Kasza gryczana w kuchni
Wiesz już, co zrobić, by kasza gryczana była idealnie ugotowana. Teraz czas na pomysły na jej wykorzystanie. Sprawdza się jako dodatek do mięs i farszów. Można z niej przyrządzać wegetariańskie kotlety, a także wypiekać chleb. Koniecznie wypróbuj nasze propozycje.
Zapiekanka z kaszy gryczanej na słodko
Składniki:
- 2 duże jabłka,
- 2 duże marchewki,
- 50 g startego białego sera
- 4 łyżki słodkiej śmietany 36 proc.,
- szklanka ugotowanej, niepalonej kaszy gryczanej,
- 3 łyżki miodu,
- jajko,
- cynamon do smaku,
- 10 suszonych śliwek,
- olej do smażenia,
- masło do natłuszczenia formy,
- bułka tarta do posypania formy.
Przygotowanie:
Do ugotowanej kaszy dodaj miód, śmietankę, jajko, cynamon do smaku oraz twaróg i wszystko dokładnie wymieszaj. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne, marchewki oskrob. Jabłka, marchewki oraz śliwki pokrój w podobnej wielkości kostkę, dodaj do kaszy gryczanej i wymieszaj. Naczynie do zapiekania nasmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Kaszę gryczaną z dodatkami przełóż do naczynia i wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 20-25 min.