Piwo
Piwo to obecnie najpopularniejszy na świecie napój alkoholowy, a jego smak doceniano już w starożytnej Mezopotamii 4000 tys lat p.n.e. Pomimo tego, że jest kojarzony raczej z niezdrowym
napojem, sprzyjającym powstawaniu nadwagi, to jednak zawiera w sobie mnóstwo składników
odżywczych i może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie.
Piwo to napój powstały z fermentacji alkoholowej słodu np. jęczmiennego z dodatkiem wody i chmielu. Do fermentacji używa się specjalnie wyselekcjonowanych drożdży, które reagując z pozostałymi składnikami, wydzielają dwutlenek węgla. Proces powstawania piwa jest czasochłonny i wieloetapowy, a o jego jakości i przynależności do konkretnego rodzaju decyduje metoda i miejsce warzenia, rodzaj fermentacji itp. Na rynku można spotkać wiele różnych rodzajów piwa: bezalkoholowe, które zawiera mniej niż 1 proc. alkoholu; jasne, czyli łagodne, w składzie którego przeważa słód jęczmienny; również mocne i pełne, które mają ciemniejszy kolor, są bardziej wyraziste w smaku i zawierają najczęściej od 4 do 6 proc. alkoholu.
Piwo – wartości odżywcze
Piwo często poddaje się procesowi pasteryzacji, który niszczy niebezpieczne drobnoustroje, dlatego zawartość składników odżywczych w takim piwie bywa niższa niż w tym niepasteryzowanym. Niemniej jednak znajdziemy w nim przede wszystkim witaminy z grupy B i kwas foliowy, a także wapń, magnez, cynk, fosfor, potas, również cenne przeciwutleniacze. Piwo w 100 g zawiera około 50 kcal, a niektóre jego rodzaje nawet 60 kcal, w tym około 4 g węglowodanów. Jego częste picie nie jest więc zalecane dla osób, które dbają o linię.
Piwo znane jest przede wszystkim ze swojego moczopędnego działania, dlatego lekarze zalecają często picie regularnych, niewielkich dawek niskoprocentowego piwa osobom borykającym się z np. kamicą nerkową. Ponadto zawarty w piwie chmiel korzystnie działa na układ nerwowy, uspokaja i redukuje stres.
Piwo dzięki antyoksydantom może przeciwdziałać starzeniu się komórek, a dzięki tetracyklinie wspomaga układ odpornościowy. Podobnie jak wino, regularnie pite piwo zapobiega wielu chorobom układu sercowo-naczyniowego, np. nadciśnieniu tętniczemu. Piwo to również napój o wysokim indeksie glikemicznym, a więc bardzo szybko dodaje nam energii, a także wzmaga apetyt.
Piwo – zastosowanie kulinarne
Piwo chyba najczęściej kojarzy nam się z napojem, który pija się w towarzystwie, tak jak kawa czy herbata. Świetnie zatem smakuje podane jedynie w kuflu, obowiązkowo schłodzone (ale bez kostek lodu, ponieważ redukują jego smak), posiadające grubą warstwę białej pianki, która zatrzymuje jego goryczkowy smak. Piwo pija się również do kalorycznych dań, np. grillowanego mięsa albo pizzy. Jest to dosyć gorzki napój, w zależności od rodzaju może być bardziej wyrazisty lub mniej wyrazisty, jednakże dodawane są często do niego różne soki owocowe i inne spożywcze dodatki, dzięki czemu łagodnieje i robi się lekko słodki bądź kwaśny. Piwo może być także smaczną bazą do sosów mięsnych bądź różnych marynat, a nawet zupy.