Tofucznica
Składniki:
- opakowanie wędzonego tofu,
- papryka czerwona,
- pomidor obrany ze skórki,
- cebula,
- 5-6 pieczarek,
- 2 łyżki płatków drożdżowych,
- 1/2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej roślinny do smażenia.
Przygotowanie:
Cebule obierz z łupin, pokrój w piórka i zeszklij na oleju. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i dodaj do podsmażonej cebulki. Teraz wrzuć pokrojone w kostkę paprykę oraz pomidora i wszystko smaż aż warzywa staną się miękkie – wtedy posól i popieprz je do smaku. Tofu rozdrobnij na mniejsze kawałki przy pomocy widelca i wrzuć je do warzyw. Wsyp płatki drożdżowe wraz z ostrą i słodką papryką. Wszytko wymieszaj i gotowe. Tofucznicę podawaj z chlebem posmarowanym masłem roślinnym.