Zupa krem z ziemniaków i pora
Składniki: 1/2 kg ziemniaków, 2 białe części pora, marchewka, 2 łyżki oliwy, 400 g wędzonego boczku 1 i 1/2 bulionu warzywnego, sól i pieprz do smaku, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie:
W dużym garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, startą marchewkę, pora pokrojonego w grubsze talarki i ząbki czosnku. Po około 10 minutach wyciągnij czosnek i wlej bulion. Gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie pokrój w kostkę lub paski boczek i podsmaż, tak aby zrobił się chrupiący. Zupę zdejmij z ognia, zmiksuj przy pomocy blendera. Dodaj sok z cytryny i boczek (część możesz zostawić do dekoracji). Wymieszaj, rozlej do miseczek i podaj np. z pieczywem czosnkowo-ziołowym.