Kasza gryczana z pieczarkami
Składniki:
- szklanka kaszy gryczanej, niepalonej,
- 1/2 kg pieczarek,
- 2 niewielkie cebule,
- 3/4 bulionu warzywnego,
- 40 g sera żółtego,
- olej rzepakowy,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
Kaszę przepłucz na sicie i odsącz, a następnie przesyp ją do garnka, zalej bulionem i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. W garnku lub na dużej patelni rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj poszatkowane w plasterki pieczarki, dopraw i smaż, aż się przyrumienią. Teraz dodaj kaszę i pozostałe składniki, zamieszaj. Kiedy ser się rozpuści, to znak, że potrawa jest gotowa. Rozłóż ją do miseczek, posyp natką pietruszki i zajadaj.