Zupy idealne na jesienne chłody. Rozgrzej się smacznie

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL | WP.PL
Karolina Wójciga

/ 5Proste przepisy, pyszne smaki na chłodne dni

Obraz
© WP.PL | WP.PL

Nadeszła jesień, co potwierdza pogoda za oknem. Zimno, deszczowo, pochmurnie. Ale mamy na to sposób – gorąca zupa. Oto kilka smakowitych propozycji na rozgrzewające dania, które nie tylko są pyszne, ale także wzmacniają odporność. Wypróbujcie je koniecznie.

Esencjonalny, klarowny, rozgrzewający, złoty. Doskonały, kiedy bierze nas przeziębienie i chandra. Przywołujący wspomnienia z dzieciństwa. Rosół. Król wszystkich zup. Pachnący przyprawami i warzywami. Zrównoważony w smaku – delikatnie słodkawy dzięki marchewce i cebuli, ale jednocześnie odpowiednio pikantny i słony.

Przygotowanie: mięso oczyść, zalej zimną, odrobinę osoloną wodą i doprowadź do zagotowania. Zbierz szumowiny, dodaj umytą, oczyszczoną i pokrojoną w mniejsze kawałki włoszczyznę. Dodaj przyprawy, a cebulę przypiecz nad ogniem i wrzuć do wywaru. Całość gotuj na wolnym ogniu przez minimum godzinę. Dopraw solą i pieprzem. Rosół najlepiej smakuje z cienkim makaronem, posypany natką pietruszki.

Zobacz także wideo: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

/ 5Kapuśniak

Obraz
© 123RF.COM

Aromatyczny, sycący, odpowiednio kwaśny. Taki powinien być idealny kapuśniak. Jest to jedna z tych zup, bez których trudno sobie wyobrazić jesień i zimę. Do tego żeberka i pyszna, rozgrzewająca zupa gotowa.

  • 300 g żeberek,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego.

Przygotowanie: żeberka opłucz, a następnie włóż do garnka z zimną wodą. Kiedy woda się zagotuje, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodaj obrane i pokrojone warzywa i trochę soli do smaku. Ugotowane mięso i warzywa wyjmij z wywaru i odlej jego połowę do innego garnka. Do wywaru wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a w drugim garnku z połową wywaru ugotuj kiszoną kapustę. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, zlej wszytko do jednego garnka. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni, dodaj pokrojoną w piórka cebulkę i smaż dalej, a następnie wrzuć wszytko do zupy. Gotuj całość jeszcze przez kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

/ 5Kremowa zupa z dyni

Obraz
© 123RF.COM

Imbir rozgrzeje nawet w największe mrozy, a w połączeniu z chili tworzy duet nie do pokonania. Z ich pomocą można przygotować rozgrzewającą i jednocześnie sycącą zupę dyniową.

  • dynia (najlepsza będzie odmiana hokkaido, ponieważ nie trzeba jej obierać),
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • łyżeczka pasty curry,
  • ½ łyżeczki imbiru,
  • ½ łyżeczki chili,
  • 2 łyżki oliwy,
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry,
  • jogurt grecki
  • czerstwa bułka lub bagietka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła.

Przygotowanie: dynię pokrój w małe kawałki. W sporym garnku rozgrzej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj pastę curry oraz pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę. Wszystko podsmaż. Teraz wlej tyle wody, by zakryć warzywa. Ugotuj je do miękkości. Dodaj 2-3 łyżki jogurtu greckiego. Zblenduj zupę na gładki krem, dodaj przyprawy do smaku. Chwilkę jeszcze pogotuj ją na małym ogniu, a w tym czasie posmaruj bułkę lub bagietkę masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczywo pokrój w kostkę, wysyp na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstaw grzanki do piekarnika i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Gorącą zupę podaj z grzankami. Smacznego!

/ 5Zupa gulaszowa

Obraz
© WP.PL

Pachnąca, sycąca, a przede wszystkim rozgrzewająca. Bogata w składniki i przyprawy. Ten przepis na pewno przypadnie wam go gustu.

  • 500 g wołowiny bez kości,
  • 2-3 marchewki,
  • cebula,
  • kawałek selera,
  • ząbek czosnku,
  • ½ łyżeczki kminku,
  • papryka,
  • 2 łyżeczki mielonej papryki,
  • 2 pomidory,
  • tłuszcz do smażenia,
  • ½ kg ziemniaków.

Przygotowanie: cebulę drobno pokrój i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Zmniejsz ogień i dodaj mieloną paprykę, roztarty ząbek czosnku i opłukane, pokrojone w kostkę mięso. Duś pod przykryciem tak długo, aż sok z mięsa prawie się wygotuje. Dodaj kminek, pokrojone w kostkę marchew i seler, pokrojoną w plasterki paprykę i pomidory, sól i zalej wszystko taką ilością wody, aby składniki były przykryte. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i jeszcze raz dolej wody. Duś wszystko pod przykryciem tak długo, aż mięso i ziemniaki będą zupełnie miękkie. Gorący gulasz podaj ze świeżym pieczywem.

/ 5Pyszna zupa z czerwonej soczewicy

Obraz
© iStock.com

Kremowa zupa z soczewicy to kolejny sprawdzony sposób na rozgrzewkę oraz pożywny obiad. Aromatyczna i sycąca, pachnąca przyprawami. Po prostu pyszna!

  • 1½ bulionu warzywnego,
  • 2 pomidory,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 150 g czerwonej soczewicy,
  • cebula,
  • 50 g śmietany,
  • marchewka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ostra i słodka papryka w proszku,
  • natka pietruszki,
  • łyżeczka masła.

Przygotowanie: cebulę pokrój w kostkę i podsmaż chwilę na maśle razem ze startą na grubych oczkach tarki marchewką. Po chwili dodaj opłukaną pod bieżącą wodą soczewicę i całość chwilę podsmaż. Wszystko zalej ciepłym bulionem i ustaw na średnim gazie. Gotuj ok. 20 minut, aby soczewica zrobiła się miękka. Następnie dodaj sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier pomidorowy. Całość wymieszaj do połączenia składników. Gotuj jeszcze 15 minut na wolnym ogniu. Zupę zlbenduj. Po chwili dodaj zahartowaną śmietanę i wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku papryką i solą wedle uznania. Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu