Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Składniki:
- 10 ziemniaków,
- 30 dkg mięsa mielonego,
- 25 dkg ulubionej mieszanki mrożonych warzyw,
- 2 cebule,
- małe opakowanie śmietany 18 proc.,
- 30 dkg żółtego sera,
- jajko,
- odrobina chili,
- zioła: bazylia, oregano, estragon,
- łyżka masła,
- olej rzepakowy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w piórka i zeszklij ją na oliwie, następnie dodaj obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, osól i popieprz. Kiedy ziemniaki ładnie się zarumienią, przełóż je do miski. Drugą cebulę także pokrój w piórka i podsmaż na patelni (nie myj jej wcześniej), dodaj mięso i smaż do chwili, aż zarumieni się, a woda odparuje. Dodaj sól, pieprz, suszone zioła i wszystko wymieszaj. Mrożone warzywa rozmróź i podsmaż na patelni. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, by składniki zapiekanki nie przywierały do jego ścianek. Na dnie poukładaj ziemniaki, następnie warzywa, mięso. Na koniec poukładaj „na zakładkę” pozostałe plastry ziemniaków. Śmietanę wymieszaj z żółtym serem i jajkiem. Dopraw pieprzem i chili. Tak przygotowanym sosem zalej zapiekankę i przykryj pokrywką. Naczynie wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez pół godziny (do 45 minut).