Wytrawne babeczki ze szpinakiem
Składniki: 250 g świeżego szpinaku, 100 g sera typu feta, łyżka masła klarowanego, 100 g margaryny, proszek do pieczenia, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, 250 ml mleka, 2 szklanki mąki, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Szpinak podsmaż na łyżce masła klarowanego, a kiedy będzie już prawie gotowy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Poczekaj, aż szpinak ostygnie i drobno go posiekaj. W garnuszku rozpuść margarynę, a gdy przestygnie, dodaj do niej mleko, jajka, posiekany szpinak oraz startą na tarce fetę. W drugiej miseczce połącz mąkę z dwiema płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia, dodaj zawartość garnuszka i wszystko wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę na muffinki wyłóż papilotkami i napełnij każdą do 3/4 wysokości. Wytrawne babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 minut.