Kotleciki gryczane
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej,
- 100 g ziołowego serka kanapkowego,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- jajko,
- żółtko,
- sól i pieprz do smaku,
- 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Ugotowaną i ostudzoną kaszę gryczaną, serek i przyprawy wymieszaj w miseczce. Czosnek oraz cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników razem z jajkiem i żółtkiem. Wszystko wymieszaj, a z powstałej masy formuj małe kotlety. Smaż je po ok. 7 min. z każdej strony na rozgrzanej patelni. Kiedy są już gotowe, poukładaj je na papierowym ręczniczku, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kotleciki podawaj jeszcze ciepłe z jogurtem naturalnym lub warzywami ugotowanymi na parze.