Winogrona w naszej kuchni
Różnorodność słodkich kulek
None
Jesień to czas, gdy winogrona są najlepsze - dojrzałe, słodkie i aromatyczne. Większość jest przerabiana na sok i wino. Świeże zazwyczaj zjadamy na surowo, suszone - czyli rodzynki - trafiają za to do ciast i deserów. Winogrona jednak to także znakomity składnik wielu dań, w niektórych z nich owoce te występują nawet w roli głównej. Warto wykorzystać okazję i spróbować nowych smaków.
Winogrona występują w wielu odmianach. Białe, pozbawione pestek są bardzo słodkie. Ta odmiana znakomicie sprawdza się jako dodatek do mięs i sosów. Z kolei winogrona różowe są bardzo mięsiste i stanowią wspaniałe dopełnienie sałatek. Żółte odmiany winogron mają duże pestki, ale łatwo je usunąć. Owoce nie rozpadają się za bardzo podczas duszenia, dlatego też używa się ich w takich właśnie potrawach. Najciemniejsze, fioletowe odmiany są najlepsze na surowo, więc podobnie jak różowe idealnie nadają się do sałatek.
To nie jedyne ich zalety. Zdradzamy ich właściwości odżywcze i konkretne przepisy na dania.