Z jakimi dodatkami jada się placki ziemniaczane w innych krajach?
Okazuje się, że nie tylko Polacy uwielbiają placki ziemniaczane, bo kto ich nie lubi? Usmażone na złoty kolor, pulchne, chrupiące na wierzchu, miękkie w środku. Smakują zarówno na słodko jak i na słono. Lubią towarzystwo zawiesistych sosów – jednym słowem są niezwykle uniwersalną potrawą. Zatem nic dziwnego, że pomysłów i przepisów na placki z tartych ziemniaków na świecie nie brakuje. Zobacz czym różnią się niemieckie czy szwajcarskie placki ziemniaczane od tych, które goszczą na polskich stołach. Mamy dla was także przepis na przepyszne i niezwykle chrupiące placki ziemniaczane po węgiersku.
Placki ziemniaczane na śniadanie? W Polsce zajadamy je raczej w porze obiadowej, ale w krajach anglosaskich w zestawie śniadaniowym, obok kiełbaski bekonu i jajka, często znajdziemy właśnie placki ziemniaczane. W wydaniu śniadaniowym placki ziemniaczane pełnią funkcję pieczywa, bo tak jak ono świetnie komponują się np. z jajkiem sadzonym lub gotowanym na miękko.
Latkes (lub latkas)
To grubo tarte placki ziemniaczane, które serwuje się podczas żydowskiej Chanuki. Ziemniaki i cebulę ściera się na drobnych oczkach, a marchewkę – na grubszych. Masę należy wymieszać z jajkami, czosnkiem oraz przyprawami i smaży się ją na głębokim tłuszczu. Latkes są serwowane z kwaśnym sosem lub musem jabłkowym.
Rösti (roesti)
A to już narodowa potrawa szwajcarska – lekko podgotowane w mundurkach, a następnie obrane, starte na grubych oczkach i smażone ziemniaki. Szwajcarski placek ziemniaczany zazwyczaj jest wielkości patelni, na której był smażony.
Jednak w zależności od regionu Szwajcarii rösti podaje się z innymi składnikami – makaronem, boczkiem, kiełbasą, roztopionym serem, cebulą lub kminkiem, ale zawsze na szwajcarskim placku ziemniaczanym znajdziesz kleks kwaśnej śmietany.
Reibekuchen
To popularne danie naszych zachodnich sąsiadów. Niemieckie placki ziemniaczane robione są z ziemniaków tartych na grubych oczkach, podobnie jak te szwajcarskie. Charakteryzują się tym, że są puszyste w środku, ale chrupkie i przypieczone z wierzchu, zatem od wersji polskiej różnią się tylko sposobem tarcia ziemniaków.
Deruny
Być na Ukrainie i nie spróbować derun to wielka starta! To placki ziemniaczane bardzo podobne do tych, które serwuje się w Polsce, ale nasi sąsiedzi podają je w bardzo ciekawy sposób.
Mianowicie układają już usmażone placki z tartych ziemniaków warstwami w glinianym garnku, a następnie zapiekają je ze śmietaną i serem lub duszonymi grzybami w śmietanie.
Placki ziemniaczane po węgiersku
Oczywiście nie mogło zabraknąć ich w tym zestawieniu! Choć z nazwy są węgierskie, to na Węgrzech są mało znaną potrawą. Natomiast w Polsce bardzo je lubimy i chyba trudno znaleźć kogoś, kto nie jadłby placków ziemniaczanych po węgiersku. Placki z tartych ziemniaków w polskim wydaniu są dość pracochłonne w przygotowaniu, ale zapewniam, że ich smak wynagrodzi ci każdą minutę spędzoną w kuchni.
1 kg mięsa wieprzowego z łopatki, 1 l wody, 2 czerwone papryki, 1 kg ziemniaków, jajko, 3 łyżki mąki pszennej, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 180 g śmietany 18 proc., 5 łyżek oliwy z oliwek, olej do smażenia, łyżka słodkiej papryki w proszku, majeranek, sól i pieprz do smaku.
Zacznij od pokrojenia mięsa wieprzowego w dość dużą kostkę, włóż je do miski, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, słodką paprykę w proszku, majeranek i skrop wszystko oliwą z oliwek – wymieszaj i wstaw do lodówki na 20 min. Po tym czasie przełóż je do garnka z rozgrzanym olejem i smaż aż się przyrumieni. Teraz dolej wody i całość zagotuj, a w tym czasie umytą i oczyszczoną paprykę pokrój w kostkę, cebulę obierz i następnie drobno posiekaj. Podsmaż warzywa na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min aż zmiękną, a następnie wrzuć je do gotującego się mięsa, zmniejsz ogień i duś przez ok. 20 min.
Do śmietany dodaj łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do gulaszu cały czas mieszając go. Zawartość garnka zagotuj, a na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać ostrą mieloną paprykę według uznania. Teraz czas na placki ziemniaczane – ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach i odsącz z nadmiaru wody, a cebulę obierz, bardzo drobno posiekaj i dodaj do startych ziemniaków. Dodaj 2 łyżki mąki pszennej i jajko, dosyp sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj.Na patelni rozgrzej olej i zacznij nakładać dość spore porcje masy ziemniaczanej. Smaż placki na złoty kolor, a kiedy będą już gotowe, przy pomocy ręcznika papierowego odsącz z nich nadmiar tłuszczu. Usmażone placki polej sosem – możesz serwować je z kleksem kwaśniej śmietany i posypane pietruszką.