Karol Okrasa zdradza sekret idealnego ciasta na pierogi
Pierogi - Polacy od pokoleń kochają to danie
Szef kuchni podpowiada też, z czym najlepiej podać pierogi.
To jeden z klasyków, który często pojawia się na polskich stołach - czy to w dzień powszechni, czy w święta. Jak mówi Karol Okrasa, za tym daniem przemawia sentyment. W dużej mierze do kuchni i smaków dzieciństwa. Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez pierogów z mięsem czy z kapustą i grzybami.
- Pierogi zawsze były, są i będą. To, co ja proponuję w nowej odsłonie pierogów, to mogą być one podane z różnymi farszami. Na Wigilię polecam pierożki z nadzieniem z karpia, który możemy podać do zupy rybnej. Nazwa pierogi określa formę podania danego dania i ciasto nie zawsze musi być zwykłe pszenne, może być przygotowane z różnych mąk np. bardzo pachnącej gryczanej czy razowej, wymieszanych w odpowiednich proporcjach z pszenną.
Ale to nie jedyne wskazówki dotyczące pierogów. Kucharz podpowiada, czym kierować się robiąc ciasto i które z farszów są jego faworytami w kuchni.