Biała kiełbasa nie tylko na Wielkanoc
Jedną z najłatwiejszych do przygotowania wędlin jest biała kiełbasa. Przede wszystkim powinniśmy się zaopatrzyć w jelita o średnicy 28-30 milimetrów. Są one dostępne w sklepach internetowych, a także w wielu masarniach. Jelita są zakonserwowane w soli, dlatego też przed użyciem musimy je na kilka godzin namoczyć w ciepłej, ale nie gorącej wodzie i dokładnie wypłukać. Do zrobienia kiełbasy potrzebna będzie także nakładka na maszynkę do mięsa, która umożliwi nam nabijanie jelit. Zazwyczaj jest ona dołączana do maszynki, jeśli nie, musimy ją za kilka złotych kupić.
Przygotowanie białej kiełbasy zaczynamy od zakupu mięsa. Potrzebujemy: 3 kilogramy szynki i karkówki oraz trzy kilogramy mięsa tłustego (boczek, podgardle, pachwina). Do tego przyprawy: pieprz, cząber, cztery łyżki soli, pięć ząbków czosnku, dwie łyżki majeranku, kilka zmielonych ziaren jałowca i ziela angielskiego. Mięso chude mielimy na bardzo grubych oczkach, a tłuste na oczkach najdrobniejszych. Dodajemy przyprawy, mieszamy a następnie dolewamy pół litra bardzo zimnej wody i dokładnie wyrabiamy. Następnie naciągamy jelito na nakładkę w maszynce i napełniamy je masą. Zwijamy kiełbaski co 15 centymetrów. Gotową kiełbasę możemy od razu sparzyć w wodzie o temperaturze 70 stopni C.