Zdrowe, szybkie i smaczne śniadania

Zwlekanie z pierwszym posiłkiem to jeden z częstszych błędów w jadłospisie wielu Polaków. Pamiętamy o tym posiłku, ale nadal jadamy go zbyt późno. Aby sprawnie funkcjonować cały dzień i od rana dostarczyć sobie niezbędnych dawek energii, należy zjeść coś maksymalnie godzinę po przebudzeniu. Nie musimy suto zastawiać stołu, ale szklanka letniej wody z cytryną i miętą, a następnie jogurt naturalny z domowym musli i sezonowymi owocami będzie idealny. Jeśli mamy więcej czasu, np. w weekend, warto postawić na nieco bardziej urozmaicone, funkcjonalne śniadania. Oto kilka pysznych propozycji dla dwojga lub całej rodziny.

Obraz

/ 6Nie tylko klasyczna owsianka

Obraz

Zwlekanie z pierwszym posiłkiem to jeden z częstszych błędów w jadłospisie wielu Polaków. Pamiętamy o tym posiłku, ale nadal jadamy go zbyt późno. Aby sprawnie funkcjonować cały dzień i od rana dostarczyć sobie niezbędnych dawek energii, należy zjeść coś maksymalnie godzinę po przebudzeniu. Nie musimy suto zastawiać stołu, ale szklanka letniej wody z cytryną i miętą, a następnie jogurt naturalny z domowym musli i sezonowym owocami będzie idealny. Jeśli mamy więcej czasu, np. w weekend, warto postawić na nieco bardziej urozmaicone, funkcjonalne śniadania. Dietetycy polecają owsianki z różnymi dodatkami, ale to niejedyny wybór. Oto kilka pysznych propozycji dla dwojga lub całej rodziny.

/ 6Sałatka kuskus na gorąco

Obraz

Śniadanie na gorąco zazwyczaj kojarzy się z jajecznicą na masełku lub parówkami z ketchupem, ale takie zestawy nie są najlepszych wyborem pod kątem dietetycznym. Wystarczy jednak połączyć grillowane warzywa z kaszą kuskus, a otrzymamy ciepły posiłek na początek dnia.

Należy przygotować 1 szklankę kaszy kuskus (najlepiej pełnoziarnistej) i zalać ją gorącą wodą, aby zrobiła się miękka i wchłonęła cały płyn. Paprykę wraz cukinią lub/i bakłażanem zgrilować na patelni grillowej, z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich do smaku. Natkę pietruszki lub zielony szczypiorek posiekać, wymieszać z kaszą i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Dodać grillowane warzywa. Całość skropić sokiem z limonki lub z cytryny i wymieszać. Danie można podać również z grillowanym kawałkiem kurczaka.

/ 6Koktajl witaminowy z chia

Obraz

Mieszanka ulubionych owoców (świeżych lub mrożonych) sama w sobie zawiera naturalną słodycz. Warto dodać 1-2 łyżeczki nasion chia. Te małe ziarenka zawierają tryptofan, który uczestniczy w tworzeniu serotoniny, odpowiadającej za dobry humor i melatoniny, która zapewnia dobry sen. Ponadto pomagają regulować poziom cukru we krwi, a po wchłonięciu płynów skutecznie wypełniają żołądek i zmniejszają ochotę na podjadanie między posiłkami.

/ 6Naleśniki pełnoziarniste

Obraz

Naleśniki znane z czasów babci są pyszne, ale niestety kaloryczne. Zdrowszą wersją będzie przygotowanie ich na bazie mąki pełnoziarnistej, a także użycie mniejszej ilości tłuszczu do smażenia, zamienników cukru i naturalnych dodatków.

Potrzebne będą: 3 jajka, 250 ml mleka 1,5 proc, 200 ml wody mineralnej gazowanej, 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, stewia do smaku (z umiarem), szczypta soli, serek homogenizowany lub mascarpone, sezonowe owoce.

Składniki na ciasto zmiksować, w razie potrzeby dolać wody, jeśli masa jest zbyt gęsta. Smażyć naleśniki na patelni z odrobiną oliwy. Na ciepłe naleśniki nakładać serek i owoce. Jeśli mamy ochotę na czekoladę, można pozwolić sobie na dodatek kilku gorzkich kosteczek.

/ 6Bajgle z łososiem

Obraz

Łosoś dziki to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli paliwa dla układu nerwowego. W połączeni z twarogiem to świetna porcja białka. Tę sycącą i smaczną propozycję można urozmaicić świeżym szczypiorkiem lub koperkiem.

Bajgle warto wypiec wcześniej samodzielnie. Wystarczy przygotować 7 g droższy instant, 1 i 1/2 szklanki letniej wody, 4 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej, 3 łyżki miodu, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka soli. Dodatkowo: 1 rozmącone jajko, dodatki np. mak, siemię lniane.

Miód wymieszać dokładnie z wodą, a następnie połączyć z drożdżami i odstawić. Do miski przesiać mąkę, a następnie połączyć z solą, olejem i drożdżami. Całość wymieszać i zagnieść ok. 10 minut. W razie potrzeby dosypać odrobiną mąki. Uformować wałki ciasta, skleić i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, aby podwoiły objętość. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Bajgle posmarować jajkiem, posypać dodatkami i piec 15-18 minut na złoty kolor.

/ 6Granola z jogurtem i owocami

Obraz

Jogurt z żywymi kulturami bakterii to idealny pokarm dla naszego brzucha. Dobrym wyborem jest orzeźwiająca, a jednocześnie kojąca problemy żołądkowe mięta. Dodatek ziaren i płatków to pyszna dawka błonnika. Zamiast sięgać po gotowe mieszanki musli, warto zrobić domowy produkt. Do dużej miski wsypujemy równe porcje: orzechów, nasion, pestek i suszonej żurawiny. Polać miodem, wymieszać i wyłożyć na blachę z pergaminem. Posypać cynamonem i piec 30 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu przechowywać w szczelnym słoiku.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości