Zrób to sam, czyli domowe wędliny na święta
Bez zbędnej chemii. Są zdrowe i sycące.
Pieczony schab i inne mięsne przysmaki
Świąteczny stół nie może się obyć bez wędlin. Szynki, balerony czy zwyczajna biała kiełbasa królują w menu w każdym domu. W sklepach można kupić wędliny naprawdę dobrej jakości, pozbawione chemii spożywczej, ale jednak trzeba za taką przyjemność sporo zapłacić. Przygotowanie takich produktów nie jest jednak trudne - dlatego warto spróbować zrobić je w domu.
Przykładowo pieczony schab możemy oczywiście kupić w sklepie, ale zdecydowanie lepiej upiec go w domu. Wyjdzie soczysty, pyszny i bardzo świąteczny.
Składniki: półtorakilogramowy kawałek dobrego schabu, kilkanaście suszonych śliwek, sól, pieprz, rozgniecione ziarna jałowca, kilka łyżek majeranku, masło i olej. Schab myjemy i dokładnie suszymy. W środku mięsa robimy nożem kieszonkę, do której wciskamy śliwki. Mięso dokładnie smarujemy olejem i posypujemy przyprawami. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy schab. Podlewamy go delikatnie wodą i pieczemy około dwóch godzin w temperaturze 170 stopni C.
Biała kiełbasa nie tylko na Wielkanoc
Jedną z najłatwiejszych do przygotowania wędlin jest biała kiełbasa. Przede wszystkim powinniśmy się zaopatrzyć w jelita o średnicy 28-30 milimetrów. Są one dostępne w sklepach internetowych, a także w wielu masarniach. Jelita są zakonserwowane w soli, dlatego też przed użyciem musimy je na kilka godzin namoczyć w ciepłej, ale nie gorącej wodzie i dokładnie wypłukać. Do zrobienia kiełbasy potrzebna będzie także nakładka na maszynkę do mięsa, która umożliwi nam nabijanie jelit. Zazwyczaj jest ona dołączana do maszynki, jeśli nie, musimy ją za kilka złotych kupić.
Przygotowanie białej kiełbasy zaczynamy od zakupu mięsa. Potrzebujemy: 3 kilogramy szynki i karkówki oraz trzy kilogramy mięsa tłustego (boczek, podgardle, pachwina). Do tego przyprawy: pieprz, cząber, cztery łyżki soli, pięć ząbków czosnku, dwie łyżki majeranku, kilka zmielonych ziaren jałowca i ziela angielskiego. Mięso chude mielimy na bardzo grubych oczkach, a tłuste na oczkach najdrobniejszych. Dodajemy przyprawy, mieszamy a następnie dolewamy pół litra bardzo zimnej wody i dokładnie wyrabiamy. Następnie naciągamy jelito na nakładkę w maszynce i napełniamy je masą. Zwijamy kiełbaski co 15 centymetrów. Gotową kiełbasę możemy od razu sparzyć w wodzie o temperaturze 70 stopni C.
Aromatyczny pasztet domowym sposobem
Domowy pasztet powinien znaleźć się na każdym stole. Składniki: dwa kilogramy tłustego mięsa (boczek, podgardle), dwa kilogramy wątroby, cztery cebule, dwie namoczone w mleku bułki, trzy jajka, pieprz, sól i majeranek.
Mięso, wątróbkę i cebulę wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez godzinę. Następnie studzimy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce na bardzo drobnych oczkach. Dodajemy namoczoną bułkę, przyprawy i dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do nasmarowanej tłuszczem formy i pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Domowa szynka peklowana
Inną popularną wędliną świąteczną jest szynka. W tym przypadku musimy wcześniej kupić specjalny rękaw. Dostępny jest on w internecie. Samo przygotowanie nie jest trudne, choć czasochłonne. Kilogramowy kawałek szynki (najlepiej tzw. kulki) moczymy w solance. Solanka składa się z 3 gramów soli peklującej, 3 gramów zwykłej soli, kilku ziaren pieprzu, ziela angielskiego, kilku liści laurowych i ząbków czosnku. Solankę wlewamy do naczynia, zamaczamy w niej zapakowaną w rękaw szynkę i wstawiamy do lodówki. Mięso codziennie obracamy. Po około czterech dniach szynka jest gotowa albo do gotowania, albo do wędzenia.
Wędzona szynka
Peklowaną szynkę gotujemy około dwie godziny. Jeśli jednak dysponujemy wędzarnią (nawet niewielką, stołową) warto mięso uwędzić. Namoczoną szynkę wyjmujemy z solanki i wieszamy na kilka godzin, by wyschła. Mięso wędzimy około 5-6 godzin w temp. około 50 stopni C. Następnie wrzucamy szynkę do wody nagrzanej do 70 stopni C i parzymy przez godzinę. Dzięki temu pozbędziemy się substancji smolistych z powierzchni, a mięso stanie się bardziej soczyste.
Baleron domowy
Baleron to wędlina dość trudna w przygotowaniu, ale są sposoby, które to zadanie ułatwiają. Oto jeden z nich.
Składniki: półtorakilogramowy kawałek karkówki, dwie łyżeczki soli peklowej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, łyżeczka pieprzu czarnego, łyżeczka kminku, łyżka majeranku, trzy liście laurowe, trzy ząbki czosnku. Mięso nacieramy przyprawami, mocno owijamy sznurkiem i zawijamy w folię spożywczą. Odkładamy do lodówki na trzy dni. Po tym czasie odwijamy mięso, odciskamy nadmiar wody i ponownie zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do garnka z wrzątkiem, zmniejszamy gaz tak, by temperatura wody nie przekraczała 80 stopni C i gotujemy dwie godziny. Studzimy w wodzie. Baleron możemy także upiec.