Trwa ładowanie...
25-05-2010 13:04

Zabójczo ostre papryczki

Amatorzy ostrych przypraw mają dziś spory wybór dań, którymi mogą nacieszyć swe zmysły. Oczywiście prym wiodą potrawy zawierające najostrzejszą z przypraw - chili.

Zabójczo ostre papryczkiŹródło: archiwum, fot: archiwum
dlmmf2f
dlmmf2f

Amatorzy ostrych przypraw mają dziś spory wybór dań, którymi mogą nacieszyć swe zmysły. Oczywiście prym wiodą potrawy zawierające najostrzejszą z przypraw - chili. O tym, że jedna papryczka drugiej nierówna, mogą przekonać się ci, którzy w poszukiwaniu ostrych wrażeń nie wahają się sięgać po dania, które mogą być ostatnimi w ich życiu. Jakie są najostrzejsze przyprawy na świecie?

Za ostrość papryczek chili odpowiedzialna jest kapsaicyna. Początkowo nie potrafiono określić dokładnej zawartości kapsaicyny w papryczkach - niezbyt dokładne przyrządy pomiarowe dawały nieprecyzyjne i sprzeczne wyniki. Metodę mierzenia ostrości potraw wynalazł w 1912 roku amerykański chemik, Wilbur Scoville. Podczas „testu organoleptycznego Scoville'a" 5 testerów próbuje smak ekstraktu z wybranej papryczki, rozpuszczonej w różnej ilości alkoholu z wodą i cukrem. Dziś sięga się po bardziej zaawansowaną technikę badania - wysokosprawną chromatografię cieczową (HPLC).

Podpisz zgodę na posiłek

Najostrzejszą naturalnie występującą rośliną okazała się wschodnioindyjska papryczka Naga-Bih Jolokia, osiągająca w testach nawet 1.000.000 SHU. A jednak nawet ona znalazła zastosowanie kulinarne: Vivek Singh, główny kucharz londyńskiego The Cinnamon Club, serwuje ją w ramach „najostrzego curry na świecie" - Bollywood Burner.

Przed spożyciem potrawy ryzykanci muszą podpisać specjalny dokument, w którym przejmują całkowitą odpowiedzialność za wszelkie skutki wywołane zjedzeniem Burnera. Ryzyko jest realne - już 3,5g czystej kapsaicyny (16.000.000 SHU) wystarczy do uśmiercenia dorosłego średniej wagi. Toteż Bollywood Burner są w stanie skończyć tylko nieliczni zapaleńcy, a sam Vivek Singh rozważa zdjęcie dania z menu i serwowania go tylko na specjalne zamówienie.

dlmmf2f

Dla tych, których ostre curry nie przeraża, firmy farmaceutyczne przygotowały przyprawy ekstremalne: „Mad Dog 44 Magnum Pepper Extract" osiąga 4.000.000 SHU, a „The Source" 7.100.000 SHU. Prawdziwą perłę na rynek wypuścił ekspert od ekstraktów kapsaicyny, firma Gardner Resources. Ich produkt, „Blair's 16 Million Reserve", to czysta kapsaicyna. Jeśli już ktoś planuje otworzyć szczelną ampułkę „przyprawy", zalecany jest szczelny kombinezon ochronny z maską przeciwgazową.

Polecamy również:

Odchudzasz się, a waga sto?

dlmmf2f

Piekące szczęście

Skoro jedzenie ostrych potraw wiąże się z tak dużym ryzykiem, dlaczego cieszą się one niesłabnącą popularnością? Lubiący ostre potrawy to nie szaleńcy: papryczki pomagają organizmowi na wiele różnych sposobów.

Rozgrzewają go, poprawiając krążenie i zmniejszając ryzyko zawału serca czy udaru mózgu, i jednocześnie oczyszczają nos i zatoki. Poprawiają też trawienie i przemianę materii, a witamina C wzmacnia odporność organizmu. Wreszcie substancja P pobudza organizm do produkcji poprawiających nastrój endorfin.

Na szczęście kapsaicyna dostępna jest też w znacznie mniejszym stężeniu: o ile papryczki piri-piri (stosowane w medycynie Indian amazońskich) zawierają do 175.000 SHU, to już chiltepin nie przekracza 100.000 SHU, a meksykańska papryczka jalapeño zawiera „zaledwie" 2.500-5.000 SHU. Podobną ostrością cechuje się też najpopularniejsza przyprawa chili: sos tabasco.

I przede wszystkim te ostatnie - o stosunkowo małym stężeniu kapsaicyny, a przez to bezpieczniejsze dla organizmu, choć wciąż ekscytująco ostre - wypada polecić każdemu, kto chce smacznie i zdrowo urozmaicić swoją kuchnię.

mb

fot. Goodshot/Thinkstock

Polecamy również:

Odchudzasz się, a waga sto?

dlmmf2f
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dlmmf2f
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj