Zdrowe, szybkie i smaczne śniadania
Zwlekanie z pierwszym posiłkiem to jeden z częstszych błędów w jadłospisie wielu Polaków. Pamiętamy o tym posiłku, ale nadal jadamy go zbyt późno. Aby sprawnie funkcjonować cały dzień i od rana dostarczyć sobie niezbędnych dawek energii, należy zjeść coś maksymalnie godzinę po przebudzeniu. Nie musimy suto zastawiać stołu, ale szklanka letniej wody z cytryną i miętą, a następnie jogurt naturalny z domowym musli i sezonowymi owocami będzie idealny. Jeśli mamy więcej czasu, np. w weekend, warto postawić na nieco bardziej urozmaicone, funkcjonalne śniadania. Oto kilka pysznych propozycji dla dwojga lub całej rodziny.
Nie tylko klasyczna owsianka
Zwlekanie z pierwszym posiłkiem to jeden z częstszych błędów w jadłospisie wielu Polaków. Pamiętamy o tym posiłku, ale nadal jadamy go zbyt późno. Aby sprawnie funkcjonować cały dzień i od rana dostarczyć sobie niezbędnych dawek energii, należy zjeść coś maksymalnie godzinę po przebudzeniu. Nie musimy suto zastawiać stołu, ale szklanka letniej wody z cytryną i miętą, a następnie jogurt naturalny z domowym musli i sezonowym owocami będzie idealny. Jeśli mamy więcej czasu, np. w weekend, warto postawić na nieco bardziej urozmaicone, funkcjonalne śniadania. Dietetycy polecają owsianki z różnymi dodatkami, ale to niejedyny wybór. Oto kilka pysznych propozycji dla dwojga lub całej rodziny.
Sałatka kuskus na gorąco
Śniadanie na gorąco zazwyczaj kojarzy się z jajecznicą na masełku lub parówkami z ketchupem, ale takie zestawy nie są najlepszych wyborem pod kątem dietetycznym. Wystarczy jednak połączyć grillowane warzywa z kaszą kuskus, a otrzymamy ciepły posiłek na początek dnia.
Należy przygotować 1 szklankę kaszy kuskus (najlepiej pełnoziarnistej) i zalać ją gorącą wodą, aby zrobiła się miękka i wchłonęła cały płyn. Paprykę wraz cukinią lub/i bakłażanem zgrilować na patelni grillowej, z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich do smaku. Natkę pietruszki lub zielony szczypiorek posiekać, wymieszać z kaszą i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Dodać grillowane warzywa. Całość skropić sokiem z limonki lub z cytryny i wymieszać. Danie można podać również z grillowanym kawałkiem kurczaka.
Koktajl witaminowy z chia
Mieszanka ulubionych owoców (świeżych lub mrożonych) sama w sobie zawiera naturalną słodycz. Warto dodać 1-2 łyżeczki nasion chia. Te małe ziarenka zawierają tryptofan, który uczestniczy w tworzeniu serotoniny, odpowiadającej za dobry humor i melatoniny, która zapewnia dobry sen. Ponadto pomagają regulować poziom cukru we krwi, a po wchłonięciu płynów skutecznie wypełniają żołądek i zmniejszają ochotę na podjadanie między posiłkami.
Naleśniki pełnoziarniste
Naleśniki znane z czasów babci są pyszne, ale niestety kaloryczne. Zdrowszą wersją będzie przygotowanie ich na bazie mąki pełnoziarnistej, a także użycie mniejszej ilości tłuszczu do smażenia, zamienników cukru i naturalnych dodatków.
Potrzebne będą: 3 jajka, 250 ml mleka 1,5 proc, 200 ml wody mineralnej gazowanej, 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, stewia do smaku (z umiarem), szczypta soli, serek homogenizowany lub mascarpone, sezonowe owoce.
Składniki na ciasto zmiksować, w razie potrzeby dolać wody, jeśli masa jest zbyt gęsta. Smażyć naleśniki na patelni z odrobiną oliwy. Na ciepłe naleśniki nakładać serek i owoce. Jeśli mamy ochotę na czekoladę, można pozwolić sobie na dodatek kilku gorzkich kosteczek.
Bajgle z łososiem
Łosoś dziki to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli paliwa dla układu nerwowego. W połączeni z twarogiem to świetna porcja białka. Tę sycącą i smaczną propozycję można urozmaicić świeżym szczypiorkiem lub koperkiem.
Bajgle warto wypiec wcześniej samodzielnie. Wystarczy przygotować 7 g droższy instant, 1 i 1/2 szklanki letniej wody, 4 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej, 3 łyżki miodu, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka soli. Dodatkowo: 1 rozmącone jajko, dodatki np. mak, siemię lniane.
Miód wymieszać dokładnie z wodą, a następnie połączyć z drożdżami i odstawić. Do miski przesiać mąkę, a następnie połączyć z solą, olejem i drożdżami. Całość wymieszać i zagnieść ok. 10 minut. W razie potrzeby dosypać odrobiną mąki. Uformować wałki ciasta, skleić i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, aby podwoiły objętość. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Bajgle posmarować jajkiem, posypać dodatkami i piec 15-18 minut na złoty kolor.
Granola z jogurtem i owocami
Jogurt z żywymi kulturami bakterii to idealny pokarm dla naszego brzucha. Dobrym wyborem jest orzeźwiająca, a jednocześnie kojąca problemy żołądkowe mięta. Dodatek ziaren i płatków to pyszna dawka błonnika. Zamiast sięgać po gotowe mieszanki musli, warto zrobić domowy produkt. Do dużej miski wsypujemy równe porcje: orzechów, nasion, pestek i suszonej żurawiny. Polać miodem, wymieszać i wyłożyć na blachę z pergaminem. Posypać cynamonem i piec 30 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu przechowywać w szczelnym słoiku.
mp/WP Kuchnia