Sernik bez sera
Składniki:
- 2 kostki tofu,
- 100 g ciasteczek owsianych,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 i 3/4 szklanki mleka kokosowego,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukry z prawdziwą wanilią,
- 1/3 szklanki soku wyciśniętego z 1 cytryny,
- tarta skórka z 1 cytryny,
- szczypta soli,
- 50 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej).
Przygotowanie:
Przygotowanie tofurnika zacznij od zrobienia spodu – ciasteczka i olej kokosowy umieść w pojemniku blendera i zmiksuj je na grube okruchy. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysp na niego okruszki i przy pomocy dłoni ubij je, a następnie wstaw do lodówki. Kiedy spód się chłodzi, do miski dodaj: tofu, ugotowaną kaszę jaglaną, cukier puder, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią, sok i skórkę z cytryny oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę przy pomocy ręcznego blendera. Teraz stopniowo wlej1 i ¼ szklanki mleka kokosowego cały czas miksując. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Masę wylej na schłodzony spód i wstaw całość do nagrzanego piekarnika i piecz. Po upływie 20 minut zmniejsz temperaturę do 120 i piecz przez 40 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj jeszcze ciasta. Po 15 minutach wyjmij delikatnie formę z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Wtedy posyp go startą na małych oczkach czekoladą i wstaw do lodówki na pół godziny.