Karol Okrasa zdradza sekret idealnego ciasta na pierogi

Szef kuchni podpowiada też, z czym najlepiej podać pierogi.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Pierogi - Polacy od pokoleń kochają to danie

Obraz
© 123RF.COM

To jeden z klasyków, który często pojawia się na polskich stołach - czy to w dzień powszechni, czy w święta. Jak mówi Karol Okrasa, za tym daniem przemawia sentyment. W dużej mierze do kuchni i smaków dzieciństwa. Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez pierogów z mięsem czy z kapustą i grzybami.

- Pierogi zawsze były, są i będą. To, co ja proponuję w nowej odsłonie pierogów, to mogą być one podane z różnymi farszami. Na Wigilię polecam pierożki z nadzieniem z karpia, który możemy podać do zupy rybnej. Nazwa pierogi określa formę podania danego dania i ciasto nie zawsze musi być zwykłe pszenne, może być przygotowane z różnych mąk np. bardzo pachnącej gryczanej czy razowej, wymieszanych w odpowiednich proporcjach z pszenną.

Ale to nie jedyne wskazówki dotyczące pierogów. Kucharz podpowiada, czym kierować się robiąc ciasto i które z farszów są jego faworytami w kuchni.

/ 7Ciasto na pierogi - tych błędów nie popełniaj

Obraz
© 123RF.COM

Pierogi mogą być gotowane, pieczone lub smażone - jak pączki w głębokim tłuszczu. Wszystko zależy od ciasta.

- Idealne ciasto na pierogi to ciasto tłuste, choć to zależy do czego. Pamiętajmy, że w zależności od farszu, który zamykamy w cieście, to powinno być ono różne, bo później determinujemy tym ciastem i jego delikatnością grubość wałkowania. Jeżeli mówimy o farszu na surową rybę, to ciasto musi być cieniutkie, zwięzłe, mniej tłuste i mocniej wypoczęte. Taka mąka z ciepłą wodą to jest obowiązek. Jeśli jednak ciepłą wodę zastąpimy mlekiem, dodamy trochę masła, to takie ciasto idealnie nadaje się do farszu z gotowanych ryb, mięsa, kasz, ziemniaków. Ciasto może być grubsze, a po ugotowaniu będzie super delikatne - wyjaśnia Karol Okrasa.

- W przypadku pierogów pieczonych także trzeba dostosować ciasto do farszu. Jeśli np. pierogi z karpia podajemy z sosem winnym - doskonałe danie na Wigilię - to możemy je równie dobrze podpiec w piekarniku, ale ciasto musi być tłustsze - dodaje szef kuchni.

/ 7Ile domów, tyle sposobów na pierogi

Obraz
© 123RF.COM

Najprostsze ciasto na pierogi to mieszanka mąki i przegotowanej, letniej wody z dodatkiem soli. Niektóre gospodynie dodają jajka, inne oliwę lub stopione masło. Z kolei litewskie starsze kucharki wodę zastępują sokiem z cytryny, który daje niesamowite doznania smakowe.

Pewne jest jedno - ciasto na pierogi musi mieć odpowiednią konsystencję. Powinno być miękkie, elastyczne, aby łatwo się formowało i sklejało.

Przygotowując pierogi należy zwrócić uwagę na farsz - nie powinien być zbyt twardy lub zbyt rzadki. W trakcie sklejania nie może dostać się między brzegi ciasta, bo te rozkleją się podczas gotowania. Uformowane pierożki najlepiej układać na oprószoną mąką stolnicę i przykryć ściereczką - nadmiernie wyschnięte ciasto może pękać pod wpływem wrzątku.

/ 7Farsz idealny i okrasa do pierogów

Obraz
© Fotolia

- Wybierając pierogi na słodko to całe życie będę tęsknić za pierogami z jagodami mojej babci. To takie danie, które zdecydowanie przypomina mi dzieciństwo. Jeśli chodzi o wytrawne propozycje to także pierogi babci, ale z kapustą i grzybami, obowiązkowo odgrzewane - czyli nie jedzone po wyjęciu bezpośrednio z wody, ale muszą ostygnąć, potem je smażymy, aby ten obwarzanek, czyli krawędź był ładnie przysmażony.

