Trwa ładowanie...
09-07-2009 16:29

Z jednego garnka

Przygotowanie obiadu składającego się z dwóch (lub nawet trzech) dań wymaga od nas wiele czasu, masy różnorodnych składników oraz umiejętności przyrządzania przynajmniej kilku potraw. Do tego dochodzi góra naczyń do zmywania. A przecież można prościej.

Z jednego garnkaŹródło: archiwum, fot: archiwum
d1kpqqv
d1kpqqv

Przygotowanie obiadu składającego się z dwóch (lub nawet trzech) dań wymaga od nas wiele czasu, masy różnorodnych składników oraz umiejętności przyrządzania przynajmniej kilku potraw. Do tego dochodzi góra naczyń do zmywania. A przecież można prościej.

Dania jednogarnkowe są doskonałą propozycją na ciepłą wiosnę i upalne lato. Nie tracisz zbyt wiele czasu w kuchni, a do tego możesz je przygotować nawet w polowych warunkach, na przykład na biwaku.

Pikantne leczo

By je przygotować, potrzebujemy: 50 dag mięsa mielonego, 2 puszki czerwonej fasoli, 1 dużą cebulę, 1 puszkę pomidorów w zalewie, 1 paprykę, 1 papryczkę chili, koncentrat pomidorowy, bazylię, sól oraz pieprz.

Zaczynamy od podsmażenia cebuli i mięsa. Gdy to ostatnie się zarumieni, wlewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem, dodając pomidory z puszki oraz pokrojoną w kostkę paprykę i cienko pokrojone chili. Całość trzymamy na wolnym ogniu, aż zmięknie, a następnie dorzucamy czerwoną fasolę z koncentratem pomidorowym. Trzymamy jeszcze chwilę pod przykryciem i, jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku.

d1kpqqv

Konkretny bigos

Danie zrobimy z: 2 kg kiszonej kapusty, 2 cebul, 2 ząbków czosnku, 1 kg resztek pieczeni w różnych gatunkach mięs wraz z sosami, 1 kg kiełbasy, 1 kg boczku, kilku suszonych śliwek, łyżki mąki, kminku, liścia laurowego, soli i pieprzu.

Kiszoną kapustę gotujemy, aż zmięknie. Dodajemy do niej cebulę podsmażoną z pokrojonym w kostkę boczkiem i kiełbasą. Śliwki wstawiamy do niewielkiego garnka z wodą i gotujemy. Gdy będą gotowe, wyciągamy pestki, kroimy i dodajemy do kapusty. Do bigosu dodajemy mąkę i przyprawy. Pozostawiamy na ogniu jeszcze przez jakiś czas. Uwaga: potrawa będzie smaczniejsza, jeśli zostanie podana następnego dnia po przygotowaniu.

Fasolka po bretońsku

Potrzebować będziemy: 70 dag białej fasoli, 25 dag kiełbasy toruńskiej, 15 dag boczku, 2 cebul, 200 g koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczek majeranku, soli, pieprzu oraz mielonej papryki.

Fasolkę dokładnie myjemy, zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia przez 10 godzin. Po tym czasie gotujemy ją do miękkości. Gdy będzie gotowa, solimy i dodajemy drobno pokrojoną kiełbasę oraz boczek podsmażony z cebulką. Całość mieszamy z koncentratem pomidorowym, przyprawiając majerankiem, papryką oraz solą. Gotujemy jeszcze przez chwilę.

d1kpqqv

Zupa gulaszowa

Składniki tego dania to: 200 g śmietany „kremówki", 75 dag mięsa wołowego, 75 dag mięsa wieprzowego, 60 dag pieczarek, 30 dag pomidorów koktajlowych, 4 łyżki oleju, 3 listki laurowe, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 czerwone papryki, 2 litry bulionu, 1 cebula, 1 łyżka mąki, kilka gałązek tymianku, mielona papryka, cukier, sól i pieprz.

Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy, a następnie wrzucamy do dużego garnka. Podsmażamy też cebulę, paprykę, pieczarki, liście laurowe oraz tarty tymianek. Gdy warzywa i grzyby zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy i połowę pomidorków. Całość przyprawiamy do smaku, wrzucamy do garnka, a następnie wlewamy bulion ze śmietaną i dusimy przez 90 minut.

W tym czasie ponownie rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy resztę pomidorków z dodatkiem tymianku. Do garnka wlewamy mąkę zmieszaną z kilkoma łyżkami wody i gotujemy. Na koniec dodajemy pomidory podsmażone z tymiankiem.

qk

fot. Jupiterimages

d1kpqqv
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1kpqqv
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj