Kapuśniak z młodej kapusty
Kapuśniaki to zupy, które powinniśmy jeść jak najczęściej. To stały składnik praktycznie każdej diety odchudzającej i oczyszczającej, bomba witaminowa, a przede wszystkim bardzo smaczne danie. Młoda kapusta jest słodka, aromatyczna, więc doskonale nadaje się na lekką zupę.
Do jej przygotowania potrzebujemy: główkę młodej kapusty, dwie dymki, pęczek koperku, kilka młodych ziemniaków, masło, dwie łyżki mąki, śmietanę 12 proc., sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i bulion warzywny. Kapustę siekamy dość grubo, dymki kroimy na centymetrowe paski, a ziemniaki w ćwiartki. Wkładamy do garnka warzywa, zalewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liść laurowy. Przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki, dodajemy do zupy, zabielamy ją śmietaną i posypujemy posiekanym koperkiem.