Wszystko, co każdy piwosz powinien wiedzieć
Test świecy i krążków piany
None
Na co zwrócić uwagę po nalaniu piwa do szkła? Eksperci radzą by wypełnioną piwem szklankę podnieść na wysokość oczu i ocenić, czy napój jest klarowny, czy ma odpowiednią barwę. Jeśli szklanka jest źle umyta, z niedomytych miejsc odrywają się bąbelki dwutlenku węgla. Klarowne piwo można poznać po tym, że patrząc na wypełnioną szklankę z jednej strony, po przyłożeniu dłoni z drugiej strony, dokładnie widzimy kontury palców oraz linie papilarne. Najlepiej, jak to dawniej bywało, sprawdzić klarowność przy płomieniu świecy. Kiedy widzimy przez piwo ostry wyrazisty płomień to znaczy, że klarowność jest dobra. Należy też zwrócić uwagę na pianę. Jeśli utrzymuje się długo (min. 4 minuty), oznacza to, że piwo posiada bardzo dobrą pienistość.
Do dobrych oznak należy pozostawianie przez wypijane piwo krążków piany na ściance szklanki. Do tych szczególną uwagę przywiązują np. Czesi. Należy pamiętać, że u naszych południowych sąsiadów przy piwie kuflowym stosuje się inną metodę wypychania napoju z KEG-a. Używa się do tego mieszanki dwutlenku węgla i azotu. Daje to gęstą, ale bardziej żółtą pianę. Czasem na pianie w piwie podanym w czeskich "pivnicach" pojawiają się wręcz beżowe naloty.
Polecamy również:
Jak alkohol wpływa na zdrowie? Jak alkohol wpływa na zdrowie?