Popularne dania w wegetariańskiej wersji
Wegetarianizm to jedna z najpopularniejszych diet na świecie. Jej zwolennicy wybierają ją ze względów ideologicznych, a także zdrowotnych. Mimo że rezygnacja z mięsa to na wielu osób niewyobrażalne poświęcenie, warto jednak od czasu do czasu zastąpić kurczaka, wieprzowinę czy wołowinę, zielonymi alternatywami. Oto kilka propozycji ulubionych dań Polaków w wersji wegetariańskiej. Ich smak dowodzi, że kuchnia wege może być naprawdę pyszna i warto ją wypróbować.
Kuchnia na zielono
Wegetarianizm to jedna z najpopularniejszych diet na świecie. Jej zwolennicy wybierają ją ze względów ideologicznych, a także zdrowotnych. Mimo że rezygnacja z mięsa to dla wielu osób niewyobrażalne poświęcenie, warto jednak od czasu do czasu zastąpić kurczaka, wieprzowinę czy wołowinę, zielonymi alternatywami. Oto kilka propozycji ulubionych dań Polaków w wersji wegetariańskiej. Ich smak dowodzi, że kuchnia wege może być naprawdę pyszna i warto ją wypróbować.
Bigos z boczniakami
Składniki: 500 g boczniaków, 500 g cebuli, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek świeży.
Przygotowanie: boczniaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropić rozpuszczonym masłem, posypać solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika na temp. 150 stopni, piec do momentu aż boczniaki staną się złote. Upieczone pokroić w paski. Cebulę przesmażyć na oleju do miękkości, dodać boczniaki, koncentrat i na koniec przyprawy. Dusić wszystko do miękkości, jak bigos tradycyjny.
Wege burgery
Składniki: 3 szklanki ugotowanej czerwonej fasolki, 1 szklanka startej surowej marchewki, 1 szklanka startych surowych buraków, 1 duża cebula (drobno pokrojona) 5-6 ząbków czosnku (wyciśnięte), kilka łyżek mąki razowej, kilka łyżeczek oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku. Dodatki: 8 pełnoziarnistych bułek, rukola, pomidor, dowolne kiełki, ogórki kiszone, musztarda, cebulka smażona.
Przygotowanie: namoczoną przez noc fasolkę ugotować aż będzie miękka. Następnie zblendować ją z czosnkiem, oliwą i przyprawami. Do masy dodać marchewkę, buraki, cebule, mąkę i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i formować kotlety kotlety, które należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopnia C, przez ok. 40 minut (w połowie pieczenia przewrócić burgery na drugą stronę). Upieczone włożyć w przecięte bułki wraz z dodatkami.
Smalec z fasoli
Pulpeciki z ciecierzycy
Składniki: 250 g ciecierzycy, 1 łyżeczka sody spożywczej, 1 łyżeczka mielonego kminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 cebula, 1 pęczek kolendry, 1 pęczek pietruszki, szczypta chili, sok z cytryny, 1 jajko, 2 łyżki mąki, olej do smażenia, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: ciecierzycę na noc namoczyć, odcedzić, zmielić na gładką masę razem z kolendrą i pietruszką. Następnie dodać pozostałe przyprawy, mąkę i jajko, wyrobić na gładką masę, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, smażyć je na złoto w rozgrzanym oleju, odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym i podawać. Doskonale smakują serwowane w chlebkach pita z dodatkiem warzyw i lekkiego sosu jogurtowo-czosnkowego. W wersji dietetycznej do smażenia można użyć 1-2 łyżki oliwy z oliwek, a kotleciki smażyć na wolnym ogniu, pilnując aby się nie przypaliły. Można je również upiec w piekarniku - układając na delikatnie natłuszczonej blasze, w termoobiegu ok. 20 minut w 180 stopniach C.
Gołąbki z kaszą
Składniki: 4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, 2 średnie cebule, 1 szklanka passaty pomidorowej, 200 g bryndzy, 2 jajka, 1 łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu, 1/3 szklanki wody, 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki oleju, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 małe ząbki czosnku.
Przygotowanie: obrać z kapusty wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża wykroić głąb. Do garnka z gotującą, osoloną wodą włożyć kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona. Zagotować. W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddziel wierzchnie liście z kapusty i pozwól im pogotować się 2 - 3 minuty. Podgotowane liście wyjmij na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garnku same zaczną się oddzielać od główki. Po oddzieleniu się wszystkich liści przygotuj nadzienie: obierz cebule i posiekaj w drobną kostkę, bryndzę pokrusz. Zeszklij posiekaną cebulę na oliwie, dodaj do niej kaszę gryczaną wraz z jajkami, bryndzą, natką pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj na jednolitą masę. Na każdy liść nałóż porcję nadzienia i zwijaj brzeg liścia do środka, formuj gołąbki. Ułóż w wysmarowanym olejem i wyłożonym liśćmi prodiżu. Przygotuj sos: zagotuj wodę, dodaj passatę, rozgnieciony
czosnek i świeży zmielony pieprz. Sosem zalej gołąbki i na wierzch połóż kilka liści kapusty. Piecz około godziny. Gołąbki możesz również przygotować w garnku i gotować na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.
Pasztet z soczewicy
Składniki: szklanka czerwonej soczewicy, szklanka kaszy jaglanej, 300 g pieczarek, 2 cebule, 2 jajka, pieprz, sól, papryka ostra, curry, liść laurowy, sezam, tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie: soczewicę zalać 2 szklankami wody, posolić, dodać liść laurowy (później należy go usunąć). Gotowaćy do momentu, kiedy soczewica zmięknie i wchłonie całą wodę. Jaglankę zalać szklanką wody i ugotować. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. Wszystkie składniki wymieszać, dodać przyprawy do smaku i odstawić do ostygnięcia. Do całości dodać 2 roztrzepane jajka, wymieszać i przełożyć masę do natłuszczonej foremki. Pasztet piec 40 minut w temperaturze 200 stopni C.
Tofucznica
Składniki: 3 duże cebule, 200 g tofu, 4 łyżki mleka (może być roślinne), 2 łyżki masła, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta curry, pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie: cebulę obrać i posiekać, a następnie podsmażyć na oleju. W miseczce rozgnieść tofu za pomocą widelca. Dodać na patelnię i podgrzać, aby zmiękło. Pod koniec smażenia dodać mleko, doprawić i wymieszać. Podawać na ciepło.
mp/WP Kuchnia