Zupy idealne na jesienne chłody. Rozgrzej się smacznie
Proste przepisy, pyszne smaki na chłodne dni
Rosół
Esencjonalny, klarowny, rozgrzewający, złoty. Doskonały, kiedy bierze nas przeziębienie i chandra. Przywołujący wspomnienia z dzieciństwa. Rosół. Król wszystkich zup. Pachnący przyprawami i warzywami. Zrównoważony w smaku – delikatnie słodkawy dzięki marchewce i cebuli, ale jednocześnie odpowiednio pikantny i słony.
Składniki:
- kawałek mięsa wołowego z kością
- 4 skrzydełka,
- pęczek włoszczyzny (marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera, por, biała kapusta),
- cebula,
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: mięso oczyść, zalej zimną, odrobinę osoloną wodą i doprowadź do zagotowania. Zbierz szumowiny, dodaj umytą, oczyszczoną i pokrojoną w mniejsze kawałki włoszczyznę. Dodaj przyprawy, a cebulę przypiecz nad ogniem i wrzuć do wywaru. Całość gotuj na wolnym ogniu przez minimum godzinę. Dopraw solą i pieprzem. Rosół najlepiej smakuje z cienkim makaronem, posypany natką pietruszki.
Zobacz także wideo: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki