Zupa gulaszowa
Pachnąca, sycąca, a przede wszystkim rozgrzewająca. Bogata w składniki i przyprawy. Ten przepis na pewno przypadnie wam go gustu.
Składniki:
- 500 g wołowiny bez kości,
- 2-3 marchewki,
- cebula,
- kawałek selera,
- ząbek czosnku,
- ½ łyżeczki kminku,
- papryka,
- 2 łyżeczki mielonej papryki,
- 2 pomidory,
- tłuszcz do smażenia,
- ½ kg ziemniaków.
Przygotowanie: cebulę drobno pokrój i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Zmniejsz ogień i dodaj mieloną paprykę, roztarty ząbek czosnku i opłukane, pokrojone w kostkę mięso. Duś pod przykryciem tak długo, aż sok z mięsa prawie się wygotuje. Dodaj kminek, pokrojone w kostkę marchew i seler, pokrojoną w plasterki paprykę i pomidory, sól i zalej wszystko taką ilością wody, aby składniki były przykryte. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i jeszcze raz dolej wody. Duś wszystko pod przykryciem tak długo, aż mięso i ziemniaki będą zupełnie miękkie. Gorący gulasz podaj ze świeżym pieczywem.