Pulpeciki z tofu
Składniki:
- 2 opakowania (360 g) tofu,
- 3/4 szklanki komosy ryżowej,
- 2 i 1/2 łyżki mąki z ciecierzycy,
- cebula,
- natka pietruszki,
- 1/2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki,
- 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- łyżeczka soli.
Przygotowanie:
Komosę ryżową przesyp na sito i przepłucz ciepłą wodą, wsyp do garnka, zalej półtorej szklanki wody i gotuj pod przykryciem przez 15 min. Zdejmij z ognia i poczekaj aż ostygnie. Tofu rozdrobnij widelcem i dodaj do komosy razem z drobno posiekaną cebulką, poszatkowaną natką pietruszki, przyprawami i mąką z ciecierzycy. Wszystko mieszaj, aż powstanie gęsta masa. Zwilż dłonie i formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, które usmaż na złoto na patelni.