Placki ziemniaczane
Składniki: 1 kg ziemniaków, jajko, 3 łyżki mąki pszennej, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, olej rzepakowy do smażenia, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach i odsącz z nadmiaru wody. Cebulę obierz, bardzo drobno posiekaj i dodaj do startych ziemniaków. Do masy dodaj 2 łyżki mąki pszennej oraz jajko, dosyp sól oraz pieprz do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i zacznij nakładać dość spore porcje masy ziemniaczanej. Smaż placki na złoty kolor, a kiedy będą już gotowe, przy pomocy ręcznika papierowego odsącz z nich nadmiar tłuszczu. Usmażone placki z kleksem kwaśniej śmietany i poszatkowaną natką pietruszki albo – tak jak Polacy lubią najbardziej – posypane cukrem.