ale też dziczyzną czy pasztetami. Dodaje bardzo wyrafinowanego smaku nadaje się do dań obiadowych oraz deserów np. zapieczona w cieście. Można też zrobić z niej sok, a potem gotować kisiel lub pić rozcieńczony wodą. Dorośli smakosze mogą pokusić się o zrobienie nalewki. Owoce oczywiście można po prostu ususzyć i jadać zimą - to zdrowsza alternatywa dla sklepowych słodyczy.

/ 10Bezalkoholowy grzaniec żurawinowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 szklanka soku żurawinowego lub 1/2 kilogram mrożonych żurawin, 1/2 szklanki rodzynek, kawałek imbiru, sok z dwóch cytryn, pięć goździków, laska cynamonu i 1/2 laski wanilii oraz 500 ml wody.

Przygotowanie: wszystkie składniki umieścić w garnku i gotować, nie doprowadzając do wrzenia do momentu aż będzie gorące, a w przypadku użycia mrożonych żurawin, gotować tak długo, aż się rozpadną. Przetrzeć grzaniec przez sitko i gotowe.

/ 10Kisiel żurawinowy

Obraz

Składniki: 1/2 szklanki żurawiny (świeżej lub mrożonej; suszonej nieco więcej i warto ją zmiksować po podgotowaniu), 2 szklanki wody, 2-3 łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie: 250 ml wody wlać do niewielkiego garnka. Dodać żurawinę i lekko ją rozgnieść, aby nie popękała podczas gotowania. Można ją również wcześniej pokroić. Następnie wsypać cukier i cukier waniliowy. Gotować 10-15 minut, aż żurawina stanie się szklista. Dodać resztę wody, odcedzić nadmiar żurawiny. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z niewielką ilością wody i dodać do garnuszka, dokładnie wymieszać. Zagotować, aż masa zgęstnieje. Dosłodzić według uznania, jeśli jest taka potrzeba. Udekorować płatkami migdałowymi i makiem.

/ 10Sos żurawinowy

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1/2 kg żurawiny, 1 duża pomarańcza, 1 cebula, 3 łyżki miodu (lub cukier do smaku), 1/2 szklanki czerwonego wina, 1 łyżka oliwy.

Przygotowanie: w rondelku rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekaną cebulę, raz po raz mieszając. W tym czasie sparzyć pomarańczę i zetrzeć jej skórkę. Z reszty cytrusa wycisnąć sok. Do cebuli dodać żurawinę, skórkę z pomarańczy i całość zalać sokiem. Wymieszać, dodać miód i gotować całość na wolnym ogniu, aż żurawina będzie miękka. Na koniec rozdrobnić żurawinę, dodać wino i gotować jeszcze około 10 minut lub do czasu uzyskania pożądanej gęstości sosu.

/ 10Ciasto żurawinowe

Obraz
© 123RF.COM

Składniki ciasto: 3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 1/4 łyżeczki soli, skórka z cytryny, 225 g masła, 1 jajko, ekstrakt waniliowy, 1/4 szklanki zimnej wody. Nadzienie: 335 g żurawiny, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki skrobi kukurydzianej, sok z cytryny. Wymiary formy: 22x32 cm.

Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą robota kuchennego połączyć mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i skórkę z cytryny. Dodać masło i zmiksować. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, ponownie wymieszać. Stopniowo dodawać wodę, aby całość połączyła się w zwartą masę. W średniej wielkości misce połączyć cukier i skrobię kukurydzianą. Dodać żurawinę i sok z cytryny. Nadzienie rozprowadzić równomiernie na wierzchu ciasta. Pozostałą część zetrzeć lub pokruszyć na nadzienie. Piec około 30-35 minut, do czasu, aż wierzch i boki ciasta zyskają złotobrązowy kolor. Z formy wyciągnąć po przestudzeniu i podawać.

10 / 10Ciasteczka z suszoną żurawiną i białą czekoladą

Obraz
© WP.PL

Składniki: 150 g mąki żytniej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 75 g płatków owsianych (nie błyskawicznych), 125 g miękkiego masła, 75 g cukru trzcinowego, 100 g cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 75 g suszonej żurawiny, 150 g drażetek białej czekolady lub wiórki białej czekolady starte na tarce.

Przygotowanie: w misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi. Zmiksować składniki z masłem i dwoma rodzajami cukru. Dodać jajko i wanilię. Delikatnie mieszając dodać białą czekoladę i żurawinę. Wstawić ciasto do zamrażalnika na 10-15 minut. Łyżką formować z ciasta małe kulki i układać je na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut (do momentu, gdy ciasteczka staną się złociste).

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości