Znajdź sposób na tofu

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 6Smacznie, zdrowo i prosto

Obraz
© Shutterstock.com

Zapewniamy, że dobrze przygotowane tofu posmakuje każdemu. A czytając poniższe przepisy przekonacie się, że można z niego zrobić naprawdę wszystko! Sernik bez sera, pulpeciki czy tofucznicę. To tylko kilka przykładów. Poznajcie jeszcze więcej smakowitych pomysłów na tofu.

/ 6Co siedzi w tofu?

Obraz
© Shutterstock.com

Tofu to po prostu sojowy ser, który pojawia się najczęściej w diecie wegetarian i wegan. Dla osób, które nie jedzą produktów odzwierzęcych i/lub mięsa, tofu jest jednym z podstawowych źródeł białka – 100 g sera sojowego zawiera 12 g. To nie wszystko. W takiej porcji znajdziemy także 6 g tłuszczu i 3 g węglowodanów i 112 kcal. Ale głównie ze względu na sporą ilość białka i zawartość korzystnego zestawu aminokwasów, tofu jest tak cenione nie tylko przez wegetarian. Dodatkowo soja, z której jest produkowany wegetariański ser jest cennym źródłem tłuszczy roślinnych, ale nie jest także pozbawiona wad – może wywoływać silne alergie. Jak wybrać najlepsze tofu? Ser sojowy wysokiej jakości ma gładką, stałą konsystencję, nie rozpada się, ani nie zbija w grudki. Takie tofu można wykorzystać na wiele sposobów – usmażyć, upiec, czy zmiksować i stworzyć na jego bazie zdrowy sos. W na kolejnych stronach galerii znajdziecie kilka smakowitych przepisów na tofu.

/ 6Sernik bez sera

Obraz
© Shutterstock.com
  • 2 kostki tofu,
  • 100 g ciasteczek owsianych,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 i 3/4 szklanki mleka kokosowego,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki cukry z prawdziwą wanilią,
  • 1/3 szklanki soku wyciśniętego z 1 cytryny,
  • tarta skórka z 1 cytryny,
  • szczypta soli,
  • 50 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej).

Przygotowanie:
Przygotowanie tofurnika zacznij od zrobienia spodu – ciasteczka i olej kokosowy umieść w pojemniku blendera i zmiksuj je na grube okruchy. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysp na niego okruszki i przy pomocy dłoni ubij je, a następnie wstaw do lodówki. Kiedy spód się chłodzi, do miski dodaj: tofu, ugotowaną kaszę jaglaną, cukier puder, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią, sok i skórkę z cytryny oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę przy pomocy ręcznego blendera. Teraz stopniowo wlej1 i ¼ szklanki mleka kokosowego cały czas miksując. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Masę wylej na schłodzony spód i wstaw całość do nagrzanego piekarnika i piecz. Po upływie 20 minut zmniejsz temperaturę do 120 i piecz przez 40 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj jeszcze ciasta. Po 15 minutach wyjmij delikatnie formę z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Wtedy posyp go startą na małych oczkach czekoladą i wstaw do lodówki na pół godziny.

/ 6Tofucznica

Obraz
© Shutterstock.com
  • opakowanie wędzonego tofu,
  • papryka czerwona,
  • pomidor obrany ze skórki,
  • cebula,
  • 5-6 pieczarek,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • 1/2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny do smażenia.

Cebule obierz z łupin, pokrój w piórka i zeszklij na oleju. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i dodaj do podsmażonej cebulki. Teraz wrzuć pokrojone w kostkę paprykę oraz pomidora i wszystko smaż aż warzywa staną się miękkie – wtedy posól i popieprz je do smaku. Tofu rozdrobnij na mniejsze kawałki przy pomocy widelca i wrzuć je do warzyw. Wsyp płatki drożdżowe wraz z ostrą i słodką papryką. Wszytko wymieszaj i gotowe. Tofucznicę podawaj z chlebem posmarowanym masłem roślinnym.

/ 6Pulpeciki z tofu

Obraz
© Shutterstock.com
  • 2 opakowania (360 g) tofu,
  • 3/4 szklanki komosy ryżowej,
  • 2 i 1/2 łyżki mąki z ciecierzycy,
  • cebula,
  • natka pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • łyżeczka soli.

Przygotowanie:
Komosę ryżową przesyp na sito i przepłucz ciepłą wodą, wsyp do garnka, zalej półtorej szklanki wody i gotuj pod przykryciem przez 15 min. Zdejmij z ognia i poczekaj aż ostygnie. Tofu rozdrobnij widelcem i dodaj do komosy razem z drobno posiekaną cebulką, poszatkowaną natką pietruszki, przyprawami i mąką z ciecierzycy. Wszystko mieszaj, aż powstanie gęsta masa. Zwilż dłonie i formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, które usmaż na złoto na patelni.

/ 6Omlet z tofu

Obraz
© Shutterstock.com
  • 2 opakowania tofu,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 3 łyżki płatków drożdżowych,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • 7 pieczarek,
  • czerwona papryka,
  • 2 cebule,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Do miski dodaj rozdrobnione tofu, wodę, płatki drożdżowe, wędzoną paprykę oraz mąkę i wszystko zmiksuj. Warzywa pokrój w drobną kosteczkę, posól i podsmaż na patelni, a następnie dodaj trochę wody i podduś. Do masy z tofu dodaj posiekaną natkę pietruszki i podsmażone warzywa. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej masę i wstaw na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę