Sok i dżem z czarnego bzu
- 3 kg przebranego i oczyszczonego czarnego bzu
- 1 i 1/2 kg drobnego cukru
Obrany bez ułożyć warstwami w sporym słoju, przesypując cukrem. Mieszankę odstawić na 2 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie wlać owoce wraz z puszczonym sokiem do garnka i zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pół godziny.
Gorącą masę przecedzić przez sito - sok rozlać do wyparzonych butelek, a pulpę przełożyć do garnka (w tym momencie można dodatkowo dosłodzić masę lub przyprawić) i gotować 10 minut na wolnym ogniu. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować np. na sucho w piekarniku.
Sok z czarnego bzu to naturalne lekarstwo na przeziębienie i jesienne osłabienie. Można go również wykorzystać jako dodatek do mikstury na bazie octu jabłkowego i wody. Takie połączenie to sposób na domowy detoks, który oczyści organizm. Z kolei dżem sprawdzi się jako pyszne urozmaicenie kanapek oraz naleśników.
Podziel się opinią
Komentarze