Placki ziemniaczane dookoła świata. Proste przepisy

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 6Z jakimi dodatkami jada się placki ziemniaczane w innych krajach?

Obraz
© 123RF.COM

Okazuje się, że nie tylko Polacy uwielbiają placki ziemniaczane, bo kto ich nie lubi? Usmażone na złoty kolor, pulchne, chrupiące na wierzchu, miękkie w środku. Smakują zarówno na słodko jak i na słono. Lubią towarzystwo zawiesistych sosów – jednym słowem są niezwykle uniwersalną potrawą. Zatem nic dziwnego, że pomysłów i przepisów na placki z tartych ziemniaków na świecie nie brakuje. Zobacz czym różnią się niemieckie czy szwajcarskie placki ziemniaczane od tych, które goszczą na polskich stołach. Mamy dla was także przepis na przepyszne i niezwykle chrupiące placki ziemniaczane po węgiersku.

Placki ziemniaczane na śniadanie? W Polsce zajadamy je raczej w porze obiadowej, ale w krajach anglosaskich w zestawie śniadaniowym, obok kiełbaski bekonu i jajka, często znajdziemy właśnie placki ziemniaczane. W wydaniu śniadaniowym placki ziemniaczane pełnią funkcję pieczywa, bo tak jak ono świetnie komponują się np. z jajkiem sadzonym lub gotowanym na miękko.

/ 6Latkes (lub latkas)

Obraz
© 123RF.COM

To grubo tarte placki ziemniaczane, które serwuje się podczas żydowskiej Chanuki. Ziemniaki i cebulę ściera się na drobnych oczkach, a marchewkę – na grubszych. Masę należy wymieszać z jajkami, czosnkiem oraz przyprawami i smaży się ją na głębokim tłuszczu. Latkes są serwowane z kwaśnym sosem lub musem jabłkowym.

/ 6Rösti (roesti)

Obraz
© 123RF.COM

A to już narodowa potrawa szwajcarska – lekko podgotowane w mundurkach, a następnie obrane, starte na grubych oczkach i smażone ziemniaki. Szwajcarski placek ziemniaczany zazwyczaj jest wielkości patelni, na której był smażony.
Jednak w zależności od regionu Szwajcarii rösti podaje się z innymi składnikami – makaronem, boczkiem, kiełbasą, roztopionym serem, cebulą lub kminkiem, ale zawsze na szwajcarskim placku ziemniaczanym znajdziesz kleks kwaśnej śmietany.

/ 6Reibekuchen

Obraz
© 123RF.COM

To popularne danie naszych zachodnich sąsiadów. Niemieckie placki ziemniaczane robione są z ziemniaków tartych na grubych oczkach, podobnie jak te szwajcarskie. Charakteryzują się tym, że są puszyste w środku, ale chrupkie i przypieczone z wierzchu, zatem od wersji polskiej różnią się tylko sposobem tarcia ziemniaków.

/ 6Deruny

Obraz
© 123RF.COM

Być na Ukrainie i nie spróbować derun to wielka starta! To placki ziemniaczane bardzo podobne do tych, które serwuje się w Polsce, ale nasi sąsiedzi podają je w bardzo ciekawy sposób.
Mianowicie układają już usmażone placki z tartych ziemniaków warstwami w glinianym garnku, a następnie zapiekają je ze śmietaną i serem lub duszonymi grzybami w śmietanie.

/ 6Placki ziemniaczane po węgiersku

Obraz
© 123RF.COM

Oczywiście nie mogło zabraknąć ich w tym zestawieniu! Choć z nazwy są węgierskie, to na Węgrzech są mało znaną potrawą. Natomiast w Polsce bardzo je lubimy i chyba trudno znaleźć kogoś, kto nie jadłby placków ziemniaczanych po węgiersku. Placki z tartych ziemniaków w polskim wydaniu są dość pracochłonne w przygotowaniu, ale zapewniam, że ich smak wynagrodzi ci każdą minutę spędzoną w kuchni.

1 kg mięsa wieprzowego z łopatki, 1 l wody, 2 czerwone papryki, 1 kg ziemniaków, jajko, 3 łyżki mąki pszennej, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 180 g śmietany 18 proc., 5 łyżek oliwy z oliwek, olej do smażenia, łyżka słodkiej papryki w proszku, majeranek, sól i pieprz do smaku.

Zacznij od pokrojenia mięsa wieprzowego w dość dużą kostkę, włóż je do miski, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, słodką paprykę w proszku, majeranek i skrop wszystko oliwą z oliwek – wymieszaj i wstaw do lodówki na 20 min. Po tym czasie przełóż je do garnka z rozgrzanym olejem i smaż aż się przyrumieni. Teraz dolej wody i całość zagotuj, a w tym czasie umytą i oczyszczoną paprykę pokrój w kostkę, cebulę obierz i następnie drobno posiekaj. Podsmaż warzywa na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min aż zmiękną, a następnie wrzuć je do gotującego się mięsa, zmniejsz ogień i duś przez ok. 20 min.
Do śmietany dodaj łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do gulaszu cały czas mieszając go. Zawartość garnka zagotuj, a na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać ostrą mieloną paprykę według uznania. Teraz czas na placki ziemniaczane – ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach i odsącz z nadmiaru wody, a cebulę obierz, bardzo drobno posiekaj i dodaj do startych ziemniaków. Dodaj 2 łyżki mąki pszennej i jajko, dosyp sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj.Na patelni rozgrzej olej i zacznij nakładać dość spore porcje masy ziemniaczanej. Smaż placki na złoty kolor, a kiedy będą już gotowe, przy pomocy ręcznika papierowego odsącz z nich nadmiar tłuszczu. Usmażone placki polej sosem – możesz serwować je z kleksem kwaśniej śmietany i posypane pietruszką.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają