Winogrona w naszej kuchni

None

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Różnorodność słodkich kulek

Obraz
© 123RF.COM

Jesień to czas, gdy winogrona są najlepsze - dojrzałe, słodkie i aromatyczne. Większość jest przerabiana na sok i wino. Świeże zazwyczaj zjadamy na surowo, suszone - czyli rodzynki - trafiają za to do ciast i deserów. Winogrona jednak to także znakomity składnik wielu dań, w niektórych z nich owoce te występują nawet w roli głównej. Warto wykorzystać okazję i spróbować nowych smaków.

Winogrona występują w wielu odmianach. Białe, pozbawione pestek są bardzo słodkie. Ta odmiana znakomicie sprawdza się jako dodatek do mięs i sosów. Z kolei winogrona różowe są bardzo mięsiste i stanowią wspaniałe dopełnienie sałatek. Żółte odmiany winogron mają duże pestki, ale łatwo je usunąć. Owoce nie rozpadają się za bardzo podczas duszenia, dlatego też używa się ich w takich właśnie potrawach. Najciemniejsze, fioletowe odmiany są najlepsze na surowo, więc podobnie jak różowe idealnie nadają się do sałatek.

To nie jedyne ich zalety. Zdradzamy ich właściwości odżywcze i konkretne przepisy na dania.

/ 6Moc zdrowia z owoców

Obraz
© Shutterstock.com

Rosnące w Polsce winogrona są najczęściej małe i mają kuliste owoce. Występują u nas wszystkie odmiany kolorystyczne: od białych po ciemnofioletowe. Bywają słodkie, ale jednocześnie ich skórka jest cierpka. Dlatego też typowo polskie odmiany używane są głównie do produkcji soków, choć w ostatnich latach coraz bardziej popularne staje się wytwarzanie polskiego wina.

Owoce winogron są bardzo zdrowe, bogate w węglowodany, miedź, potas, wapń, fosfor, bor, żelazo i witaminy B i C. Winogrona zawierają również jod, który gwarantuje prawidłową pracę tarczycy. Sok z winogron działa antybakteryjnie, pomaga zapobiegać przeziębieniom, obniża ciśnienie krwi, a także dotlenia mózg. Najbardziej wartościowe, według naukowców, są ciemne odmiany - mają one w sobie więcej żelaza, a także cenne antyutleniacze regulujące poziom cholesterolu we krwi, przeciwdziałające zakrzepom i wzmacniające naczynia krwionośne.

/ 6Wyjątkowy sok

Obraz
© 123RF.COM

Aby wykorzystać wszystkie zalety winogron, warto przygotować z nich sok. Składniki: trzy kilogramy oczyszczonych z szypułek i umytych owoców winogron i dwie szklanki cukru. Winogrona wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, podlewamy małą ilością wody i podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Gdy owoce się rozpadną, od razu przecieramy je przez bawełnianą ściereczkę. Przelewamy do butelek i pasteryzujemy w temp. 80 stopni C przez około pół godziny. Taki sok jest bardzo słodki i przed użyciem trzeba go rozcieńczyć wodą.

/ 6Koreczki

Obraz
© 123RF.COM

Winogrona idealnie pasują do różnego rodzaju serów, także tych bardziej wytrawnych. Dlatego też często stanowią element tzw. "deski serów". Organizując przyjęcie, warto się pokusić o przygotowanie serowo-winogronowych szaszłyków. To prosta potrawa: na wykałaczki nadziewamy po jednym winogronie, pomidorku i kostce sera. Rodzaj sera nie ma znaczenia. Można użyć twardego żółtego, sera camembert, mozzarelli czy brie. Wszystko zależy od naszego smaku i ochoty.

/ 6Hiszpańska zupa z winogronami

Obraz
© 123RF.COM

W Hiszpanii jedną z bardziej popularnych zup jest ajo blanco, czyli chłodnik z migdałów i winogron. Ta zupa ma wspaniały i niepowtarzalny smak. Składniki: pół szklanki obranych ze skórki i namoczonych migdałów, trzy szklanki wody, szklanka winogron, ząbek czosnku, kromka chleba, sól, dwie łyżki oliwy. Migdały, winogrona, chleb, czosnek i szczyptę soli miksujemy w blenderze. Dodajemy wodę i jeszcze raz miksujemy. Pod koniec dolewamy oliwę. Zupę przelewamy na talerze i dekorujemy połówkami winogron.

/ 6Wieprzowina i winogrona

Obraz
© 123RF.COM

Winogrona jako dodatek do mięs? Jak najbardziej. Znakomicie poprawiają smak np. wieprzowiny. Przepis na schab z winogronami jest bardzo prosty. Składniki: pół kilograma dobrego schabu, pół szklanki winogron, dwie łyżki rodzynek, szklanka białego wina, dwie łyżki masła, szklanka śmietany 36 proc., łyżka oleju, pęczek zielonej pietruszki, sól i pieprz. Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy i posypujemy solą i pieprzem. Smażymy kotlety minut z każdej strony. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Winogrona kroimy na pół i usuwamy pestki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do rondla wkładamy mięso, rodzynki, winogrona i natkę, zalewamy winem i dusimy około pół godziny. Pod koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku. Dekorujemy owocami
winogron.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja