Winogrona – nieocenione źródło witamin i minerałów

Winogrona są pysznymi i zdrowymi owocami, które można jeść na surowo lub przetwarzać (smażyć, gotować lub robić z nich wina). Znane są już od starożytności.

WinogronaŚwieże winogrona można dodać do deserów lodowych lub galaretki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Winogrona – charakterystyka

Winogrona są owocami winorośli, która może być uprawiana zarówno w strefie subtropikalnej, jak i umiarkowanej. Kolor winogron jest uzależniony od odmiany szczepu oraz ilości barwnika. Winogrona mogą mieć jasnozielony, fioletowy, różowy lub czarny kolor. Pod skórką kryje się słodki miąższ oraz 3-4 nasionka w jednym owocu. Kiście winogron sprzedawane są w sklepach przez cały rok. Zamiast świeżych owoców, można również kupić suszone winogrona – rodzynki, które mają długi termin przydatności.

Winogrona – co można z nich zrobić?

Poza tym, że winogrona można z nich zrobić:

  • olej
  • sok
  • wino
  • nalewkę
  • konfiturę
  • dżem

Najbardziej znane są wina, które powstają w procesie destylacji winogron. Wyróżnia się wina czerwone, białe oraz musujące. Olej z pestek winogron jest bardzo zdrowy, a poza tym idealnie nadaje się do smażenia lub dodania do sałatki.

Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado

Winogrona – wartości odżywcze

Winogrona są niskokaloryczne (69 kcal/100 g) oraz mają niski poziom glikemiczny (IG=45), dlatego owoce mogą jeść osoby będące na diecie. Tym bardziej że winogrona redukują masę ciała i wspomagają proces trawienia, ponieważ w ich składzie znajduje się rewastanol, który rozbija komórki tłuszczowe. Zamiast winogron można pić również wino, które poprawia apetyt. Najzdrowsze są ciemne winogrona, które zawierają najwięcej witaminy A, E oraz flawonoidów będących naturalnymi przeciwutleniaczami hamującymi rozwój komórek nowotworowych.

Winogrona – właściwości lecznicze

Winogrona chronią m.in. rakiem skóry, sutka, jelita, prostaty, żołądka, a także płuc. Niszczą również komórki rakowe odpowiedzialne za proces postępowania białaczki. Obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi, tym samym udrażniając żyły i chroniąc je przed miażdżycą. Pomimo niskiego poziomu glikemicznego, winogron powinny unikać osoby, które mają cukrzycę, ponieważ jagody winorośli zawierają cukier(10-25 %).

Winogrona w kosmetyce

Winogrona znalazły również zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym. Zawierają bowiem cynk, miedź oraz chrom, które uelastyczniają skórę. Krem z winogron nadaje cerze promienny wygląd. Służy również osobom, które mają tłustą skórę, ponieważ redukują nadmiar sebum. Zawierając dużą ilość witaminy C, łagodzą podrażnienia oraz stany zapalne.

Winogrona – zastosowanie surowych winogron w kuchni

Świeże winogrona można dodać do deserów lodowych lub galaretki. Idealnie pasują również do żółtego sera. Stanowią pyszną przekąskę w połączeniu z pleśniowym serem nadzianym na wykałaczkę i zaserwowanym do białego lub czerwonego wina. Winogrona można dodawać do sałatek oraz mięs. Pasują do indyka oraz wieprzowiny. Smaczny jest również świeżo wyciśnięty sok z winogron. Dżemy oraz konfitury winogronowe można jeść prosto ze słoiczka lub dodać do ciast. Natomiast liśćmi winogron mogą być owijane gołąbki. Poza tym, popularny, jest również olej z pestek winogron.

Winogrona – do czego dodać rodzynki?

Suszone winogrona – rodzynki najczęściej dodaje się do ciast, szczególnie sernika pieczonego lub przygotowanego na zimno, a także makowca i piernika. Rodzynki dodawane są również do tradycyjnej wigilijnej potrawy, karpia po żydowsku oraz do słodkiego chlebka wielkanocnego. Śledzie po kaszubsku również są przygotowywane z dodatkiem rodzynek. Poza tym, rodzynki podkreślają również smak bigosu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości