Wieprzowina i winogrona
Winogrona jako dodatek do mięs? Jak najbardziej. Znakomicie poprawiają smak np. wieprzowiny. Przepis na schab z winogronami jest bardzo prosty. Składniki: pół kilograma dobrego schabu, pół szklanki winogron, dwie łyżki rodzynek, szklanka białego wina, dwie łyżki masła, szklanka śmietany 36 proc., łyżka oleju, pęczek zielonej pietruszki, sól i pieprz. Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy i posypujemy solą i pieprzem. Smażymy kotlety minut z każdej strony. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Winogrona kroimy na pół i usuwamy pestki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do rondla wkładamy mięso, rodzynki, winogrona i natkę, zalewamy winem i dusimy około pół godziny. Pod koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku. Dekorujemy owocami
winogron.