Naleśniki pełnoziarniste
Naleśniki znane z czasów babci są pyszne, ale niestety kaloryczne. Zdrowszą wersją będzie przygotowanie ich na bazie mąki pełnoziarnistej, a także użycie mniejszej ilości tłuszczu do smażenia, zamienników cukru i naturalnych dodatków.
Potrzebne będą: 3 jajka, 250 ml mleka 1,5 proc, 200 ml wody mineralnej gazowanej, 1 szklanka mąki pełnoziarnistej, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, stewia do smaku (z umiarem), szczypta soli, serek homogenizowany lub mascarpone, sezonowe owoce.
Składniki na ciasto zmiksować, w razie potrzeby dolać wody, jeśli masa jest zbyt gęsta. Smażyć naleśniki na patelni z odrobiną oliwy. Na ciepłe naleśniki nakładać serek i owoce. Jeśli mamy ochotę na czekoladę, można pozwolić sobie na dodatek kilku gorzkich kosteczek.