Trwa ładowanie...

Jak przygotować winogrona na wytrawnie? Wbrew pozorom, to może być pyszne

Owoce winorośli są słodkie i soczyste, dlatego zwykle spożywamy je jako słodką przekąskę lub dodatek do rozmaitych deserów. Tymczasem winogrona świetnie komponują się również z serami czy mięsami, dzięki czemu możemy wyczarować z nich pyszne potrawy wytrawne.

Deska serów to świetny pomysł na imprezę w domuDeska serów to świetny pomysł na imprezę w domuŹródło: 123RF
d1jz0wn
d1jz0wn

Deska serów

Jedna z najpopularniejszych imprezowych przekąsek, a jednocześnie najprostszy i najbardziej oczywisty sposób na wytrawne wykorzystanie winogron. Słodkie, soczyste owoce znakomicie komponują się z różnymi serami, zwłaszcza pleśniowymi, dlatego na desce nie może zabraknąć gorgonzoli, camemberta czy roqueforta. Aby wzbogacić doznania smakowe, warto też umieścić na niej fetę oraz ser z mleka koziego. W zestawie powinien pojawić się również przynajmniej jeden ser twardy. Oprócz serów i winogron kompozycję wzbogacamy krakersami, figami lub daktylami. Świetnym towarzystwem dla deski serów jest oczywiście wino.

Kaczka z winogronami

Nieprzypadkowo uznaje się ją za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Odpowiednio przygotowana kaczka jest krucha i soczysta, a w smaku bardziej wyrazista niż kurczak czy indyk. Bardzo lubi towarzystwo owoców, nie tylko powszechnie stosowanych jabłek, ale również winogron.

Jak przygotować pyszną potrawę? Kaczkę nacieramy (od środka i na zewnątrz) olejem wymieszanym z solą, pieprzem oraz mielonymi przyprawami: kolendrą, imbirem, majerankiem, i tymiankiem, a następnie zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Następnie napełniamy ją winogronami i zaszywamy. Pieczemy 80-90 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st., po 20 minutach rozpoczynając polewanie kaczki wytworzonym sosem, dzięki czemu nie przesuszy się w wysokiej temperaturze. Serwujemy ją z kaszą oraz buraczkami.

Sposoby mycia owoców i warzyw

Carpaccio z gruszki, szynki parmeńskiej i winogron

W tradycyjnej wersji tę pyszną przystawkę przyrządza się z cieniutko pokrojonych plasterków polędwicy wołowej, ale z powodzeniem możemy zastąpić ją innymi produktami. Na przykład gruszką (dojrzałą i soczystą), którą kroimy w bardzo cienkie plasterki, które układamy na półmisku, między nimi umieszczając plasterki szynki parmeńskiej. Posypujemy białymi winogronami (najlepiej bezpestkowymi) przekrojonymi na pół oraz podprażonymi na patelni orzechami włoskimi. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i sosem balsamicznym, a na koniec posypujemy płatkami parmezanu i świeżo startym pieprzem.

d1jz0wn

Sałatka z kurczaka, makaronu i winogron

Winogrona wzbogacają zwykle smak sałatek owocowych, ale świetnie sprawdzają się również w wytrawnych kompozycjach. Na przykład z ugotowanym wcześniej makaronem (mogą być kokardki), piersią z kurczaka (którą wcześniej kroimy w kostkę, marynujemy przez godzinę w słodkiej papryce, suszonym czosnku i curry, a na koniec smażymy) i kukurydzą z puszki. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, na koniec posypując podprażonymi pestkami słonecznika oraz posiekaną natką pietruszki.

Sałatka 123RF
Źródło: 123RF

Winogronowa galaretka do mięs i wędlin

Ciekawa alternatywa dla żurawiny czy borówek, świetnie pasująca do wołowiny i dziczyzny, pyszny dodatek do szynki albo pasztetu. Jak przygotować lekko korzenną galaretkę z winogron?

Zadanie jest bardzo proste. Kilogram winogron (najlepiej czerwonych) myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wytrawnym czerwonym winem (szklanka) oraz sokiem wyciśniętym z cytryny, dodajemy kilka gałązek rozmarynu i 2-3 godździki, po czym gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie masę przecieramy, zaś do uzyskanego soku dodajemy cukier żelujący (200 g), znów podgrzewamy i gotujemy jeszcze 4-5 minut. Rozlewamy do małych słoiczków, przykrywamy je grubą ściereczką lub kocem i pozostawiamy do wystygnięcia.

d1jz0wn

Kurczak z ryżem i winogronami

Szukasz pomysłu na pożywne, rozgrzewające i aromatyczne danie obiadowe? Ta prosta potrawa na pewno spełni te oczekiwania.

Potrzebujemy czterech udek kurczaka, które najpierw zrumieniamy na rozgrzanym oleju. Następnie dokładamy pokrojoną w ósemki cebulę czerwoną (1-2 sztuki), a gdy się zeszkli dorzucamy czerwone winogrona (szklankę) . Podlewamy bulionem drobiowym i dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej ryż (szklankę). Jeszcze chwilę podgrzewamy, by przeszedł smakami, po czym wszystko wykładamy na talerze. Danie serwujemy ze świeżymi surówkami, np. z marchewki i jabłka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1jz0wn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1jz0wn
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj