Moussaka - grecka zapiekanka
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego,
- duży bakłażan,
- 3 ziemniaki,
- pomidorki koktajlowe,
- przecier pomidorowy,
- cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- liście laurowe
- gałka muszkatołowa,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżki tymianku,
- łyżka oregano,
- 75 ml białego wina,
- sól,
- olej rzepakowy,
- mąka.
Składniki na sos beszamelowy:
- 4 łyżki masła,
- 4 łyżki mąki,
- 3 szklanki mleka,
- żółtko,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 4 łyżki sera cheddar (lub innego ostrego),
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Umyj bakłażana, pokrój go w plastry i posól, a następnie odłóż, by puścił sok. W tym czasie umyj, obierz i pokrój w plastry ziemniaki, a później podsmaż je na oleju. Kiedy delikatnie zarumienią się, wyłóż nimi spód naczynia żaroodpornego. Plastry bakłażanów płucz, osusz przy pomocy papierowego ręcznika, obtocz w mące i podsmaż na oleju. Połowę bakłażanów ułóż na ziemniakach, a drugą połowę zostaw – będą ci potrzebne później. Cebulę pokrój w piórka, a następnie zeszklij ją na oliwie. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmaż. Teraz dodaj mięso i wszystko wymieszaj. Kiedy mięso ładnie przyrumieni się, wlej przecier pomidorowy, białe wino, dodaj resztę przypraw i duś przez 20 minut. W tym czasie przygotuj sos beszamelowy. W garnuszku rozpuść masło, dodaj 4 łyżki mąki i zamieszaj. Następnie stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając zawartość garnka. Teraz czas na żółtko – dodaj je, nie zaprzestając energicznego mieszania (najlepiej trzepaczką). Dodaj sok z cytryny, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, a na koniec ser. Do naczynia żaroodpornego wlej połowę wcześniej przygotowanego sosu i poukładaj pozostałe bakłażany, a następnie zalej je resztką sosu. Teraz na wierzch wylej sos beszamelowy i poukładaj pomidorki koktajlowe. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45-50 minut.