Popularne dania w wegetariańskiej wersji

Wegetarianizm to jedna z najpopularniejszych diet na świecie. Jej zwolennicy wybierają ją ze względów ideologicznych, a także zdrowotnych. Mimo że rezygnacja z mięsa to na wielu osób niewyobrażalne poświęcenie, warto jednak od czasu do czasu zastąpić kurczaka, wieprzowinę czy wołowinę, zielonymi alternatywami. Oto kilka propozycji ulubionych dań Polaków w wersji wegetariańskiej. Ich smak dowodzi, że kuchnia wege może być naprawdę pyszna i warto ją wypróbować.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 8Kuchnia na zielono

Obraz

Wegetarianizm to jedna z najpopularniejszych diet na świecie. Jej zwolennicy wybierają ją ze względów ideologicznych, a także zdrowotnych. Mimo że rezygnacja z mięsa to dla wielu osób niewyobrażalne poświęcenie, warto jednak od czasu do czasu zastąpić kurczaka, wieprzowinę czy wołowinę, zielonymi alternatywami. Oto kilka propozycji ulubionych dań Polaków w wersji wegetariańskiej. Ich smak dowodzi, że kuchnia wege może być naprawdę pyszna i warto ją wypróbować.

/ 8Bigos z boczniakami

Obraz
© Fotolia

Składniki: 500 g boczniaków, 500 g cebuli, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek świeży.

Przygotowanie: boczniaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropić rozpuszczonym masłem, posypać solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika na temp. 150 stopni, piec do momentu aż boczniaki staną się złote. Upieczone pokroić w paski. Cebulę przesmażyć na oleju do miękkości, dodać boczniaki, koncentrat i na koniec przyprawy. Dusić wszystko do miękkości, jak bigos tradycyjny.

/ 8Wege burgery

Obraz
© Fotolia

Składniki: 3 szklanki ugotowanej czerwonej fasolki, 1 szklanka startej surowej marchewki, 1 szklanka startych surowych buraków, 1 duża cebula (drobno pokrojona) 5-6 ząbków czosnku (wyciśnięte), kilka łyżek mąki razowej, kilka łyżeczek oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku. Dodatki: 8 pełnoziarnistych bułek, rukola, pomidor, dowolne kiełki, ogórki kiszone, musztarda, cebulka smażona.

Przygotowanie: namoczoną przez noc fasolkę ugotować aż będzie miękka. Następnie zblendować ją z czosnkiem, oliwą i przyprawami. Do masy dodać marchewkę, buraki, cebule, mąkę i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i formować kotlety kotlety, które należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopnia C, przez ok. 40 minut (w połowie pieczenia przewrócić burgery na drugą stronę). Upieczone włożyć w przecięte bułki wraz z dodatkami.

/ 8Smalec z fasoli

/ 8Pulpeciki z ciecierzycy

Obraz
© Fotolia

Składniki: 250 g ciecierzycy, 1 łyżeczka sody spożywczej, 1 łyżeczka mielonego kminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 cebula, 1 pęczek kolendry, 1 pęczek pietruszki, szczypta chili, sok z cytryny, 1 jajko, 2 łyżki mąki, olej do smażenia, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: ciecierzycę na noc namoczyć, odcedzić, zmielić na gładką masę razem z kolendrą i pietruszką. Następnie dodać pozostałe przyprawy, mąkę i jajko, wyrobić na gładką masę, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, smażyć je na złoto w rozgrzanym oleju, odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym i podawać. Doskonale smakują serwowane w chlebkach pita z dodatkiem warzyw i lekkiego sosu jogurtowo-czosnkowego. W wersji dietetycznej do smażenia można użyć 1-2 łyżki oliwy z oliwek, a kotleciki smażyć na wolnym ogniu, pilnując aby się nie przypaliły. Można je również upiec w piekarniku - układając na delikatnie natłuszczonej blasze, w termoobiegu ok. 20 minut w 180 stopniach C.

/ 8Gołąbki z kaszą

Obraz
© Fotolia

Składniki: 4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, 2 średnie cebule, 1 szklanka passaty pomidorowej, 200 g bryndzy, 2 jajka, 1 łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu, 1/3 szklanki wody, 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki oleju, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 małe ząbki czosnku.

Przygotowanie: obrać z kapusty wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża wykroić głąb. Do garnka z gotującą, osoloną wodą włożyć kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona. Zagotować. W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddziel wierzchnie liście z kapusty i pozwól im pogotować się 2 - 3 minuty. Podgotowane liście wyjmij na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garnku same zaczną się oddzielać od główki. Po oddzieleniu się wszystkich liści przygotuj nadzienie: obierz cebule i posiekaj w drobną kostkę, bryndzę pokrusz. Zeszklij posiekaną cebulę na oliwie, dodaj do niej kaszę gryczaną wraz z jajkami, bryndzą, natką pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj na jednolitą masę. Na każdy liść nałóż porcję nadzienia i zwijaj brzeg liścia do środka, formuj gołąbki. Ułóż w wysmarowanym olejem i wyłożonym liśćmi prodiżu. Przygotuj sos: zagotuj wodę, dodaj passatę, rozgnieciony
czosnek i świeży zmielony pieprz. Sosem zalej gołąbki i na wierzch połóż kilka liści kapusty. Piecz około godziny. Gołąbki możesz również przygotować w garnku i gotować na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.

/ 8Pasztet z soczewicy

Obraz
© Fotolia

Składniki: szklanka czerwonej soczewicy, szklanka kaszy jaglanej, 300 g pieczarek, 2 cebule, 2 jajka, pieprz, sól, papryka ostra, curry, liść laurowy, sezam, tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie: soczewicę zalać 2 szklankami wody, posolić, dodać liść laurowy (później należy go usunąć). Gotowaćy do momentu, kiedy soczewica zmięknie i wchłonie całą wodę. Jaglankę zalać szklanką wody i ugotować. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. Wszystkie składniki wymieszać, dodać przyprawy do smaku i odstawić do ostygnięcia. Do całości dodać 2 roztrzepane jajka, wymieszać i przełożyć masę do natłuszczonej foremki. Pasztet piec 40 minut w temperaturze 200 stopni C.

/ 8Tofucznica

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 3 duże cebule, 200 g tofu, 4 łyżki mleka (może być roślinne), 2 łyżki masła, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta curry, pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie: cebulę obrać i posiekać, a następnie podsmażyć na oleju. W miseczce rozgnieść tofu za pomocą widelca. Dodać na patelnię i podgrzać, aby zmiękło. Pod koniec smażenia dodać mleko, doprawić i wymieszać. Podawać na ciepło.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw