Pyszna zupa z czerwonej soczewicy
Kremowa zupa z soczewicy to kolejny sprawdzony sposób na rozgrzewkę oraz pożywny obiad. Aromatyczna i sycąca, pachnąca przyprawami. Po prostu pyszna!
Składniki:
- 1½ bulionu warzywnego,
- 2 pomidory,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego,
- 150 g czerwonej soczewicy,
- cebula,
- 50 g śmietany,
- marchewka,
- sól i pieprz do smaku,
- ostra i słodka papryka w proszku,
- natka pietruszki,
- łyżeczka masła.
Przygotowanie: cebulę pokrój w kostkę i podsmaż chwilę na maśle razem ze startą na grubych oczkach tarki marchewką. Po chwili dodaj opłukaną pod bieżącą wodą soczewicę i całość chwilę podsmaż. Wszystko zalej ciepłym bulionem i ustaw na średnim gazie. Gotuj ok. 20 minut, aby soczewica zrobiła się miękka. Następnie dodaj sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier pomidorowy. Całość wymieszaj do połączenia składników. Gotuj jeszcze 15 minut na wolnym ogniu. Zupę zlbenduj. Po chwili dodaj zahartowaną śmietanę i wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku papryką i solą wedle uznania. Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.