Polędwica wołowa to podstawa
Z potrawą mierzą się nie tylko uczestnicy rozmaitych programów kulinarnych, ale również najlepsi szefowie kuchni. Przyrządzenie wołowiny wellington jest bowiem sporym wyzwaniem, ale niewątpliwe warto się go podjąć. Podstawą potrawy jest oczywiście ładny kawałek świeżej polędwicy wołowej, która koniecznie powinna pochodzić z pewnego źródła , a przede wszystkim musi być dopuszczona do sprzedaży przez odpowiednie służby sanitarne. Pamiętajmy bowiem, że spożywanie mięsa niepewnego pochodzenia niesie za sobą ryzyko poważnych problemów zdrowotnych. Polędwica wołowa to wartościowy odżywczo produkt, dostarczający kluczowych dla zdrowia minerałów, przede wszystkim żelaza i cynku, a także solidnej porcji dobrze przyswajalnego białka. Jest także bogatym źródłem koenzymu Q10, ułatwiającego komórkom mięśni przemianę tlenu zawartego we krwi w potrzebną nam energię, co docenią osoby o dużej aktywności fizycznej. Ten rodzaj mięsa (szczególnie wołowina argentyńska) zawiera również sporą ilość cennych dla zdrowia
nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 i omega-3 oraz kwasu linolowego, który przyczynia się do obniżenia poziomu cukru i cholesterolu we krwi.