Produkty, które mogą zastąpić mięso

Dieta bezmięsna to nie tylko domena wegetarian czy wegan. Wiele osób nie może spożywać tego typu wyrobów spożywczych ze względów religijnych, zdrowotnych czy indywidualnych upodobań. Warto wiedzieć, że istnieje lista produktów, które z powodzeniem mogą zastąpić mięso. Regularna ich konsumpcja skutecznie uzupełnia niedobory białka, którego źródłem w dużej mierze jest mięso.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Alternatywa dla mięsa

Obraz
© 123RF.COM

Dieta bezmięsna to nie tylko domena wegetarian czy wegan. Wiele osób nie może spożywać tego typu wyrobów spożywczych ze względów religijnych, zdrowotnych czy indywidualnych upodobań. Warto wiedzieć, że istnieje lista produktów, które z powodzeniem mogą zastąpić mięso. Regularna ich konsumpcja skutecznie uzupełnia niedobory białka, którego źródłem w dużej mierze jest mięso.

To najpopularniejszy przysmak wszystkich wegetarian. Ten sojowy twarożek zawiera 7 gramów białka na pół szklanki. Warto obalić mit, że tofu nie ma smaku. Jedzone osobno może nie zachwycać, ale przyrządzone w odpowiedni sposób tworzy naprawdę wyjątkowe danie.

/ 7Komosa ryżowa

Obraz
© 123RF.COM

Nasiona komosy ryżowej to również dobre źródło protein. Pół szklanki ugotowanego produktu to 4 gramy białka. Produkt ten można wykorzystać do dań obiadowych - zastępując ryż lub makaron. Pasuje idealnie również do zup i sałatek, a także podduszanych warzyw (na zdjęciu w połączeniu z dynią). Komosę ryżową przygotowuje się podobnie jak ryż poprzez gotowanie w wodzie aż do miękkości.

/ 7Tempeh

Obraz
© 123RF.COM

Tempeh to tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej. Wytwarza się go z ziaren soi. Pół szklanki ugotowanego produktu to aż 11 gramów protein. Ma lekko orzechowy smak, dlatego świetnie sprawdza się jako oryginalny dodatek do kanapek, sałatek i różnych potraw, zastępując mięso i nabiał.

/ 7Jajka

Obraz
© 123RF.COM

Jajka najczęściej pojawiają się na polskich stołach w porze śniadań. Chętnie jadamy je w postaci jajecznicy, a także sadzone, gotowane na twardo lub na miękko. To nieodłączny element wielu sałatek. Jedna sztuka to 6 gramów białka. Jajka pochodzą od kur, ale nie są uważane za mięso, więc sprawdzają się w przypadku diety wegetariańskiej.

/ 7Twaróg

Obraz
© 123RF.COM

Ser biały zaliczany jest do stosunkowo tanich produktów, a jednocześnie jest świetnym źródłem białka - zawiera 13 gramów na pół szklanki. Klasyczny produkt zawiera jednak sporo tłuszczu, dlatego dla osób odchudzających się zalecana jest wersja niskotłuszczowa. Twarożek możesz podawać na wiele sposobów. Na słodko w połączeniu z owocami, ale również z warzywami - najsmaczniejszy jest z nowalijkami np. rzodkiewką i szczypiorkiem. Doskonale smakuje również z ziołami lub bez żadnych dodatków.

/ 7Soczewica

Obraz
© 123RF.COM

To produkt smaczny, a jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu czasu. Inaczej niż w przypadku fasoli, nie trzeba jej namaczać. Soczewica zawiera 9 gramów białka na pół kubka. Na polskim rynku dostępne są gotowe propozycje w puszkach, ale dietetycy polecają samodzielne jej gotowanie (około 30 minut). Można przygotować z niej zupę lub pożywne sałatki.

Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą

/ 7Seitan

Obraz
© 123RF.COM

Określany mianem mięsa z mąki. Zawiera aż 20 gramów protein na pół szklanki. Ta popularna w Japonii i Chinach alternatywa dla mięsa pochłania smak tego, z czym jest gotowana, dlatego smakuje zależnie od gustu kulinarnego kucharza.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja