Wszystko, co każdy piwosz powinien wiedzieć
None
Test świecy i krążków piany
Na co zwrócić uwagę po nalaniu piwa do szkła? Eksperci radzą by wypełnioną piwem szklankę podnieść na wysokość oczu i ocenić, czy napój jest klarowny, czy ma odpowiednią barwę. Jeśli szklanka jest źle umyta, z niedomytych miejsc odrywają się bąbelki dwutlenku węgla. Klarowne piwo można poznać po tym, że patrząc na wypełnioną szklankę z jednej strony, po przyłożeniu dłoni z drugiej strony, dokładnie widzimy kontury palców oraz linie papilarne. Najlepiej, jak to dawniej bywało, sprawdzić klarowność przy płomieniu świecy. Kiedy widzimy przez piwo ostry wyrazisty płomień to znaczy, że klarowność jest dobra. Należy też zwrócić uwagę na pianę. Jeśli utrzymuje się długo (min. 4 minuty), oznacza to, że piwo posiada bardzo dobrą pienistość.
Do dobrych oznak należy pozostawianie przez wypijane piwo krążków piany na ściance szklanki. Do tych szczególną uwagę przywiązują np. Czesi. Należy pamiętać, że u naszych południowych sąsiadów przy piwie kuflowym stosuje się inną metodę wypychania napoju z KEG-a. Używa się do tego mieszanki dwutlenku węgla i azotu. Daje to gęstą, ale bardziej żółtą pianę. Czasem na pianie w piwie podanym w czeskich "pivnicach" pojawiają się wręcz beżowe naloty.
Polecamy również:
Jak alkohol wpływa na zdrowie? Jak alkohol wpływa na zdrowie?
Bez "skunksowatego" zapachu
Do badań sensorycznych nalewa się niepełną szklankę piwa, bez pianki. Piwa powinno być tyle, by można było "zakręcić" zawartością szklanki i powąchać zapachy, które wówczas się uwalniają. Można w trakcie mieszania szklankę przykryć dłonią, by po jej odjęciu od szklanki wrażenia zapachowe były silniejsze. Należy pamiętać, by uprzednio nie myć rąk w zapachowych mydłach.
Smak ocenia się pijąc piwo małymi łyczkami, by przyzwyczaić kubki smakowe. Różne smaki rozkładają się w różnych częściach języka - gorzkość możemy poczuć głęboko, u nasady języka, kwaśność z boku, a cierpkość z przodu języka. Najlepsze jest piwo świeże, które ma w sobie najmniej niepożądanych smaków i zapachów, a jeśli jest naprawdę dobre, to nie ma ich wcale. Zawodowi degustatorzy twierdzą, że stare piwo można odróżnić przede wszystkim po zapachu, który określają jako utleniony, "chlebowo-kartonowy", nasłoneczniony - koci, "skunksowaty".
Polecamy również:
Jak alkohol wpływa na zdrowie? Jak alkohol wpływa na zdrowie?
Czy na pewno takie niezdrowe?
Choć alkohol - z definicji - do zdrowych trunków nie należy, to piwo może poszczycić się całkiem dużą ilością witamin. Często nazywa się je nawet "płynnym chlebem", gdyż głównym składnikiem potrzebnym do jego wyrobu jest słód jęczmienny. Piwo zawiera białka i aminokwasy, a także sporo witamin z grupy B - które korzystnie działają na system nerwowy i pobudzają działanie układu trawiennego - oraz niacynę (wit.PP). Zawarty w piwie chmiel i sole potasowe działają moczopędnie, przepłukując nerki z zalegającego w nich piasku i drobnych kamieni. Trunek ten, podobnie jak czerwone wino, zapobiega odkładaniu się skrzepów w arteriach krwionośnych, a więc chroni w pewnym stopniu przed zawałem serca i udarem. Oczywiście - pity w bardzo umiarkowanych ilościach. Do tego żywice pochodzące z szyszek chmielu mają silne właściwości bakteriobójcze.
Polecamy również:
Jak alkohol wpływa na zdrowie? Jak alkohol wpływa na zdrowie?
"Mięsień piwny" nie bierze się z powietrza
Niestety, zawarte w chmielu substancje wpływają na pobudzenie apetytu. Dlatego do piwa często "potrzebujemy" jeszcze chipsów, paluszków i innych przegryzek. Gdy skusimy się jeszcze na tłusty posiłek, o który piwo "samo się prosi" - nietrudno przewidzieć skutki. Sam trunek także jest kaloryczny. Litr jasnego piwa ma ok. 450 kcal, ciemnego - nawet 800. Także piwa karmelizowane i aromatyzowane syropami owocowymi mają znacznie więcej kalorii. Około 2/3 wartości kalorycznej pochodzi z alkoholu. Drugim nośnikiem energii są cukry: glukoza, fruktoza, sacharoza.
Polecamy również:
Jak alkohol wpływa na zdrowie? Jak alkohol wpływa na zdrowie?
Piana "na stałe"
Piwo to jedyny napój, który może poszczycić się piękną, gęstą koroną z piany, utrzymującą się nawet przez 5 minut. To zasługa rozpuszczonego w piwie, naturalnego dwutlenku węgla i cennych protein zawartych w słodzie jęczmiennym. Piwa jasne mają białą piane, zaś portery i ciemne piwa - kremową. Znawcy wiedzą, ze im piana drobniejsza, tym piwo szlachetniejsze. Jednak ilość piany nie jest równoznaczna z jej trwałością. O ile za pierwszy czynnik odpowiada dwutlenek węgla, to o stabilności decyduje m.in. mocne chmielowanie piwa (im więcej goryczki, tym lepiej) lub dodatek słodów karmelowych.
Polecamy również:
Jak alkohol wpływa na zdrowie? Jak alkohol wpływa na zdrowie?
Światło niszczy smak
Zawarta w piwie ryboflawina (witamina B2) to substancja korzystna dla zdrowia, ale pod wpływem światła, a szczególnie promieni słonecznych, rozpada się na się na związki psujące aromat. Dlatego właśnie powinno się je przechowywać w ciemnych butelkach. O ile chmielowa goryczka jest dla piwa zaletą, na pewno nie można powiedzieć tego o goryczy związanej z wiekiem. Przeciętny trunek przestaje być dobry po 6-12 miesiącach przechowywania. Ostatnie odkrycie naukowców z Monachium stworzyło jednak podstawy dla produkcji piwa, które można przechowywać dłużej. Okazało się, że spośród 56 gorzkich substancji 5 odpowiada za jego niewłaściwy smak związany ze zbyt długim przechowywaniem. Zdaniem odkrywców, zapobieganie powstawaniu tych substancji, pozwoli na powstanie ?długowiecznego? piwa, które zachowa smak i aromat.
Polecamy również:
Jak alkohol wpływa na zdrowie? Jak alkohol wpływa na zdrowie?
Piwo - tylko schodzone?
Tak, ale pod warunkiem, że nie zależy nam na jego smaku. Polacy uwielbiają mocno schłodzone piwo, ale nie wszystkie gatunki na tym zyskują. Im większa gęstość i moc, tym temperatura piwa powinna być bliższa temperaturze otoczenia. Zazwyczaj wynosi ona od ok. 7 do 16 stopni. Np. piwa typu pilsner podajemy w temp. 7 - 8 st. C., podczas gdy mocne lagery najlepiej smakują w temp. 10-13 st. C.
Polecamy również:
Jak alkohol wpływa na zdrowie? Jak alkohol wpływa na zdrowie?
Mocniejsze od wódki?
Czy to w ogóle możliwe? Jan Nijboer, właściciel browaru Koelschip (Mrożony statek) zeszłego lata wypuścił na rynek "Start the Future" - jak do tej pory najmocniejsze piwo świata zawierające aż 60 proc. alkoholu! Holender jest piwowarem z zamiłowaniem do walki z konkurencją, bo jak sam przyznaje do wyprodukowania ekstra-mocnego trunku skłoniły go browary szkockie, eksperymentujące z coraz większą zawartością alkoholu w piwie. Swój wynalazek zaleca pić w eleganckim kieliszku do whisky lub koniaku. Cena butelki (0,33) wynosi 45 dol. Poprzednie rekordowe piwo z tego browaru - Obilix zawiera 45 proc. alkoholu.
Polecamy również:
Jak alkohol wpływa na zdrowie? Jak alkohol wpływa na zdrowie?