Produkty, które mogą zastąpić mięso
Dieta bezmięsna to nie tylko domena wegetarian czy wegan. Wiele osób nie może spożywać tego typu wyrobów spożywczych ze względów religijnych, zdrowotnych czy indywidualnych upodobań. Warto wiedzieć, że istnieje lista produktów, które z powodzeniem mogą zastąpić mięso. Regularna ich konsumpcja skutecznie uzupełnia niedobory białka, którego źródłem w dużej mierze jest mięso.
Alternatywa dla mięsa
Dieta bezmięsna to nie tylko domena wegetarian czy wegan. Wiele osób nie może spożywać tego typu wyrobów spożywczych ze względów religijnych, zdrowotnych czy indywidualnych upodobań. Warto wiedzieć, że istnieje lista produktów, które z powodzeniem mogą zastąpić mięso. Regularna ich konsumpcja skutecznie uzupełnia niedobory białka, którego źródłem w dużej mierze jest mięso.
To najpopularniejszy przysmak wszystkich wegetarian. Ten sojowy twarożek zawiera 7 gramów białka na pół szklanki. Warto obalić mit, że tofu nie ma smaku. Jedzone osobno może nie zachwycać, ale przyrządzone w odpowiedni sposób tworzy naprawdę wyjątkowe danie.
Komosa ryżowa
Nasiona komosy ryżowej to również dobre źródło protein. Pół szklanki ugotowanego produktu to 4 gramy białka. Produkt ten można wykorzystać do dań obiadowych - zastępując ryż lub makaron. Pasuje idealnie również do zup i sałatek, a także podduszanych warzyw (na zdjęciu w połączeniu z dynią). Komosę ryżową przygotowuje się podobnie jak ryż poprzez gotowanie w wodzie aż do miękkości.
Tempeh
Tempeh to tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej. Wytwarza się go z ziaren soi. Pół szklanki ugotowanego produktu to aż 11 gramów protein. Ma lekko orzechowy smak, dlatego świetnie sprawdza się jako oryginalny dodatek do kanapek, sałatek i różnych potraw, zastępując mięso i nabiał.
Jajka
Jajka najczęściej pojawiają się na polskich stołach w porze śniadań. Chętnie jadamy je w postaci jajecznicy, a także sadzone, gotowane na twardo lub na miękko. To nieodłączny element wielu sałatek. Jedna sztuka to 6 gramów białka. Jajka pochodzą od kur, ale nie są uważane za mięso, więc sprawdzają się w przypadku diety wegetariańskiej.
Twaróg
Ser biały zaliczany jest do stosunkowo tanich produktów, a jednocześnie jest świetnym źródłem białka - zawiera 13 gramów na pół szklanki. Klasyczny produkt zawiera jednak sporo tłuszczu, dlatego dla osób odchudzających się zalecana jest wersja niskotłuszczowa. Twarożek możesz podawać na wiele sposobów. Na słodko w połączeniu z owocami, ale również z warzywami - najsmaczniejszy jest z nowalijkami np. rzodkiewką i szczypiorkiem. Doskonale smakuje również z ziołami lub bez żadnych dodatków.
Soczewica
To produkt smaczny, a jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu czasu. Inaczej niż w przypadku fasoli, nie trzeba jej namaczać. Soczewica zawiera 9 gramów białka na pół kubka. Na polskim rynku dostępne są gotowe propozycje w puszkach, ale dietetycy polecają samodzielne jej gotowanie (około 30 minut). Można przygotować z niej zupę lub pożywne sałatki.
Seitan
Określany mianem mięsa z mąki. Zawiera aż 20 gramów protein na pół szklanki. Ta popularna w Japonii i Chinach alternatywa dla mięsa pochłania smak tego, z czym jest gotowana, dlatego smakuje zależnie od gustu kulinarnego kucharza.
mp/WP Kuchnia