Ciasteczka z suszoną żurawiną i białą czekoladą
Składniki: 150 g mąki żytniej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 75 g płatków owsianych (nie błyskawicznych), 125 g miękkiego masła, 75 g cukru trzcinowego, 100 g cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 75 g suszonej żurawiny, 150 g drażetek białej czekolady lub wiórki białej czekolady starte na tarce.
Przygotowanie: w misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi. Zmiksować składniki z masłem i dwoma rodzajami cukru. Dodać jajko i wanilię. Delikatnie mieszając dodać białą czekoladę i żurawinę. Wstawić ciasto do zamrażalnika na 10-15 minut. Łyżką formować z ciasta małe kulki i układać je na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut (do momentu, gdy ciasteczka staną się złociste).