Zupa na gwoździu. Kilka propozycji na lekkie i szybkie zupy z niczego

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Wiosenny obiad

Obraz
© 123RF

Polska kuchnia słynie z zup. Niestety, coraz częściej jesteśmy tak zagonieni, że z nich rezygnujemy. Wydaje się nam, że ugotowanie zupy jest czasochłonne i trudne. Są jednak zupy, które zrobimy szybko i niemal z niczego. Wiosną warto postawić na potrawy lekkie, zawierające sporo warzyw, dostarczające energii i witamin. Zupy pasują idealnie. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Kapuśniak z młodej kapusty

Obraz
© 123RF

Kapuśniaki to zupy, które powinniśmy jeść jak najczęściej. To stały składnik praktycznie każdej diety odchudzającej i oczyszczającej, bomba witaminowa, a przede wszystkim bardzo smaczne danie. Młoda kapusta jest słodka, aromatyczna, więc doskonale nadaje się na lekką zupę.

Do jej przygotowania potrzebujemy: główkę młodej kapusty, dwie dymki, pęczek koperku, kilka młodych ziemniaków, masło, dwie łyżki mąki, śmietanę 12 proc., sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i bulion warzywny. Kapustę siekamy dość grubo, dymki kroimy na centymetrowe paski, a ziemniaki w ćwiartki. Wkładamy do garnka warzywa, zalewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liść laurowy. Przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki, dodajemy do zupy, zabielamy ją śmietaną i posypujemy posiekanym koperkiem.

/ 6Zupa szparagowa

Obraz
© 123RF

Szparagi już zaczęły się pojawiać w sklepach i na straganach. Te wspaniałe warzywa są podstawą jednej z najsmaczniejszych, lekkich zup. Składniki: pęczek szparagów (zielonych nie obieramy, białe musimy obrać), półtora litra bulionu, mąka, śmietana 18 proc., sól i pieprz. Szparagi kroimy na dość małe kawałki, zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy. Zupę przecedzamy przez sito, by pozbyć się włókien, zagęszczamy mąką z wodą, dodajemy śmietanę i podajemy.

/ 6Zupa z rzodkiewek

Obraz
© 123RF

Nowalijki najlepiej jeść na surowo, ale możemy również przygotować z nich wiosenną, bardzo lekką zupę. Zupa z rzodkiewek jest rzadko spotykana, a szkoda, bo to oryginalne danie, doskonałe na ciepłe dni. Potrzebujemy: dwa pęczki rzodkiewek, kilka ziemniaków, kilka marchewek i młodych pietruszek, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, sól, pieprz i śmietanę. W rondlu rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim pokrojone na małe kawałki rzodkiewki, ziemniaki, marchewki i pietruszki. Zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną lekko, ale pozostaną chrupiące. Dodajemy śmietanę i posypujemy posiekaną natką.

/ 6Zupa z marchewki

Obraz
© 123RF

Młode marchewki są świetnym składnikiem zupy. Taka potrawa jest smaczna i bardzo zdrowa. Składniki: dwa pęczki młodych marchewek, dwie łodygi selera naciowego, dwie cebule, dwa ząbki czosnku, słodka papryka, suszony tymianek, masło, sól, pieprz, bulion warzywny i śmietana. Marchewkę, cebulę, czosnek i seler kroimy na małe kawałki i podsmażamy na maśle. Gdy warzywa zmiękną, zalewamy je bulionem, doprawiamy solą, papryką, tymiankiem i pieprzem. Gotową zupę zabielamy śmietaną, miksujemy i podajemy z grzankami.

/ 6Zupa z ogórka

Obraz
© iStock.com

Tradycyjną, polską ogórkową przygotowuje się z ogórków kiszonych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić orzeźwiającą, wiosenną zupę ze świeżych ogórków. Potrzebne nam do tego będą: kilka świeżych ogórków, pęczek koperku, cztery młode ziemniaki, szklanka jogurtu naturalnego, sól, pieprz, dwie łyżki soku z cytryny, bulion warzywny. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę, w kostkę kroimy również ziemniaki. Wrzucamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny i gotujemy. Po ugotowaniu miksujemy, wlewamy jogurt i jeszcze raz podgrzewamy. Posypujemy koperkiem, w miarę potrzeby zakwaszamy jeszcze sokiem z cytryny.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw