Winogrona – nieocenione źródło witamin i minerałów
Winogrona są pysznymi i zdrowymi owocami, które można jeść na surowo lub przetwarzać (smażyć, gotować lub robić z nich wina). Znane są już od starożytności.
Winogrona – charakterystyka
Winogrona są owocami winorośli, która może być uprawiana zarówno w strefie subtropikalnej, jak i umiarkowanej. Kolor winogron jest uzależniony od odmiany szczepu oraz ilości barwnika. Winogrona mogą mieć jasnozielony, fioletowy, różowy lub czarny kolor. Pod skórką kryje się słodki miąższ oraz 3-4 nasionka w jednym owocu. Kiście winogron sprzedawane są w sklepach przez cały rok. Zamiast świeżych owoców, można również kupić suszone winogrona – rodzynki, które mają długi termin przydatności.
Winogrona – co można z nich zrobić?
Poza tym, że winogrona można z nich zrobić:
- olej
- sok
- wino
- nalewkę
- konfiturę
- dżem
Najbardziej znane są wina, które powstają w procesie destylacji winogron. Wyróżnia się wina czerwone, białe oraz musujące. Olej z pestek winogron jest bardzo zdrowy, a poza tym idealnie nadaje się do smażenia lub dodania do sałatki.
Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado
Winogrona – wartości odżywcze
Winogrona są niskokaloryczne (69 kcal/100 g) oraz mają niski poziom glikemiczny (IG=45), dlatego owoce mogą jeść osoby będące na diecie. Tym bardziej że winogrona redukują masę ciała i wspomagają proces trawienia, ponieważ w ich składzie znajduje się rewastanol, który rozbija komórki tłuszczowe. Zamiast winogron można pić również wino, które poprawia apetyt. Najzdrowsze są ciemne winogrona, które zawierają najwięcej witaminy A, E oraz flawonoidów będących naturalnymi przeciwutleniaczami hamującymi rozwój komórek nowotworowych.
Winogrona – właściwości lecznicze
Winogrona chronią m.in. rakiem skóry, sutka, jelita, prostaty, żołądka, a także płuc. Niszczą również komórki rakowe odpowiedzialne za proces postępowania białaczki. Obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi, tym samym udrażniając żyły i chroniąc je przed miażdżycą. Pomimo niskiego poziomu glikemicznego, winogron powinny unikać osoby, które mają cukrzycę, ponieważ jagody winorośli zawierają cukier(10-25 %).
Winogrona w kosmetyce
Winogrona znalazły również zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym. Zawierają bowiem cynk, miedź oraz chrom, które uelastyczniają skórę. Krem z winogron nadaje cerze promienny wygląd. Służy również osobom, które mają tłustą skórę, ponieważ redukują nadmiar sebum. Zawierając dużą ilość witaminy C, łagodzą podrażnienia oraz stany zapalne.
Winogrona – zastosowanie surowych winogron w kuchni
Świeże winogrona można dodać do deserów lodowych lub galaretki. Idealnie pasują również do żółtego sera. Stanowią pyszną przekąskę w połączeniu z pleśniowym serem nadzianym na wykałaczkę i zaserwowanym do białego lub czerwonego wina. Winogrona można dodawać do sałatek oraz mięs. Pasują do indyka oraz wieprzowiny. Smaczny jest również świeżo wyciśnięty sok z winogron. Dżemy oraz konfitury winogronowe można jeść prosto ze słoiczka lub dodać do ciast. Natomiast liśćmi winogron mogą być owijane gołąbki. Poza tym, popularny, jest również olej z pestek winogron.
Winogrona – do czego dodać rodzynki?
Suszone winogrona – rodzynki najczęściej dodaje się do ciast, szczególnie sernika pieczonego lub przygotowanego na zimno, a także makowca i piernika. Rodzynki dodawane są również do tradycyjnej wigilijnej potrawy, karpia po żydowsku oraz do słodkiego chlebka wielkanocnego. Śledzie po kaszubsku również są przygotowywane z dodatkiem rodzynek. Poza tym, rodzynki podkreślają również smak bigosu.