Winogrona w naszej kuchni
None
Różnorodność słodkich kulek
Jesień to czas, gdy winogrona są najlepsze - dojrzałe, słodkie i aromatyczne. Większość jest przerabiana na sok i wino. Świeże zazwyczaj zjadamy na surowo, suszone - czyli rodzynki - trafiają za to do ciast i deserów. Winogrona jednak to także znakomity składnik wielu dań, w niektórych z nich owoce te występują nawet w roli głównej. Warto wykorzystać okazję i spróbować nowych smaków.
Winogrona występują w wielu odmianach. Białe, pozbawione pestek są bardzo słodkie. Ta odmiana znakomicie sprawdza się jako dodatek do mięs i sosów. Z kolei winogrona różowe są bardzo mięsiste i stanowią wspaniałe dopełnienie sałatek. Żółte odmiany winogron mają duże pestki, ale łatwo je usunąć. Owoce nie rozpadają się za bardzo podczas duszenia, dlatego też używa się ich w takich właśnie potrawach. Najciemniejsze, fioletowe odmiany są najlepsze na surowo, więc podobnie jak różowe idealnie nadają się do sałatek.
To nie jedyne ich zalety. Zdradzamy ich właściwości odżywcze i konkretne przepisy na dania.
Moc zdrowia z owoców
Rosnące w Polsce winogrona są najczęściej małe i mają kuliste owoce. Występują u nas wszystkie odmiany kolorystyczne: od białych po ciemnofioletowe. Bywają słodkie, ale jednocześnie ich skórka jest cierpka. Dlatego też typowo polskie odmiany używane są głównie do produkcji soków, choć w ostatnich latach coraz bardziej popularne staje się wytwarzanie polskiego wina.
Owoce winogron są bardzo zdrowe, bogate w węglowodany, miedź, potas, wapń, fosfor, bor, żelazo i witaminy B i C. Winogrona zawierają również jod, który gwarantuje prawidłową pracę tarczycy. Sok z winogron działa antybakteryjnie, pomaga zapobiegać przeziębieniom, obniża ciśnienie krwi, a także dotlenia mózg. Najbardziej wartościowe, według naukowców, są ciemne odmiany - mają one w sobie więcej żelaza, a także cenne antyutleniacze regulujące poziom cholesterolu we krwi, przeciwdziałające zakrzepom i wzmacniające naczynia krwionośne.
Wyjątkowy sok
Aby wykorzystać wszystkie zalety winogron, warto przygotować z nich sok. Składniki: trzy kilogramy oczyszczonych z szypułek i umytych owoców winogron i dwie szklanki cukru. Winogrona wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, podlewamy małą ilością wody i podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Gdy owoce się rozpadną, od razu przecieramy je przez bawełnianą ściereczkę. Przelewamy do butelek i pasteryzujemy w temp. 80 stopni C przez około pół godziny. Taki sok jest bardzo słodki i przed użyciem trzeba go rozcieńczyć wodą.
Koreczki
Winogrona idealnie pasują do różnego rodzaju serów, także tych bardziej wytrawnych. Dlatego też często stanowią element tzw. "deski serów". Organizując przyjęcie, warto się pokusić o przygotowanie serowo-winogronowych szaszłyków. To prosta potrawa: na wykałaczki nadziewamy po jednym winogronie, pomidorku i kostce sera. Rodzaj sera nie ma znaczenia. Można użyć twardego żółtego, sera camembert, mozzarelli czy brie. Wszystko zależy od naszego smaku i ochoty.
Hiszpańska zupa z winogronami
W Hiszpanii jedną z bardziej popularnych zup jest ajo blanco, czyli chłodnik z migdałów i winogron. Ta zupa ma wspaniały i niepowtarzalny smak. Składniki: pół szklanki obranych ze skórki i namoczonych migdałów, trzy szklanki wody, szklanka winogron, ząbek czosnku, kromka chleba, sól, dwie łyżki oliwy. Migdały, winogrona, chleb, czosnek i szczyptę soli miksujemy w blenderze. Dodajemy wodę i jeszcze raz miksujemy. Pod koniec dolewamy oliwę. Zupę przelewamy na talerze i dekorujemy połówkami winogron.
Wieprzowina i winogrona
Winogrona jako dodatek do mięs? Jak najbardziej. Znakomicie poprawiają smak np. wieprzowiny. Przepis na schab z winogronami jest bardzo prosty. Składniki: pół kilograma dobrego schabu, pół szklanki winogron, dwie łyżki rodzynek, szklanka białego wina, dwie łyżki masła, szklanka śmietany 36 proc., łyżka oleju, pęczek zielonej pietruszki, sól i pieprz. Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy i posypujemy solą i pieprzem. Smażymy kotlety minut z każdej strony. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Winogrona kroimy na pół i usuwamy pestki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do rondla wkładamy mięso, rodzynki, winogrona i natkę, zalewamy winem i dusimy około pół godziny. Pod koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku. Dekorujemy owocami
winogron.