Grzyby do wołowiny wellington
Kompletując produkty potrzebne do przyrządzenia wołowiny wellington niewątpliwie należy zacząć od zakupu dobrej jakości mięsa, ale nie zapominajmy również o grzybach. Choć w większości przepisów znajdziemy popularne pieczarki, potrawa świetnie smakuje również z prawdziwkami czy kurkami. W oryginalnej recepturze znajdują się też gęsie wątróbki i trufle, ale dziś większą popularnością cieszą się mniej wykwintne wersje potrawy. Wołowinę wellington podaje się zazwyczaj pokrojoną w plastry, serwowaną z puree ziemniaczanym, do którego Gordon Ramsay sugeruje jednak zetrzeć odrobinę trufli. Możemy je jednak zastąpić oliwą truflową. Według Brytyjczyków danie najlepiej smakuje z ciemnym sosem na bazie wina madera. Jak go przygotować? Prezentujemy przepis innego słynnego kucharza-celebryty Jamiego Olivera. A także klasyczny przepis na wołowinę.