Smacznie, prosto i tanio
Muffinki w wytrawnej wersji to świetny pomysł nie tylko na imprezową przekąskę, ale także smaczne śniadanie, lunch do pracy albo kolację inną niż zwykle. Mamy dla was pięć przepisów na babeczki, jakich jeszcze nie jedliście.
Jajko sadzone inaczej
Składniki: 6 jajek, 12 plastrów cienko pokrojonego boczku, natka pietruszki, pomidorki koktajlowe, olej rzepakowy, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Formę do muffinek wysmaruj olejem rzepakowym i każde wgłębienie wyłóż cienko pokrojonymi plastrami boczku. Teraz w każdym zagłębieniu umieść przekrojonego na pół pomidorka koktajlowego, wbij jajka, posól je i popieprz, udekoruj listkami natki pietruszki, a na koniec wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut.
Zobacz także wideo: Przepis na pyszne muffinki w białej czekoladzie
Babeczki z pomidorami i szczypiorkiem
Składniki: 3 pomidory, 30 g sera żółtego, 1/3 czerwonej papryki, 4 jajka, ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku, szczypiorek.
Przygotowanie:
Pomidory pokrój w kostkę i podsmaż je chwilę na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zetrzyj ser, a paprykę pokrój w kosteczkę. W dużej misce rozkłóć jajka, dodaj sól, pieprz, poszatkowany szczypiorek, paprykę, ser oraz podsmażone pomidory z czosnkiem i wszystko wymieszaj. Formę do muffinek natłuść olejem rzepakowym i rozlej masę, a następnie wstaw je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut.
Babeczki z oliwkami
Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka soli, szklanka mleka, 100 ml oleju, 2 jajka, 1/2 szklanki oliwek pokrojonych w plasterki, 150 g pokrojonego sera feta, sól, pieprz, łyżeczka suszonej bazylii.
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, a następnie dodaj proszek do pieczenia, sól i dokładnie wszystko wymieszaj. Teraz dodaj mleko, jajka, olej, oliwki, ser feta i zamieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i bazylią. Foremki do muffinek wypełnij powstałym ciastem do 3/4 wysokości. Babeczki piecz przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wytrawne babeczki ze szpinakiem
Składniki: 250 g świeżego szpinaku, 100 g sera typu feta, łyżka masła klarowanego, 100 g margaryny, proszek do pieczenia, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, 250 ml mleka, 2 szklanki mąki, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Szpinak podsmaż na łyżce masła klarowanego, a kiedy będzie już prawie gotowy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Poczekaj, aż szpinak ostygnie i drobno go posiekaj. W garnuszku rozpuść margarynę, a gdy przestygnie, dodaj do niej mleko, jajka, posiekany szpinak oraz startą na tarce fetę. W drugiej miseczce połącz mąkę z dwiema płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia, dodaj zawartość garnuszka i wszystko wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę na muffinki wyłóż papilotkami i napełnij każdą do 3/4 wysokości. Wytrawne babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 minut.
Wytrawne babeczki z kabanosem
Składniki: 2 i 3/4 mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, szklanka mleka, 125 g stopionego masła, 5 kabanosów pokrojonych w kostkę, 150 g startego sera żółtego, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Formę na muffinki wyłóż papilotkami, a piekarnik nagrzej do 200 stopni. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól, pieprz, ser żółty, kabanosy, a na koniec wszystko wymieszaj. W drugiej misce rozkłóć jajka z mlekiem. Teraz do suchych składników dodaj masę jajeczną, roztopione masło i wszystko dokładnie wymieszaj. Do każdej z papilotek wlej masę do 3/4 wysokości i wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20-25 minut.