Karol Okrasa podkreśla, że liczy się nie tylko nadzienie pierogów, ale także to, z czym je podamy.

- Pierogi mogą być różnie okraszone. Zarówno smażonym szpinakiem na maśle, jeśli mówimy o pierogach z farszem z ryby czy też z ziemniakami. Możemy podać do pierogów mięsnych klasyczną okrasę jarską tj. suszony pomidor wysuszony z cebulą na patelni, który smakiem bardzo przypomina boczek, a jest dużo zdrowszy i lepszy. A oto klika pysznych propozycji na pierogi - nie tylko na Boże Narodzenie.

/ 7Gryczane pierogi z postnym farszem z karpia i grzybów

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 320 g mąki gryczanej, 80 g mąki pszennej, sól, przegotowana woda. Farsz: 50 g suszonych grzybów namoczonych przez noc, 300 g filetów z karpia, 1 łyżka soku z cytryny, sól, 1 duża cebula pokrojona w kostkę, 2 łyżki oleju, pieprz do smaku, 1-2 łyżki bułki tartej, 1 surowe jajko.

Przygotowanie: grzyby odcedzamy zachowując wodę i drobno siekamy. Umyte filety nacieramy solą, skrapiamy cytryną i odstawiamy na godzinę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy cebulę, dodajemy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę dusimy. Na drugiej patelni smażymy na rozgrzanym oleju filety. Studzimy i usuwamy z ryby ości. Drobno pokrojone mięso łączymy z grzybami i cebulką. Dodajemy jajko, bułkę i wyrabiamy masę. Ciasto: łączymy obie mąki i prażymy je na suchej patelni przez 2 minuty. Dodajemy sól i łączymy stopniowo z wodą, uważając, aby nie powstały grudki. Masa powinna być zwarta, ale elastyczna, nie za rzadka. Przestudzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, wykrawamy krążki i nadziewamy je farszem. Po sklejeniu gotujemy we wrzątku porcjami, aż do wypłynięcia. Pierogi podajemy z cebulką lub podsmażone solo.

/ 7Pierogi z kapustą po góralsku

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 400 g mąki pszennej, 1-2 surowe żółtka, 2 łyżki stopionego masła, letnia przegotowana woda. Farsz: 500 g poszatkowanej białej kapusty, 50 g słoniny, 2 cebule, 300 g bryndzy, 1 jajko, sól i pieprz do smaku.

*Przygotowanie: *mąkę przesiewamy na stolnicę, formujemy kopiec i robimy w nim dołek. Wbijamy żółtka, wlewamy mąkę i wrzucamy szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, dolewając wody. Gładkie i elastyczne owijamy w ściereczkę, aby odpoczęło 30 minut. Kapustę skrapiamy wodą i dusimy w garnku do miękkości. Słoninę stapiamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i całość razem smażymy. Zarumienione dodajemy do odparowanej kapusty, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Po przestudzeniu masę łączymy z pokruszoną bryndzą, wbijamy jajko, doprawiamy pieprzem, jeśli potrzeba i wyrabiamy masę. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, wykrawamy kółka, nadziewamy i sklejamy. Gotujemy porcjami w osolonym wrzątku.

/ 7Pierogi ruskie

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *400 g mąki, 1 jajko, przegotowana woda, sól. Farsz: 800 g ugotowanych ziemniaków, 200 g białego sera, 2 duże cebule, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, jajko, sól do smaku.

*Przygotowanie: *ciasto przygotowujemy analogicznie jak do wcześniejszych pierogów z karpiem. Farsz: posiekaną cebulę szklimy na maśle, studzimy. Ziemniaki i ser mielimy, łączymy z jajkiem i cebulą. Doprawiamy pieprzem i solą, dokładnie wyrabiamy masę. Na obsypanej mąką stolnicy formujemy wałek z ciasta, odcinamy 1-centymetrowe plasterki, rozgniatamy i faszerujemy. Dokładnie sklejamy i partiami gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, wyciągamy je łyżką cedzakową. Smakują doskonale prosto z wody, jak i po odsmażeniu na drugi dzień.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji