Bajgle z łososiem
Łosoś dziki to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli paliwa dla układu nerwowego. W połączeni z twarogiem to świetna porcja białka. Tę sycącą i smaczną propozycję można urozmaicić świeżym szczypiorkiem lub koperkiem.
Bajgle warto wypiec wcześniej samodzielnie. Wystarczy przygotować 7 g droższy instant, 1 i 1/2 szklanki letniej wody, 4 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej, 3 łyżki miodu, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka soli. Dodatkowo: 1 rozmącone jajko, dodatki np. mak, siemię lniane.
Miód wymieszać dokładnie z wodą, a następnie połączyć z drożdżami i odstawić. Do miski przesiać mąkę, a następnie połączyć z solą, olejem i drożdżami. Całość wymieszać i zagnieść ok. 10 minut. W razie potrzeby dosypać odrobiną mąki. Uformować wałki ciasta, skleić i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, aby podwoiły objętość. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Bajgle posmarować jajkiem, posypać dodatkami i piec 15-18 minut na złoty kolor.