Wszystko o kaszy gryczanej

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 7Warto wiedzieć

Obraz
© 123RF.COM

Kasza gryczana często nazywana jest polskim superfood i słusznie. Nie tylko jest bardzo zdrowa, ale także świetnie komponuje się zarówno z klasycznymi, słonymi potrawami, jak również stanowi idealną bazę do dań na słodko. Kasza gryczana ze względu na swoje liczne zalety zasługuje na znacznie więcej niż bycie skromnym dodatkiem do drugiego dania. Jak ją gotować, dlaczego warto ją jeść i co z niej przygotować? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie na kartach tej galerii. Zapraszamy do lektury.

/ 7Rodzaje kaszy gryczanej

Obraz
© 123RF.COM

Kasza gryczana, jak sama nazwa wskazuje, powstaje z gryki, która nie należy do zbóż, jak w przypadku innych roślin, z których pozyskujemy kaszę. Nie zawiera glutenu, ma za to całkiem sporo kwasu foliowego, białka, węglowodanów oraz składników mineralnych. Kaszę gryczaną możemy kupić pod dwoma postaciami – paloną i niepaloną (białą).

Palona kasza gryczana najczęściej trafia na nasze stoły. Jest prażona zaraz po wyłuskaniu z otrębów, dlatego jej smak jest bardzo intensywny, w porównaniu z niepaloną, której ziarna są jaśniejsze, a co za tym idzie - delikatniejsze.

/ 7Co kryje w sobie kasza?

Obraz
© 123RF.COM | 123rf

Jeśli chodzi o składniki odżywcze, zasadniczo nie ma wielkich różnic pomiędzy kaszą gryczaną paloną a niepaloną. Jednak ta pierwsza jest bogatsza nie tylko w wartości energetyczne, ale także łatwo przyswajalne białko oraz węglowodany i nieznacznie uboższa w tłuszcz. Warto zaznaczyć, że są to zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe.

Natomiast biała kasza gryczana jest bogatsza w witaminy i inne składniki odżywcze, ponieważ nie jest poddawana wysokiej temperaturze podczas obróbki i to właśnie ją polecają specjaliści ds. żywienia. Dodatkowo kasza gryczana, nieważne czy palona czy nie, jest bogata w ważne dla naszego organizmu aminokwasy, których sam nie wytwarza oraz przeciwutleniacze – witaminę E oraz rutynę. Poza tym znajdziemy w niej także kwas foliowy, niacynę, kwas pantotenowy, cynk, magnez, miedź, potas, fosfor i żelazo. Dostarcza ok. 330 kcal, zatem jest to wartość zbliżona do kaloryczności makaronu czy ryżu.

/ 7Ugotuj ją dobrze

Obraz
© 123RF.COM

Na sklepowych półkach w zdecydowanej większości znajdziemy porcjowaną kaszę gryczaną w perforowanych, foliowych torebkach. Wystarczy wrzucić je do gorącej oraz osolonej wody i gotować według instrukcji na opakowaniu. Jednak dietetycy i prawdziwi smakosze nie polecają gotowania kaszy w folii, zresztą dotyczy to także ryżu.

Jak ugotować kaszę gryczaną tradycyjnym i najzdrowszym sposobem? Wystarczy przygotować jak najniższy garnek o grubym dnie, wodę, sól i oczywiście kaszę gryczaną. Będzie najsmaczniejsza, jeśli szklankę kaszy zalejesz 2 szklankami osolonej wody. Wodę należy doprowadzić do wrzenia, a następnie wsypać kaszę i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu. Kiedy ziarna wchłoną wodę, włóż garnek do ciepłego piekarnika lub przykryj go gazetami i kocem, by kasza "doszła". Bardzo ciekawym pomysłem jest ugotowanie jej w bulionie lub mleku. Jeśli chcesz, by kasza nie zbrylała się, lecz była sypka, możesz do wrzątku, oprócz soli dodać także łyżkę lub dwie oliwy lub oleju.

/ 7Kasza gryczana w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Wiesz już, co zrobić, by kasza gryczana była idealnie ugotowana. Teraz czas na pomysły na jej wykorzystanie. Sprawdza się jako dodatek do mięs i farszów. Można z niej przyrządzać wegetariańskie kotlety, a także wypiekać chleb. Koniecznie wypróbuj nasze propozycje.

Składniki:

  • 2 duże jabłka,
  • 2 duże marchewki,
  • 50 g startego białego sera
  • 4 łyżki słodkiej śmietany 36 proc.,
  • szklanka ugotowanej, niepalonej kaszy gryczanej,
  • 3 łyżki miodu,
  • jajko,
  • cynamon do smaku,
  • 10 suszonych śliwek,
  • olej do smażenia,
  • masło do natłuszczenia formy,
  • bułka tarta do posypania formy.

Do ugotowanej kaszy dodaj miód, śmietankę, jajko, cynamon do smaku oraz twaróg i wszystko dokładnie wymieszaj. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne, marchewki oskrob. Jabłka, marchewki oraz śliwki pokrój w podobnej wielkości kostkę, dodaj do kaszy gryczanej i wymieszaj. Naczynie do zapiekania nasmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Kaszę gryczaną z dodatkami przełóż do naczynia i wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 20-25 min.

/ 7Kotleciki gryczane

Obraz
© 123RF.COM
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej,
  • 100 g ziołowego serka kanapkowego,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • jajko,
  • żółtko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Ugotowaną i ostudzoną kaszę gryczaną, serek i przyprawy wymieszaj w miseczce. Czosnek oraz cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników razem z jajkiem i żółtkiem. Wszystko wymieszaj, a z powstałej masy formuj małe kotlety. Smaż je po ok. 7 min. z każdej strony na rozgrzanej patelni. Kiedy są już gotowe, poukładaj je na papierowym ręczniczku, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kotleciki podawaj jeszcze ciepłe z jogurtem naturalnym lub warzywami ugotowanymi na parze.

/ 7Kasza gryczana z pieczarkami

Obraz
© 123RF.COM
  • szklanka kaszy gryczanej, niepalonej,
  • 1/2 kg pieczarek,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 3/4 bulionu warzywnego,
  • 40 g sera żółtego,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki.

Kaszę przepłucz na sicie i odsącz, a następnie przesyp ją do garnka, zalej bulionem i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. W garnku lub na dużej patelni rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj poszatkowane w plasterki pieczarki, dopraw i smaż, aż się przyrumienią. Teraz dodaj kaszę i pozostałe składniki, zamieszaj. Kiedy ser się rozpuści, to znak, że potrawa jest gotowa. Rozłóż ją do miseczek, posyp natką pietruszki i zajadaj.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru