Zupa na gwoździu. Kilka propozycji na lekkie i szybkie zupy z niczego

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Wiosenny obiad

Obraz
© 123RF

Polska kuchnia słynie z zup. Niestety, coraz częściej jesteśmy tak zagonieni, że z nich rezygnujemy. Wydaje się nam, że ugotowanie zupy jest czasochłonne i trudne. Są jednak zupy, które zrobimy szybko i niemal z niczego. Wiosną warto postawić na potrawy lekkie, zawierające sporo warzyw, dostarczające energii i witamin. Zupy pasują idealnie. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Kapuśniak z młodej kapusty

Obraz
© 123RF

Kapuśniaki to zupy, które powinniśmy jeść jak najczęściej. To stały składnik praktycznie każdej diety odchudzającej i oczyszczającej, bomba witaminowa, a przede wszystkim bardzo smaczne danie. Młoda kapusta jest słodka, aromatyczna, więc doskonale nadaje się na lekką zupę.

Do jej przygotowania potrzebujemy: główkę młodej kapusty, dwie dymki, pęczek koperku, kilka młodych ziemniaków, masło, dwie łyżki mąki, śmietanę 12 proc., sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i bulion warzywny. Kapustę siekamy dość grubo, dymki kroimy na centymetrowe paski, a ziemniaki w ćwiartki. Wkładamy do garnka warzywa, zalewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liść laurowy. Przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki, dodajemy do zupy, zabielamy ją śmietaną i posypujemy posiekanym koperkiem.

/ 6Zupa szparagowa

Obraz
© 123RF

Szparagi już zaczęły się pojawiać w sklepach i na straganach. Te wspaniałe warzywa są podstawą jednej z najsmaczniejszych, lekkich zup. Składniki: pęczek szparagów (zielonych nie obieramy, białe musimy obrać), półtora litra bulionu, mąka, śmietana 18 proc., sól i pieprz. Szparagi kroimy na dość małe kawałki, zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy. Zupę przecedzamy przez sito, by pozbyć się włókien, zagęszczamy mąką z wodą, dodajemy śmietanę i podajemy.

/ 6Zupa z rzodkiewek

Obraz
© 123RF

Nowalijki najlepiej jeść na surowo, ale możemy również przygotować z nich wiosenną, bardzo lekką zupę. Zupa z rzodkiewek jest rzadko spotykana, a szkoda, bo to oryginalne danie, doskonałe na ciepłe dni. Potrzebujemy: dwa pęczki rzodkiewek, kilka ziemniaków, kilka marchewek i młodych pietruszek, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, sól, pieprz i śmietanę. W rondlu rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim pokrojone na małe kawałki rzodkiewki, ziemniaki, marchewki i pietruszki. Zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną lekko, ale pozostaną chrupiące. Dodajemy śmietanę i posypujemy posiekaną natką.

/ 6Zupa z marchewki

Obraz
© 123RF

Młode marchewki są świetnym składnikiem zupy. Taka potrawa jest smaczna i bardzo zdrowa. Składniki: dwa pęczki młodych marchewek, dwie łodygi selera naciowego, dwie cebule, dwa ząbki czosnku, słodka papryka, suszony tymianek, masło, sól, pieprz, bulion warzywny i śmietana. Marchewkę, cebulę, czosnek i seler kroimy na małe kawałki i podsmażamy na maśle. Gdy warzywa zmiękną, zalewamy je bulionem, doprawiamy solą, papryką, tymiankiem i pieprzem. Gotową zupę zabielamy śmietaną, miksujemy i podajemy z grzankami.

/ 6Zupa z ogórka

Obraz
© iStock.com

Tradycyjną, polską ogórkową przygotowuje się z ogórków kiszonych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić orzeźwiającą, wiosenną zupę ze świeżych ogórków. Potrzebne nam do tego będą: kilka świeżych ogórków, pęczek koperku, cztery młode ziemniaki, szklanka jogurtu naturalnego, sól, pieprz, dwie łyżki soku z cytryny, bulion warzywny. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę, w kostkę kroimy również ziemniaki. Wrzucamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny i gotujemy. Po ugotowaniu miksujemy, wlewamy jogurt i jeszcze raz podgrzewamy. Posypujemy koperkiem, w miarę potrzeby zakwaszamy jeszcze sokiem z cytryny.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce