Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego (np. z karkówki wieprzowej),
- 1/2 opakowania makaronu penne,
- 30 dag sera żółtego,
- pomidory krojone,
- cebula,
- olej rzepakowy,
- przyprawy: oregano, bazylia,
- sól i pieprz do samku.
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente, a następnie na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj mięso z odrobiną soli i pieprzu do smaku. Do garnka wlej kartonik pomidorów krojonych, dosyp oregano oraz bazylię i zacznij gotować na niewielkim ogniu. Kiedy z pomidorów odparuje woda, zdejmij garnuszek z ognia. Zetrzyj ser. Teraz do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego warstwami nakładaj ugotowany makaron, mięso mielone, pomidory i trochę sera, by połączył składniki i powtórz: makaron, mięso, pomidory, ser – aż do wyczerpania składników. Ale nie zużywaj całego sera – wierzch zapiekanki powinien być nim obficie posypany. W miseczce roztrzep jajko i wyklej je na ser, by ten bardzo się nie przypiekł. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 25-30 minut.