Zupy idealne na jesienne chłody. Rozgrzej się smacznie
Proste przepisy, pyszne smaki na chłodne dni
Nadeszła jesień, co potwierdza pogoda za oknem. Zimno, deszczowo, pochmurnie. Ale mamy na to sposób – gorąca zupa. Oto kilka smakowitych propozycji na rozgrzewające dania, które nie tylko są pyszne, ale także wzmacniają odporność. Wypróbujcie je koniecznie.
Esencjonalny, klarowny, rozgrzewający, złoty. Doskonały, kiedy bierze nas przeziębienie i chandra. Przywołujący wspomnienia z dzieciństwa. Rosół. Król wszystkich zup. Pachnący przyprawami i warzywami. Zrównoważony w smaku – delikatnie słodkawy dzięki marchewce i cebuli, ale jednocześnie odpowiednio pikantny i słony.
- kawałek mięsa wołowego z kością
- 4 skrzydełka,
- pęczek włoszczyzny (marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera, por, biała kapusta),
- cebula,
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: mięso oczyść, zalej zimną, odrobinę osoloną wodą i doprowadź do zagotowania. Zbierz szumowiny, dodaj umytą, oczyszczoną i pokrojoną w mniejsze kawałki włoszczyznę. Dodaj przyprawy, a cebulę przypiecz nad ogniem i wrzuć do wywaru. Całość gotuj na wolnym ogniu przez minimum godzinę. Dopraw solą i pieprzem. Rosół najlepiej smakuje z cienkim makaronem, posypany natką pietruszki.
Zobacz także wideo: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki
Kapuśniak
Aromatyczny, sycący, odpowiednio kwaśny. Taki powinien być idealny kapuśniak. Jest to jedna z tych zup, bez których trudno sobie wyobrazić jesień i zimę. Do tego żeberka i pyszna, rozgrzewająca zupa gotowa.
- 300 g żeberek,
- 100 g wędzonego boczku,
- 500 g kiszonej kapusty,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- cebula,
- 4 ziemniaki,
- sól i pieprz do smaku,
- ½ łyżeczki cukru,
- 3 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego.
Przygotowanie: żeberka opłucz, a następnie włóż do garnka z zimną wodą. Kiedy woda się zagotuje, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodaj obrane i pokrojone warzywa i trochę soli do smaku. Ugotowane mięso i warzywa wyjmij z wywaru i odlej jego połowę do innego garnka. Do wywaru wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a w drugim garnku z połową wywaru ugotuj kiszoną kapustę. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, zlej wszytko do jednego garnka. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni, dodaj pokrojoną w piórka cebulkę i smaż dalej, a następnie wrzuć wszytko do zupy. Gotuj całość jeszcze przez kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Kremowa zupa z dyni
Imbir rozgrzeje nawet w największe mrozy, a w połączeniu z chili tworzy duet nie do pokonania. Z ich pomocą można przygotować rozgrzewającą i jednocześnie sycącą zupę dyniową.
Przygotowanie: dynię pokrój w małe kawałki. W sporym garnku rozgrzej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj pastę curry oraz pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę. Wszystko podsmaż. Teraz wlej tyle wody, by zakryć warzywa. Ugotuj je do miękkości. Dodaj 2-3 łyżki jogurtu greckiego. Zblenduj zupę na gładki krem, dodaj przyprawy do smaku. Chwilkę jeszcze pogotuj ją na małym ogniu, a w tym czasie posmaruj bułkę lub bagietkę masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczywo pokrój w kostkę, wysyp na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstaw grzanki do piekarnika i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Gorącą zupę podaj z grzankami. Smacznego!
Zupa gulaszowa
Pachnąca, sycąca, a przede wszystkim rozgrzewająca. Bogata w składniki i przyprawy. Ten przepis na pewno przypadnie wam go gustu.
- 500 g wołowiny bez kości,
- 2-3 marchewki,
- cebula,
- kawałek selera,
- ząbek czosnku,
- ½ łyżeczki kminku,
- papryka,
- 2 łyżeczki mielonej papryki,
- 2 pomidory,
- tłuszcz do smażenia,
- ½ kg ziemniaków.
Przygotowanie: cebulę drobno pokrój i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Zmniejsz ogień i dodaj mieloną paprykę, roztarty ząbek czosnku i opłukane, pokrojone w kostkę mięso. Duś pod przykryciem tak długo, aż sok z mięsa prawie się wygotuje. Dodaj kminek, pokrojone w kostkę marchew i seler, pokrojoną w plasterki paprykę i pomidory, sól i zalej wszystko taką ilością wody, aby składniki były przykryte. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i jeszcze raz dolej wody. Duś wszystko pod przykryciem tak długo, aż mięso i ziemniaki będą zupełnie miękkie. Gorący gulasz podaj ze świeżym pieczywem.
Pyszna zupa z czerwonej soczewicy
Kremowa zupa z soczewicy to kolejny sprawdzony sposób na rozgrzewkę oraz pożywny obiad. Aromatyczna i sycąca, pachnąca przyprawami. Po prostu pyszna!
- 1½ bulionu warzywnego,
- 2 pomidory,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego,
- 150 g czerwonej soczewicy,
- cebula,
- 50 g śmietany,
- marchewka,
- sól i pieprz do smaku,
- ostra i słodka papryka w proszku,
- natka pietruszki,
- łyżeczka masła.
Przygotowanie: cebulę pokrój w kostkę i podsmaż chwilę na maśle razem ze startą na grubych oczkach tarki marchewką. Po chwili dodaj opłukaną pod bieżącą wodą soczewicę i całość chwilę podsmaż. Wszystko zalej ciepłym bulionem i ustaw na średnim gazie. Gotuj ok. 20 minut, aby soczewica zrobiła się miękka. Następnie dodaj sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier pomidorowy. Całość wymieszaj do połączenia składników. Gotuj jeszcze 15 minut na wolnym ogniu. Zupę zlbenduj. Po chwili dodaj zahartowaną śmietanę i wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku papryką i solą wedle uznania. Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.