Zupa na gwoździu. Kilka propozycji na lekkie i szybkie zupy z niczego
Wiosenny obiad
Polska kuchnia słynie z zup. Niestety, coraz częściej jesteśmy tak zagonieni, że z nich rezygnujemy. Wydaje się nam, że ugotowanie zupy jest czasochłonne i trudne. Są jednak zupy, które zrobimy szybko i niemal z niczego. Wiosną warto postawić na potrawy lekkie, zawierające sporo warzyw, dostarczające energii i witamin. Zupy pasują idealnie. Oto kilka naszych propozycji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kapuśniak z młodej kapusty
Kapuśniaki to zupy, które powinniśmy jeść jak najczęściej. To stały składnik praktycznie każdej diety odchudzającej i oczyszczającej, bomba witaminowa, a przede wszystkim bardzo smaczne danie. Młoda kapusta jest słodka, aromatyczna, więc doskonale nadaje się na lekką zupę.
Do jej przygotowania potrzebujemy: główkę młodej kapusty, dwie dymki, pęczek koperku, kilka młodych ziemniaków, masło, dwie łyżki mąki, śmietanę 12 proc., sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i bulion warzywny. Kapustę siekamy dość grubo, dymki kroimy na centymetrowe paski, a ziemniaki w ćwiartki. Wkładamy do garnka warzywa, zalewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liść laurowy. Przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki, dodajemy do zupy, zabielamy ją śmietaną i posypujemy posiekanym koperkiem.
Zupa szparagowa
Szparagi już zaczęły się pojawiać w sklepach i na straganach. Te wspaniałe warzywa są podstawą jednej z najsmaczniejszych, lekkich zup. Składniki: pęczek szparagów (zielonych nie obieramy, białe musimy obrać), półtora litra bulionu, mąka, śmietana 18 proc., sól i pieprz. Szparagi kroimy na dość małe kawałki, zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy. Zupę przecedzamy przez sito, by pozbyć się włókien, zagęszczamy mąką z wodą, dodajemy śmietanę i podajemy.
Zupa z rzodkiewek
Nowalijki najlepiej jeść na surowo, ale możemy również przygotować z nich wiosenną, bardzo lekką zupę. Zupa z rzodkiewek jest rzadko spotykana, a szkoda, bo to oryginalne danie, doskonałe na ciepłe dni. Potrzebujemy: dwa pęczki rzodkiewek, kilka ziemniaków, kilka marchewek i młodych pietruszek, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, sól, pieprz i śmietanę. W rondlu rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim pokrojone na małe kawałki rzodkiewki, ziemniaki, marchewki i pietruszki. Zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną lekko, ale pozostaną chrupiące. Dodajemy śmietanę i posypujemy posiekaną natką.
Zupa z marchewki
Młode marchewki są świetnym składnikiem zupy. Taka potrawa jest smaczna i bardzo zdrowa. Składniki: dwa pęczki młodych marchewek, dwie łodygi selera naciowego, dwie cebule, dwa ząbki czosnku, słodka papryka, suszony tymianek, masło, sól, pieprz, bulion warzywny i śmietana. Marchewkę, cebulę, czosnek i seler kroimy na małe kawałki i podsmażamy na maśle. Gdy warzywa zmiękną, zalewamy je bulionem, doprawiamy solą, papryką, tymiankiem i pieprzem. Gotową zupę zabielamy śmietaną, miksujemy i podajemy z grzankami.
Zupa z ogórka
Tradycyjną, polską ogórkową przygotowuje się z ogórków kiszonych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić orzeźwiającą, wiosenną zupę ze świeżych ogórków. Potrzebne nam do tego będą: kilka świeżych ogórków, pęczek koperku, cztery młode ziemniaki, szklanka jogurtu naturalnego, sól, pieprz, dwie łyżki soku z cytryny, bulion warzywny. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę, w kostkę kroimy również ziemniaki. Wrzucamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny i gotujemy. Po ugotowaniu miksujemy, wlewamy jogurt i jeszcze raz podgrzewamy. Posypujemy koperkiem, w miarę potrzeby zakwaszamy jeszcze sokiem z cytryny.