Zrób to sam, czyli domowe wędliny na święta
Pieczony schab i inne mięsne przysmaki
Bez zbędnej chemii. Są zdrowe i sycące.
Świąteczny stół nie może się obyć bez wędlin. Szynki, balerony czy zwyczajna biała kiełbasa królują w menu w każdym domu. W sklepach można kupić wędliny naprawdę dobrej jakości, pozbawione chemii spożywczej, ale jednak trzeba za taką przyjemność sporo zapłacić. Przygotowanie takich produktów nie jest jednak trudne - dlatego warto spróbować zrobić je w domu.
Przykładowo pieczony schab możemy oczywiście kupić w sklepie, ale zdecydowanie lepiej upiec go w domu. Wyjdzie soczysty, pyszny i bardzo świąteczny.
Składniki: półtorakilogramowy kawałek dobrego schabu, kilkanaście suszonych śliwek, sól, pieprz, rozgniecione ziarna jałowca, kilka łyżek majeranku, masło i olej. Schab myjemy i dokładnie suszymy. W środku mięsa robimy nożem kieszonkę, do której wciskamy śliwki. Mięso dokładnie smarujemy olejem i posypujemy przyprawami. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy schab. Podlewamy go delikatnie wodą i pieczemy około dwóch godzin w temperaturze 170 stopni C.