Smacznie, zdrowo i prosto
Zapewniamy, że dobrze przygotowane tofu posmakuje każdemu. A czytając poniższe przepisy przekonacie się, że można z niego zrobić naprawdę wszystko! Sernik bez sera, pulpeciki czy tofucznicę. To tylko kilka przykładów. Poznajcie jeszcze więcej smakowitych pomysłów na tofu.
Co siedzi w tofu?
Tofu to po prostu sojowy ser, który pojawia się najczęściej w diecie wegetarian i wegan. Dla osób, które nie jedzą produktów odzwierzęcych i/lub mięsa, tofu jest jednym z podstawowych źródeł białka – 100 g sera sojowego zawiera 12 g. To nie wszystko. W takiej porcji znajdziemy także 6 g tłuszczu i 3 g węglowodanów i 112 kcal. Ale głównie ze względu na sporą ilość białka i zawartość korzystnego zestawu aminokwasów, tofu jest tak cenione nie tylko przez wegetarian. Dodatkowo soja, z której jest produkowany wegetariański ser jest cennym źródłem tłuszczy roślinnych, ale nie jest także pozbawiona wad – może wywoływać silne alergie. Jak wybrać najlepsze tofu? Ser sojowy wysokiej jakości ma gładką, stałą konsystencję, nie rozpada się, ani nie zbija w grudki. Takie tofu można wykorzystać na wiele sposobów – usmażyć, upiec, czy zmiksować i stworzyć na jego bazie zdrowy sos. W na kolejnych stronach galerii znajdziecie kilka smakowitych przepisów na tofu.
Sernik bez sera
- 2 kostki tofu,
- 100 g ciasteczek owsianych,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 i 3/4 szklanki mleka kokosowego,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukry z prawdziwą wanilią,
- 1/3 szklanki soku wyciśniętego z 1 cytryny,
- tarta skórka z 1 cytryny,
- szczypta soli,
- 50 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej).
Przygotowanie:
Przygotowanie tofurnika zacznij od zrobienia spodu – ciasteczka i olej kokosowy umieść w pojemniku blendera i zmiksuj je na grube okruchy. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysp na niego okruszki i przy pomocy dłoni ubij je, a następnie wstaw do lodówki. Kiedy spód się chłodzi, do miski dodaj: tofu, ugotowaną kaszę jaglaną, cukier puder, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią, sok i skórkę z cytryny oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę przy pomocy ręcznego blendera. Teraz stopniowo wlej1 i ¼ szklanki mleka kokosowego cały czas miksując. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Masę wylej na schłodzony spód i wstaw całość do nagrzanego piekarnika i piecz. Po upływie 20 minut zmniejsz temperaturę do 120 i piecz przez 40 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj jeszcze ciasta. Po 15 minutach wyjmij delikatnie formę z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Wtedy posyp go startą na małych oczkach czekoladą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Tofucznica
- opakowanie wędzonego tofu,
- papryka czerwona,
- pomidor obrany ze skórki,
- cebula,
- 5-6 pieczarek,
- 2 łyżki płatków drożdżowych,
- 1/2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej roślinny do smażenia.
Cebule obierz z łupin, pokrój w piórka i zeszklij na oleju. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i dodaj do podsmażonej cebulki. Teraz wrzuć pokrojone w kostkę paprykę oraz pomidora i wszystko smaż aż warzywa staną się miękkie – wtedy posól i popieprz je do smaku. Tofu rozdrobnij na mniejsze kawałki przy pomocy widelca i wrzuć je do warzyw. Wsyp płatki drożdżowe wraz z ostrą i słodką papryką. Wszytko wymieszaj i gotowe. Tofucznicę podawaj z chlebem posmarowanym masłem roślinnym.
Pulpeciki z tofu
- 2 opakowania (360 g) tofu,
- 3/4 szklanki komosy ryżowej,
- 2 i 1/2 łyżki mąki z ciecierzycy,
- cebula,
- natka pietruszki,
- 1/2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki,
- 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- łyżeczka soli.
Przygotowanie:
Komosę ryżową przesyp na sito i przepłucz ciepłą wodą, wsyp do garnka, zalej półtorej szklanki wody i gotuj pod przykryciem przez 15 min. Zdejmij z ognia i poczekaj aż ostygnie. Tofu rozdrobnij widelcem i dodaj do komosy razem z drobno posiekaną cebulką, poszatkowaną natką pietruszki, przyprawami i mąką z ciecierzycy. Wszystko mieszaj, aż powstanie gęsta masa. Zwilż dłonie i formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, które usmaż na złoto na patelni.
Omlet z tofu
- 2 opakowania tofu,
- 3/4 szklanki wody,
- 3 łyżki płatków drożdżowych,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- 7 pieczarek,
- czerwona papryka,
- 2 cebule,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Do miski dodaj rozdrobnione tofu, wodę, płatki drożdżowe, wędzoną paprykę oraz mąkę i wszystko zmiksuj. Warzywa pokrój w drobną kosteczkę, posól i podsmaż na patelni, a następnie dodaj trochę wody i podduś. Do masy z tofu dodaj posiekaną natkę pietruszki i podsmażone warzywa. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej masę i wstaw na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.