WAŻNE
TERAZ

Strzelanina w Jerozolimie. Są zabici i ranni

Zupy idealne na jesienne chłody. Rozgrzej się smacznie

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL | WP.PL
Karolina Wójciga

/ 5Proste przepisy, pyszne smaki na chłodne dni

Obraz
© WP.PL | WP.PL

Nadeszła jesień, co potwierdza pogoda za oknem. Zimno, deszczowo, pochmurnie. Ale mamy na to sposób – gorąca zupa. Oto kilka smakowitych propozycji na rozgrzewające dania, które nie tylko są pyszne, ale także wzmacniają odporność. Wypróbujcie je koniecznie.

Esencjonalny, klarowny, rozgrzewający, złoty. Doskonały, kiedy bierze nas przeziębienie i chandra. Przywołujący wspomnienia z dzieciństwa. Rosół. Król wszystkich zup. Pachnący przyprawami i warzywami. Zrównoważony w smaku – delikatnie słodkawy dzięki marchewce i cebuli, ale jednocześnie odpowiednio pikantny i słony.

Przygotowanie: mięso oczyść, zalej zimną, odrobinę osoloną wodą i doprowadź do zagotowania. Zbierz szumowiny, dodaj umytą, oczyszczoną i pokrojoną w mniejsze kawałki włoszczyznę. Dodaj przyprawy, a cebulę przypiecz nad ogniem i wrzuć do wywaru. Całość gotuj na wolnym ogniu przez minimum godzinę. Dopraw solą i pieprzem. Rosół najlepiej smakuje z cienkim makaronem, posypany natką pietruszki.

Zobacz także wideo: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

/ 5Kapuśniak

Obraz
© 123RF.COM

Aromatyczny, sycący, odpowiednio kwaśny. Taki powinien być idealny kapuśniak. Jest to jedna z tych zup, bez których trudno sobie wyobrazić jesień i zimę. Do tego żeberka i pyszna, rozgrzewająca zupa gotowa.

  • 300 g żeberek,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego.

Przygotowanie: żeberka opłucz, a następnie włóż do garnka z zimną wodą. Kiedy woda się zagotuje, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodaj obrane i pokrojone warzywa i trochę soli do smaku. Ugotowane mięso i warzywa wyjmij z wywaru i odlej jego połowę do innego garnka. Do wywaru wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a w drugim garnku z połową wywaru ugotuj kiszoną kapustę. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, zlej wszytko do jednego garnka. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni, dodaj pokrojoną w piórka cebulkę i smaż dalej, a następnie wrzuć wszytko do zupy. Gotuj całość jeszcze przez kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

/ 5Kremowa zupa z dyni

Obraz
© 123RF.COM

Imbir rozgrzeje nawet w największe mrozy, a w połączeniu z chili tworzy duet nie do pokonania. Z ich pomocą można przygotować rozgrzewającą i jednocześnie sycącą zupę dyniową.

  • dynia (najlepsza będzie odmiana hokkaido, ponieważ nie trzeba jej obierać),
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • łyżeczka pasty curry,
  • ½ łyżeczki imbiru,
  • ½ łyżeczki chili,
  • 2 łyżki oliwy,
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry,
  • jogurt grecki
  • czerstwa bułka lub bagietka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła.

Przygotowanie: dynię pokrój w małe kawałki. W sporym garnku rozgrzej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj pastę curry oraz pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę. Wszystko podsmaż. Teraz wlej tyle wody, by zakryć warzywa. Ugotuj je do miękkości. Dodaj 2-3 łyżki jogurtu greckiego. Zblenduj zupę na gładki krem, dodaj przyprawy do smaku. Chwilkę jeszcze pogotuj ją na małym ogniu, a w tym czasie posmaruj bułkę lub bagietkę masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczywo pokrój w kostkę, wysyp na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstaw grzanki do piekarnika i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Gorącą zupę podaj z grzankami. Smacznego!

/ 5Zupa gulaszowa

Obraz
© WP.PL

Pachnąca, sycąca, a przede wszystkim rozgrzewająca. Bogata w składniki i przyprawy. Ten przepis na pewno przypadnie wam go gustu.

  • 500 g wołowiny bez kości,
  • 2-3 marchewki,
  • cebula,
  • kawałek selera,
  • ząbek czosnku,
  • ½ łyżeczki kminku,
  • papryka,
  • 2 łyżeczki mielonej papryki,
  • 2 pomidory,
  • tłuszcz do smażenia,
  • ½ kg ziemniaków.

Przygotowanie: cebulę drobno pokrój i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Zmniejsz ogień i dodaj mieloną paprykę, roztarty ząbek czosnku i opłukane, pokrojone w kostkę mięso. Duś pod przykryciem tak długo, aż sok z mięsa prawie się wygotuje. Dodaj kminek, pokrojone w kostkę marchew i seler, pokrojoną w plasterki paprykę i pomidory, sól i zalej wszystko taką ilością wody, aby składniki były przykryte. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i jeszcze raz dolej wody. Duś wszystko pod przykryciem tak długo, aż mięso i ziemniaki będą zupełnie miękkie. Gorący gulasz podaj ze świeżym pieczywem.

/ 5Pyszna zupa z czerwonej soczewicy

Obraz
© iStock.com

Kremowa zupa z soczewicy to kolejny sprawdzony sposób na rozgrzewkę oraz pożywny obiad. Aromatyczna i sycąca, pachnąca przyprawami. Po prostu pyszna!

  • 1½ bulionu warzywnego,
  • 2 pomidory,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 150 g czerwonej soczewicy,
  • cebula,
  • 50 g śmietany,
  • marchewka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ostra i słodka papryka w proszku,
  • natka pietruszki,
  • łyżeczka masła.

Przygotowanie: cebulę pokrój w kostkę i podsmaż chwilę na maśle razem ze startą na grubych oczkach tarki marchewką. Po chwili dodaj opłukaną pod bieżącą wodą soczewicę i całość chwilę podsmaż. Wszystko zalej ciepłym bulionem i ustaw na średnim gazie. Gotuj ok. 20 minut, aby soczewica zrobiła się miękka. Następnie dodaj sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier pomidorowy. Całość wymieszaj do połączenia składników. Gotuj jeszcze 15 minut na wolnym ogniu. Zupę zlbenduj. Po chwili dodaj zahartowaną śmietanę i wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku papryką i solą wedle uznania. Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia