Szybki i smaczny obiad
Zapiekanka z mięsem mielonym zawsze jest dobrym pomysłem na obiad. Przygotowanie takiego dania nie zajmuje dużo czasu, bo tak naprawdę wrzucasz wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego, zalewasz jajkiem, posypujesz serem, wstawiasz do piekarnika i zapiekanka robi się już sama. Zazwyczaj wychodzi dość spora porcja, więc następnego dnia nie musisz martwić się obiadem. Poznaj proste, tanie i smaczne przepisy na zapiekanki z mięsem mielonym.
Zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem
- 1/2 opakowania makaronu penne,
- 1/2 kg mięsa mielonego,
- 30 dag sera żółtego,
- opakowanie szpinaku mrożonego,
- 4 ząbki czosnku,
- jajko,
- 4 łyżki śmietany 18 proc.,
- 2 cebule,
- olej rzepakowy,
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania makaronu al dente, a następnie na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj mięso mielone z dodatkiem soli i pieprzu. W garnku na odrobinie oliwy rozmróź szpinak, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Kiedy szpinak jest już całkowicie rozmrożony, dodaj śmietanę, zamieszaj i zdejmij garnek z ognia. Na grubych oczkach tarki zetrzyj ser, a naczynie żaroodporne posmaruj olejem, by podczas pieczenia składniki nie przywierały do jego ścianek. Zacznij układać warstwami w naczyniu po kolei: makaron, mięso mielone, szpinak, ser i tak do wyczerpania składników. Pozostałym serem posyp zapiekankę z wierzchu i polej jej wierzch rozkłóconym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 20 stopni przez 25-30 minut.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
- 1/2 kg mięsa mielonego (np. z karkówki wieprzowej),
- 1/2 opakowania makaronu penne,
- 30 dag sera żółtego,
- pomidory krojone,
- cebula,
- olej rzepakowy,
- przyprawy: oregano, bazylia,
- sól i pieprz do samku.
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente, a następnie na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj mięso z odrobiną soli i pieprzu do smaku. Do garnka wlej kartonik pomidorów krojonych, dosyp oregano oraz bazylię i zacznij gotować na niewielkim ogniu. Kiedy z pomidorów odparuje woda, zdejmij garnuszek z ognia. Zetrzyj ser. Teraz do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego warstwami nakładaj ugotowany makaron, mięso mielone, pomidory i trochę sera, by połączył składniki i powtórz: makaron, mięso, pomidory, ser – aż do wyczerpania składników. Ale nie zużywaj całego sera – wierzch zapiekanki powinien być nim obficie posypany. W miseczce roztrzep jajko i wyklej je na ser, by ten bardzo się nie przypiekł. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 25-30 minut.
Moussaka - grecka zapiekanka
- 1/2 kg mięsa mielonego,
- duży bakłażan,
- 3 ziemniaki,
- pomidorki koktajlowe,
- przecier pomidorowy,
- cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- liście laurowe
- gałka muszkatołowa,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżki tymianku,
- łyżka oregano,
- 75 ml białego wina,
- sól,
- olej rzepakowy,
- mąka.
- 4 łyżki masła,
- 4 łyżki mąki,
- 3 szklanki mleka,
- żółtko,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 4 łyżki sera cheddar (lub innego ostrego),
- sól i pieprz do smaku.
Umyj bakłażana, pokrój go w plastry i posól, a następnie odłóż, by puścił sok. W tym czasie umyj, obierz i pokrój w plastry ziemniaki, a później podsmaż je na oleju. Kiedy delikatnie zarumienią się, wyłóż nimi spód naczynia żaroodpornego. Plastry bakłażanów płucz, osusz przy pomocy papierowego ręcznika, obtocz w mące i podsmaż na oleju. Połowę bakłażanów ułóż na ziemniakach, a drugą połowę zostaw – będą ci potrzebne później. Cebulę pokrój w piórka, a następnie zeszklij ją na oliwie. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmaż. Teraz dodaj mięso i wszystko wymieszaj. Kiedy mięso ładnie przyrumieni się, wlej przecier pomidorowy, białe wino, dodaj resztę przypraw i duś przez 20 minut. W tym czasie przygotuj sos beszamelowy. W garnuszku rozpuść masło, dodaj 4 łyżki mąki i zamieszaj. Następnie stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając zawartość garnka. Teraz czas na żółtko – dodaj je, nie zaprzestając energicznego mieszania (najlepiej trzepaczką). Dodaj sok z cytryny, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, a na koniec ser. Do naczynia żaroodpornego wlej połowę wcześniej przygotowanego sosu i poukładaj pozostałe bakłażany, a następnie zalej je resztką sosu. Teraz na wierzch wylej sos beszamelowy i poukładaj pomidorki koktajlowe. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45-50 minut.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
- 10 ziemniaków,
- 30 dkg mięsa mielonego,
- 25 dkg ulubionej mieszanki mrożonych warzyw,
- 2 cebule,
- małe opakowanie śmietany 18 proc.,
- 30 dkg żółtego sera,
- jajko,
- odrobina chili,
- zioła: bazylia, oregano, estragon,
- łyżka masła,
- olej rzepakowy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w piórka i zeszklij ją na oliwie, następnie dodaj obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, osól i popieprz. Kiedy ziemniaki ładnie się zarumienią, przełóż je do miski. Drugą cebulę także pokrój w piórka i podsmaż na patelni (nie myj jej wcześniej), dodaj mięso i smaż do chwili, aż zarumieni się, a woda odparuje. Dodaj sól, pieprz, suszone zioła i wszystko wymieszaj. Mrożone warzywa rozmróź i podsmaż na patelni. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, by składniki zapiekanki nie przywierały do jego ścianek. Na dnie poukładaj ziemniaki, następnie warzywa, mięso. Na koniec poukładaj „na zakładkę” pozostałe plastry ziemniaków. Śmietanę wymieszaj z żółtym serem i jajkiem. Dopraw pieprzem i chili. Tak przygotowanym sosem zalej zapiekankę i przykryj pokrywką. Naczynie wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez pół godziny (do 45 minut).