Letnie przekąski poniżej 100 kcal
Wakacje sprzyjają dietetycznym grzechom, ale strzeżmy się i nie ulegajmy zbytnio pokusom. Niskokaloryczne, orzeźwiające, pełne witamin i smaczne - takie powinny być letnie przekąski. Oto nasze propozycje, które mają mniej niż 100 kcal.
Wakacyjne orzeźwienie
Jogurt z miodem to klasyk. Latem lepiej jednak sprawdzi się orzeźwiające połączenie z porzeczkami. Do wyboru - czarne, czerwone i białe. Jeśli zjemy 100 g jogurtu i 50 g owoców, zmieścimy się w 100 kcal. Gdy dodamy nieco mniej owoców, możemy dołożyć jeszcze pół łyżeczki miodu. Będzie słodko. Warto pamiętać, że jogurt naturalny zawiera wapń, który pomaga spalić tkankę tłuszczową, ma w składzie witaminy i żywe kultury bakterii, jest też źródłem białka. Natomiast porzeczki to przede wszystkim bogactwo witaminy C, potasu i fosforu. Najzdrowsze są te ciemne, ale innym także nie brakuje cennych związków - znajdziemy w nich antyoksydanty, które zabezpieczają organizm przed wolnymi rodnikami, czyli główną przyczyną szybkiego starzenia się organizmu oraz nowotworów.
Kanapaki z jabłka
Jabłek nie musimy jeść wyłącznie na surowo i w tradycyjny sposób. Możemy sobie od czasu do czasu pozwolić na ekstrawagancję. Łasuchy będą zachwycone kombinacją jabłek z masłem orzechowym - czyli słodkie ze słonym. Jabłka kroimy na plasterki i na każdym z nich rozsmarowujemy masło orzechowe. Dwie łyżeczki masła i jedno jabłko to tylko 100 kcal, ale za to jakie smaczne! Możemy także posmarować je gęstym jogurtem i oprószyć kawałkami migdałów, płatków kokosowych czy prażonych nasion dyni.
Kiwi sorbet
W czasie upałów zazwyczaj wybieramy lody. Warto się jednak skusić na sorbety - nie tylko są mniej kaloryczne, ale zazwyczaj zawierają też mniej sztucznych składników. To również świetna alternatywa dla osób, które nie tolerują laktozy. W ich składzie nie znajdziemy bowiem mleka ani śmietanki. Możemy przygotować je samodzielnie w domu, wykorzystując np. kiwi, limonki i miód. Kiwi (4 sztuki) obieramy i miksujemy. Dodajemy sok z dwóch limonek i lekko dosładzamy miodem. Masę przelewamy do pojemniczków na lody i wkładamy na noc do zamrażalnika. Dla lepszego efektu wizualnego warto na dnie pojemniczków umieścić plasterki owoców.
Mrożone banany
Jeśli nie lody i nie sorbet, to może banany prosto z lodówki? Mrożony banan jest bardzo sycący - zawiera dużo błonnika, więc taka przekąska na dłużej zaspokoi apetyt. Polewę przygotowujemy z oleju kokosowego i kakao - tak pobudzimy przemianę materii. Wystarczy łyżeczka oleju i dwie łyżeczki kakao. Banana kroimy na pół, nabijamy na patyczki i oblewamy przygotowaną wcześniej miksturą. Schładzamy w zamrażarce. Przekąskę przed włożeniem do lodówki możemy posypać płatkami migdałów lub innymi ulubionymi rozdrobnionymi orzechami.
Mus jaglany z malinami i kurkumą
Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych. Posiada właściwości antywirusowe, odtruwające i wzmacniające. Często stanowi też składnik rozmaitych diet oczyszczających. Lekki, dietetyczny mus na jej bazie mogą jeść nawet osoby z cukrzycą. Jak go sporządzić? Gotujemy kaszę jaglaną (100 ml) na wodzie, dodajemy pół łyżeczki kurkumy i pół banana, całość miksujemy. Podajemy razem z malinami lub jeżynami .